Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 apr 2020 - Anul XXV, nr. 87 (7392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

De la ciumă la coronavirus (3b). Și asta va trece!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto.”Pandemia i-a învățat pe tot mai mulți români că <datorită> nu-i totuna cu <din cauza>!” (N. Prelipceanu)

Speranță. "Se spune că regele David și-a pus odată bijutierul într-o mare încurcătură, cerându-i să-i facă o bijuterie pe care privind-o să se vindece de deznădejde și, deci, de nefericire. Dacă nu va fi reușind în trei zile atunci va primi pedeapsa capitală. Micuțul și înțeleptul <din fașă> Solomon se afla la curte și, văzându-l pe bijutier perpelindu-se, i-a dat soluția. Eliberat de nedumerire și disperare, bijutierul a apărut în fața regelui cu un inel gravat cu patru cuvinte… <Și asta va trece!>. Regele, văzându-l, s-a luminat pe loc. Între situația de azi și bijuteria lui David găsesc similitudini evidente din perspectiva efectului și sensului, similitudini care se cer a fi descoperite în taină și tihnă de fiecare dintre noi." (Cristina Chirvasie)

Cauză.Au recunoscut-o și autoritățile: principala cauză a răspândirii virusului ucigaș este mersul la muncă. Încă o dată, iată, s-a demonstrat – științific și statistic – că munca dăunează grav sănătății!

Pseudo-știri.„Prefer să folosesc termenul pseudo-știri, pe care îl consider cel mai adecvat corespondent semantic al termenului englezesc <fake news>, mai adecvat decât cel de «știri false». De altfel, alăturarea celor doi termeni, «știri» și «false», reprezintă o contradicţie în termeni (contradictio in adjecto): dacă sunt știri, nu pot fi false, iar dacă sunt false, nu mai sunt știri. O traducere cât de cât acceptabilă ar mai fi știri înșelătoare, care sugerează mai bine unele dintre multele înţelesuri ale cuvântului englezesc fake: imitaţie, contrafacere, fraudă, înșelăciune.” (Prof. Dumitru Borțun)

Prostie.În România am avut deja – la începutul lunii aprilie 2020 – peste 2.500 de cazuri de infecție cu Covid-19 și peste 78.000 de amenzi. Practic, avem cu mult mai mulți proști (chiar idioți, i-aș numi – n.a.) decât bolnavi! Să sperăm că virusul va putea fi biruit, eradicat, cât mai repede! Prostia, din păcate, niciodată...

Țestoasă. (Apropo de bâlbele, ratările autorităților de diferite ”ranguri” de a controla, stopa pandemia!) Un tânăr mergea pe jos printr-un sat și decide să se odihnească un pic. Se așază pe o bancă unde se afla un om mai în vârstă și începe să-i vorbească acestuia, cu entuziasm tineresc... despre ţară, guvern și, în cele din urmă, despre politicieni,  legiuitori și cei asemenea lor. Bătrânul îi răspunde tânărului: – Eu cred că politicienii,  parlamentarii  noștri de azi... și alţii asemenea lor sunt ca o broască ţestoasă pe un stâlp. – Eu nu înțeleg această analogie… Ce înseamnă asta, domnule? Bătrânul explică: – Dacă vezi o broască ţestoasă stând în echilibru relativ stabil pe un stâlp de gard, la ce concluzii ai putea să ajungi? Văzând mirarea tânărului, continuă: – În primul rând: Nu înţelegi cum a ajuns acolo (ce dracu caută o țestoasă pe un stâlp de gard!?) – În al doilea rând: Nu poţi să crezi că stă acolo, bine mersi! – În al treilea rând: Știi sigur că nu ar fi putut să ajungă acolo singurică (o țestoasă nu are cum se urca pe un par, pe un stâlp... deci e o întrebare foarte firească: cine dracu a pus țestoasa pe stâlp!?).  – În al patrulea rând: Este evident faptul că aceasta nu va face nimic folositor cât timp stă acolo (e clar: o țestoasă postată pe un stâlp de gard nu poate produce nimic... nici măcar ouă de broască țestoasă) – În al cincilea rând: Ar trebui să faci ceva să nu mai fie acolo. Morala: singurul lucru raţional ar fi s-o ajuţi să coboare! PS: Haideți... noi putem coborî - în România – ”țestoasele” de pe stâlpi! Leac.De când au aflat femeile - aflate în carantină la domiciliu - că în bloc s-a mutat o curvă, le-au dispărut, brusc, migrenele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la ciumă la coronavirus (3b). Și asta va trece!.
 Vizualizări articol: 1756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
De la ciumă la coronavirus (3b). Și asta va trece!4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei