Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Cătălin NECHIFOR


Politica sub lupă – PSD

Mergem spre normalitate?!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Premierul şi preşedintele şi-au zâmbit. Au mers cu acelaşi avion şi, mai mult, şi-au dat mâna. Nu ştim de ce şi cu toate că sper că au făcut aceste gesturi în dorinţa de a încălzi relaţiile dintre Cotroceni şi Victoria, mă tem că a fost un gest de complezenţă, pentru a crea o falsă impresie de colaborare. Pe de altă parte, premiile „10 pentru România”; au arătat, din nou - dacă mai era nevoie, că românii doresc ca în politică să existe o stare de normalitate. O stare în care Ion Iliescu (cel mai bun parlamentar) să stea la aceeaşi masă politică cu Mircea Geoană şi Adrian Nastase, nominalizaţi şi ei în topurile politice. O veste bună sau rea, depinde din ce punct de vedere o priveşti, pentru aceşti trei exponenţi ai stângii, care se pare că sunt obligaţi de alegători să se accepte şi să rămână împreună într-un proiect social democrat. Românii îşi doresc, de asemenea, un premier şi un preşedinte care să stea în aceeaşi barcă şi să nu mai vâslească unul împotriva celuilalt. Îşi doresc stabilitate şi o construcţie politică pentru interesul naţional, pentru normalitatea care să ducă, în sfârşit, la o viaţă mai bună. În fine, după această tranziţie şi după reforma pe care tot o discutăm din 1989 încoace, se pare că avem o şansă importanta pentru a dobândi un sistem politic un pic mai bun. Pentru că am depăşit de mult etapa când România se comportă ca un sistem cu partid dominant, în care partide puternice preluau într-o manieră cvasi-totală guvernarea. Trecem acum prin situaţia în care avem un sistem multipartitist, în care câteva partide relativ puternice partajează un scor electoral important, dar care nu au avantajul formării unui guvern cu o majoritate parlamentară clar definită. Şi se pare că ne îndreptăm spre un viitor bipartitist, cu două partide şi jumătate, sistem care conduce la o reală alternanţă la guvernare acceptată şi respectată de către toate părţile. Argumentul principal nu este, din nefericire, reforma reală a clasei politice. Este, aşa cum ne aşteptăm în România de azi - o ţară care încă nu şi-a identificat clar drumul de urmat, un calcul matematic rece şi rapace, care a impus crearea unui partid prezidenţial PDL. Din fericire, aceasta construcţie între PD şi PLD nu va însemna o consolidare a zonei de sprijin pentru preşedintele Traian Băsescu, ci, mai degrabă, va duce la întărirea social democraţiei şi a liberalismului din România. Ceea ce, în fond, nu e rău. Dar mai vedem, pentru că logica nu e întotdeauna verificată, mai ales la noi în ţară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mergem spre normalitate?!.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mergem spre normalitate?!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte