Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Catalin NECHIFOR


PSD

Criza la ceas de toamnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cine credea că România nu va fi afectată de recenta criză a creditelor ipotecare din SUA, se înşeală. Chiar dacă efectele nu s-au simţit atât de repede, aşa cum s-a întâmplat în ţări precum Spania, Belgia, Marea Britanie şi Germania, economia românească începe să scârţâie, poate chiar de la prea mult duduit în cei patru ani de guvernare de dreapta.

De fapt, această întârziere este explicabilă prin însuşi caracterul economiei noastre naţionale, care este departe de a fi funcţională în comparaţie cu economiile vest europene, tăbăcite ani la rând de crizele multiple care s-au succedat în ultimele decenii. De data asta, amploarea şi intensitatea crizei americane, apărută într-un moment cum nu se poate mai prost, ţinând cont de contextul electoral în care se află SUA, a inflamat rapid ţările dezvoltate de pe bătrânul continent, dar şi state emergente din zona Balcanilor, dar şi mai departe către continentul asiatic şi extremul orient.

Vorbeam în urmă cu două săptămâni cu Josep Borrell, fostul preşedinte al Parlamentului European, aflat la Suceava pentru câteva zile, la invitaţia mea, care îmi atrăgea atenţia că în Spania, ţara din care provine, există în prezent peste două milioane de apartamente noi nevândute. Dinamica accelerată a sectorului construcţiilor civile şi industriale de pe tărâmul iberic, completată de apariţia crizei financiare globale, a determinat apariţia unor probleme în lanţ. Constructorii nu mai vindeau aproape nimic, băncile nu îşi mai recuperau banii împrumutaţi, iar clienţii - persoane fizice se împotmoleau în proceduri bancare din ce în ce mai dure şi mai birocratice.

Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă la noi este într-o anumită măsură similar cu cazul spaniol, doar că în România ritmul de creştere în sectorul construcţiilor a fost mult mai lent, datorită faptului că deschiderea s-a produs mult mai târziu, odată cu creşterea fluxurilor de bani din zonele în care există imigranţi români şi odată cu relaxarea sistemului bancar, mai ales în privinţa creditului ipotecar. În momentul actual, foarte multe firme de construcţii care au avut lucrări în domeniul public, dar şi privat, au o lipsă acută de lichidităţi, însoţită de un grad mare creditare, ca urmare a facturilor neîncasate pentru lucrările efectuate.

Am discutat cu mulţi dintre cei care au deja un nume şi un renume în domeniul construcţiilor, iar părerea cvasi-totală este aceea că mai rău ca acum nu a fost niciodată. În acelaşi timp suntem privitorii unui spectacol mediatic interpretat ba de către premierul Tăriceanu, ba de către preşedintele Băsescu. Două palate, două avioane către Bruxelles, două mesaje, ba chiar şi două abordări diferite în ceea ce priveşte, nu rezolvarea crizei, ci măcar înţelegerea ei, cam ăsta e peisajul la nivel central. Doi exponenţi ai puterii de dreapta, ai Alianţei DA PNL-PD, care au rămas până la capăt să privească impasibili scufundarea lentă, dar sigură a României în criza financiară globală, dar şi în propria lor neputinţă.

Să aveţi criză uşoară!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza la ceas de toamnă.
 Vizualizări articol: 803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criza la ceas de toamnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei