Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alegeri parlamentare

Senatorul Onofrei susţine varianta de vot mixt cu liste de compensare judeţeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat în cursul zilei de ieri că parlamentarii PSD şi PNL susţin varianta de vor mixt cu liste de compensare judeţeană pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Onofrei a spus că o astfel de variantă de vot va respecta şi decizia Curţii Constituţionale.

„Varianta de vot mixt cu listă de compensare judeţeană este cea mai în regulă. Şi asta pentru că respectă şi decizia Curţii Constituţionale şi votul uninominal. În acelaşi timp, acest sistem respectă şi reprezentarea corectă a partidelor în Parlament”, a declarat Onofrei, care a mai adăugat că „în motivarea Curţii Constituţionale, în cazul deciziei de neconstituţionalitate a Legii de comasare a alegerilor se precizează că actuala reglementare a sistemului electoral românesc are imperfecţiuni, motiv pentru care este necesară o reconsiderare a acesteia în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012”.

Senatorul PD-L a mai spus că în motivarea Curţii Constituţionale se precizează în mod clar că tipul de scrutin reglementat trebuie să aibă corespondent în sistemele din majoritatea statelor Uniunii Europene. Astfel, Onofrei a precizat că sistemul de vot majoritar există doar în Anglia, în Franţa la Senat, şi jumătate din Parlament în Germania.

„În rest, în toate celelalte ţări e vot proporţional sub diferite forme, pe listă, preferenţial pe listă, sau combinat. Varianta de vot mixt cu listă de compensare judeţeană ar însemna ca numărul colegiilor electorale să fie înjumătăţit, iar cei care candidează uninominal în colegii să fie înscrişi şi pe lista de compensare”, a declarat Orest Onofrei.

El a adăugat că printr-un astfel de sistem de vot, viitorii parlamentari vor fi validaţi de votul electoratului, în condiţiile în care la votul pe liste, candidaţii se ascundeau în spatele partidului.

„Am discutat cu mai mulţi parlamentari din PSD şi PNL, care mi-au spus că agreează varianta de vot mixt cu liste de compensare judeţeană”, a încheiat Orest Onofrei

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Onofrei susţine varianta de vot mixt cu liste de compensare judeţeană.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorul Onofrei susţine varianta de vot mixt cu liste de compensare judeţeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sisteme de vot trimis de
(30 mar 2012, 12:56:03
Ne mai înnebuniţi mult cu schimbarea regulilor în timpul jocului în funcţie de conjunctura de moment care vă convine? Sunteţi vreodată în stare să faceţi o lege bună care să dureze?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei