Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


FD

Politica suceveană, ca o poveste

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ultima perioadă, de la lansarea candidaţilor PSD şi ai PDL încoace, nu a adus lucruri semnificative, chiar dacă luările de poziţie nu au lipsit.  De o parte, sau de alta, însă, aceeaşi hârâială, aceeaşi poveste răsuflată care te îndeamnă să încerci să evadezi. Un exerciţiu pe care vă propun să îl faceţi alături de mine.

Tractoraşul, proaspăt închiriat de liberali, nu se dezminte. Vorba aceea : lupul îşi schimbă partidul, dar năravul ba. Am în faţa ochilor povestea pe care, de mai bine de zece ani - de când a  cotit-o dinspre lupta sindicală spre cea politică - Brânduşel Nichitean ne-o tot  serveşte - în numele ApR, PD  sau, mai nou , PNL- cu un entuziasm şi o frenezie demne de o cauză mai nobilă.  Se face cum că, acest Făt Frumos al politicii sucevene descalecă de pe calul său alb, rând pe rând, în satele frumosului  nostru judeţ. Eroul nostru ştie să îmbine utilul cu plăcutul. Între două racordări la reţeaua de energie electrică, îi cade sedusă şi Ileana Cosânzeana  În povestea noastră, Ileana Cosânzeana devine o eroina colectivă : organizaţia comunală a oricărui alt partid, altul decât cel al Fătului Frumos. Povestea continuă. În loc de nuntă, Ileana Cosânzeana se alege cu locuri eligibile pe lista marelui partid. Finalul este, însă, cu suspans. Abia după număratul voturilor exprimate vom şti dacă  povestea poate fi încadrată alături de basmele care ne-au fascinat copilăria  sau alături de farsele groteşti cu care viaţa politică ne-a obişnuit deja. Abia atunci vom şti dacă Ileana Cosânzeana era, aşa cum ne-a fost prezentată, de o frumuseţe fizică şi sufletească ca a fetei din popor, sau din contra, o fată bătrână hâită, care a ratat  intrarea la facultate şi căsătoria din dragoste. Cât despre Făt Frumos, cel ce lasă cinci brăzdare în secţia de votare, numai de bine. Când scriam aceste rânduri, un prieten - aflat ca tot românul imparţial pe messenger - parafrazând ştirea potrivit căreia Nichitean  tocmai a racolat încă 500 de foşti pedişti, mi-a sugerat un titlu care, deşi este de baladă, se potriveşte de minune pentru povestea pe care ce tocmai v-am spus-o  : ,‚Tractoraş cu 500 de oi’’.

Politica românească este de poveste nu numai  la nivel local. Deunăzi mi-a fost dat să îi văd strâns uniţi în jurul lui Ion Iliescu pe Mircea Geoană şi pe Adriasn Năstase. Măi, să fie. Transferând imaginea în plan local, imaginaţia mi-a jucat o festă, plasându-mă într-un context terifiant. Se făcea că îi văd, ciocnind pahare umplute cu dibăcie europarlamentară, pe Gavril Mîrza şi Ioan Băncescu, sub privirile îngăduitoare ale lui Mihai Grozavu. Pe perete era un poster cu Octav Cozmâncă, rămas acolo de pe vremea când acesta era utecist, iar la pupitru purta vorbele tuturora Ovidiu Donţu. Pentru a dovedi unitatea redobândită, Donţu folosea câte un cuvânt de la fiecare, doar virgulele dintre subiect şi predicat le lua, dând dovadă de spirit critic, de pe blogul doamnei Udrea.

Şi uite aşa ne îndreptăm spre alte zone ale spectrului politic, care, desigur, au poveştile lor la fel de fascinante. Aştept cu interes ca domnul Constantin Eugen Uricec să desăvârşească, aşa cum pompos a anunţat, opera sa de căpătâi ,,Cartea neagră a guvernării judeţului Suceava’’, parte, în opinia mea, a epopeii  ,,PD-L-ul cel Viteaz şi Pupul său cel harnic’’.

Şi-am încălecat pe o şa şi v-am spus povestea aşa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politica suceveană, ca o poveste.
 Vizualizări articol: 993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Politica suceveană, ca o poveste5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte