Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 194 (8111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Caleidoscop gastro-umoristic. Risipă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Risipa. ”La nivel global, aproape o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată, potrivit unor date ale ANSVSA. Aproape trei sferturi din alimentele irosite provin din gospodăriile populației, servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul. Dintre acestea, jumătate provin din gospodăriile populației. Iar previziunile sunt și mai îngrijorătoare căci, în următorii ani, acest ritm menținut de risipă alimentară poate ajunge la peste 120 de milioane de tone anual. Adică, o creștere de peste 20 de milioane de tone… Din păcate, în topul statelor ce gestionează prost această situație se află și România. „Românii aruncă 6.000 de tone de alimente pe zi, ceea ce înseamnă 16 kilograme pe lună de persoană“, arată Cornel Bertea Hanganu, consilier la Departamentul pentru Dezvoltare Rurală din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit datelor MADR, în România se aruncă, în medie, 11,9% din mâncarea cumpărată, în Europa această medie fiind dublă. Cu cât familia este mai numeroasă, cu atât se aruncă mai multă mâncare. Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări europene, cu un procent de 2,55, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an. Ceea ce duce la cele peste 6.000 de tone pe zi.

Bere.Un sfert din berea din întreaga lume este consumată în China. Accentul pus pe produsele premium reflectă o schimbare în preferințele celor aproximativ 1,4 miliarde de consumatori chinezi. Însă dorința consumatorilor chinezi pentru produse personalizate vine cu un preț. O sticlă de bere artizanală costă aproximativ 30 de yuani (6,37 dolari) în Shanghai, de aproape 10 ori mai mult decât cea mai ieftină bere de masă produsă de Tsingtao Brewery Co Ltd sau CR Beer. Pe de altă parte, industria berii trece printr-un proces de consolidare care a fost marcat de preluări din ce în ce mai mari. În 2004 aproape jumătate din piața mondială a berii era controlată de primii 10 berari, însă analiștii estimează că în 2014 aproximativ 47% din volume și trei sferturi din profituri la nivel mondial au fost controlate de doar patru producători: AB InBev, SABMiller, Heineken NV și Carlsberg. În scurt timp numărul marilor giganți va scădea de la patru la trei după preluarea SAB Miller de către AB Inbev pentru 100 de miliarde de dolari. (Agerpres).

Totuna.Un evreu „uitase” să-şi plătească impozitele, aşa că fiscul i-a trimis o citaţie care îl obliga să se prezinte la o întrevedere. Omul era destul de îngrijorat. Aşa că i-a cerut sfatul celui mai bun prieten, iar acesta i-a spus: ” Nu prea mă pricep, dar cred că cel mai bine ar fi să te îmbraci jalnic, să te duci nebărbierit, cu hainele rupte. Astfel, li se va face milă de tine şi, poate, te vor lăsa în pace”. Apoi, evreul şi-a întrebat avocatul, iar acesta i-a spus tocmai invers: ” Te îmbraci la ultima fiţă, îţi iei ceasul de aur– trebuie să îi impresionezi. Li se va face frică de tine, de bogăţia şi influenţa ta (vor crede că eşti parlamentar, ministru – ştii doar că toţi se orientează politic azi) şi sigur te vor lăsa în pace, cu scuze”. Fiind în continuare nehotărât evreul se decide să-l viziteze pe rabin. Îi spune povestea lui, iar rabinul îi răspunde: ” Fiule, îţi voi istorisi una din pildele noastre străvechi, iar asta cred că va arunca puţină lumină asupra problemei tale. Se spune că era odată o fată frumoasă, care urma să se mărite. Neştiind ce să poarte în noaptea nunţii, şi-a întrebat mama, iar aceasta i-a recomandat rochia neagră a bunicii, încheiată până în gât, şi o eşarfă, astfel încât să i se vadă numai chipul. ”Iar în patul nupţial te prezinţi purtând chiloţi!” Prietena ei cea mai bună, pe de altă parte, a sfătuit-o să se îmbrace cât mai sexy. ”Iar în patul nupţial te prezinţi, musai, fără chiloţii pe tine”. Evreul rămase încurcat: „Îţi mulţumesc mult, rabi, dar… ce legătură are povestea asta cu mine şi cu fiscul?” „Fiule, continuă rabinul înţelegător, nu contează cum te prezinţi, oricum te vor...regula!”.

Psalm.”Ce-ai făcut din mine?/un cireş înflorit/un tâlhar mai dulce/ca vinul sfinţit//un tâlhar mai dulce/ca vinul cu miere/un pustnic ce duce/luna-n ciubere//ce-ai făcut din mine?/un lup şi-o pădure/îmi baţi în inimă/cu o secure//îmi baţi în inimă/îmi baţi în tâmple/atâta primavară/n-am crezut c-o să se-ntâmple//ce-ai făcut din mine?/un sfânt fugit din icoane/îmi baţi în palme/(din flori) cele mai frumoase piroane//ce-ai făcut, dragostea mea/ce-ai făcut?/m-ai blestemat să-ţi fiu/dumbravă-n aşternut//m-ai blestemat să-ţi fiu/un cireş înflorit/un lup care noaptea/bate toaca la schit.” (Constantin Preda). Dar. Puștiul către tînara lui mămică: – Mami, vreau și eu un frățior, că n-am cu cine să mă joc! – Bine, puiule, mami îți promite că vei avea un frățior…Pleacă în camera lui și își sună tatăl. – Alo, tată, s-a aranjat. Diseară o să ai parte de sex. Îmi ești dator o trotinetă electrică!

Frăție.”Îți voi fi veșnic credincios, copacul meu!/Când, într-o bună zi, noi doi nu vom mai fi,/voi deveni un vers,/iar tu, o pagină/și ne vom regăsi/la fel de strâns legați,/în chip de poezie fi-voi eu,/iar tu, foaia mea dalbă,/îmbrățișați de-a pururi.” (Armenuhi Sisyan, Armenia).

Limită.Băiete...bea până o vezi frumoasă, dar nu până să o ceri de nevastă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caleidoscop gastro-umoristic. Risipă.
 Vizualizări articol: 863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Caleidoscop gastro-umoristic. Risipă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei