Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 feb 2014 - Anul XIX, nr. 36 (5545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orgolii

Consilierii USL au refuzat să-i lase pe cei de la PDL să le ia faţa la generozitate pe bani publici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O dispută sterilă asupra a cine propune şi susţine mai multe subvenţii şi gratuităţi acordate de la bugetul local a dus la o nouă amânare a adoptării proiectului de hotărâre prin care se acordă reducerile la abonamentele de transport public pentru elevi, studenţi şi pensionari. Şedinţa de Consiliu Local de ieri, convocată special pentru dezbaterea şi adoptarea acestui proiect, a început cu un consilier local liberal absent- Vasile Mocanu, ceea ce a pus grupul USL în postura de a nu avea majoritatea necesară. Situaţia a fost speculată de PDL, care a anunţat că are cu un set de amendamente care măreşte numărul beneficiarilor acestor subvenţii şi că, dacă acestea nu vor fi votate, nici democrat-liberalii nu vor vota proiectul susţinut de PSD.

„Fără votul celor de la PDL acest proiect nu poate trece. Aveţi nevoie de 12 voturi şi sunteţi (n.r. - consilierii PSD şi PNL) doar 11 astăzi”, a spus liderul grupului PDL, Lucian Harşovschi. Acesta a propus din partea democrat-liberalilor ca abonamentele pentru studenţi să coste 20 de lei şi nu 30 de lei, cum a propus PSD, abonamente gratuite pentru sucevenii cu venituri sub 200 de lei net lunar pe membru de familie care se încadrează în criteriile prevăzute de legea de acordare a ajutoarelor pentru încălzire, gratuitate pentru studenţii orfani şi pentru elevii olimpici naţional/ internaţional şi finalişti naţionali la concursurile şcolare.

Liberalii au venit şi ei cu un amendament, cu gratuitate pentru angajaţii ISU, dar primarul Ion Lungu şi secretarul Ioan Ciutac le-au explicat că acordarea de subvenţii pentru angajaţii Ministerului de Interne nu este de competenţa Consiliului Local, ci a Parlamentului şi că acestea nu se alocă din bugetul oraşului.

 

„Nu votăm sub ameninţarea şantajului”

Liberalii au cerut pauză de consultări, apoi primarul a declarat că din punct de vedere al legalităţii amendamentele PDL nu ridică probleme, iar efortul financiar suplimentar faţă de milionul de euro prevăzut iniţial ar fi de câteva miliarde de lei vechi. „Eu recomand să se accepte şi amendamentele PDL. Vor fi două-trei miliarde de lei în plus, ceea ce nu înseamnă foarte mult”, a afirmat primarul Ion Lungu.

Consilierii PSD nu au avut nici un comentariu la cele propuse de PDL, doar Cornel Grosar a salutat ironic „iniţiativele sociale ale PDL”. Exact înaintea votului, doctorul Tiberius Brădăţan (PSD) a declarat că, totuşi, abonamentul pentru studenţi ar trebui să rămână 30 de lei deoarece, după ce şi universitatea subvenţionează cu suma cu care este obligată prin legea învăţământului, studenţii ar plăti mai puţin decât elevii, şi anume 10 lei. „Elevii urmează un învăţământ obligatoriu, studiile superioare sunt opţionale”, a punctat doctorul Brădăţan. Atmosfera părea una de consens, numai că la primul amendament, cel referitor la abonamentele pentru elevi şi studenţi, au fost doar şapte voturi „pentru”, cele ale consilierilor PDL. Venită în faţa electoratului cu o ofertă mai mică de subvenţii şi gratuităţi, USL a refuzat să voteze amendamentele PDL, aşa că democrat-liberalii s-au simţit traşi pe sfoară prin absenţa opoziţiei argumentate, s-au ridicat şi au părăsit şedinţa. „Vă opuneţi numai pentru că a fost amendamentul PDL”, a spus Harşovschi. „Aţi spus că votaţi amendamentele!”, a reproşat Neculai Barbă. „Nu votăm sub ameninţarea şantajului”, a fost răspunsul liberalului Ovidiu Doroftei.

„Dar de ce au plecat, că celelalte amendamente le votam...”, a spus şi preşedintele de şedinţă Eugen Girigan (PSD), după ce consilierii PDL au ieşit din sală.

„Este o luptă de orgolii politice”, a fost concluzia primarului Ion Lungu.

Astfel, elevii, studenţii şi pensionarii din municipiul Suceava trebuie să aştepte  următoarea şedinţă de Consiliu Local pentru a beneficia de reducerea preţului la abonamentele pe mijloacele de transport în comun ale TPL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii USL au refuzat să-i lase pe cei de la PDL să le ia faţa la generozitate pe bani publici.
 Vizualizări articol: 1729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consilierii USL au refuzat să-i lase pe cei de la PDL să le ia faţa la generozitate pe bani publici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei