Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare Hard & Soft, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), s-a încheiat vineri seară, în urma decernării premiilor în cadrul unei festivități desfășurate în Aula Corpului E al universității. După cinci zile și nopți de muncă, în cursul cărora cele 16 echipe au realizat câte un produs conform temei lansate de juriul competiției, s-a stabilit că echipajul Universității Tehnice Ilmenau, denumit simplu Ilmenau în concurs, a întrunit cele mai multe puncte (171). I-au urmat echipajele Bucharest 1, al Universității Politehnica din București, cu 130 de puncte, și cel al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care a acumulat 117 puncte și a fost premiat și pentru ingeniozitatea soluției adoptate în concurs.
În cursul dimineții de vineri juriul internațional a vizionat și notat cele 16 proiecte ale echipelor studențești înscrise în concurs, provenite la această ediție de la universități din România, Republica Moldova, China, Germania și Ucraina.
· Zile și nopți de muncă și concentrare pentru realizarea practică a temei propuse
Tema din acest an, intitulată Smart Wheels, le-a propus concurenților proiectarea și realizarea unui vehicul autonom de tip RoboCar, capabil să navigheze printr-un labirint și să ocolească diverse obstacole, să interacționeze cu factori de mediu folosind senzori analogici și logică bazată pe inteligența artificială. Participanții au avut în față provocări legate de navigarea autonomă într-un mediu dificil, au trebuit să răspundă la factori de mediu precum obstacole, vibrații, câmpuri magnetice și detectarea prezenței alcoolului, datele trebuind să fie înregistrate pe o platformă cloud personalizată.
Fiecare echipă a primit un set identic de componente necesare pentru construirea vehiculului, module de control, senzori de diverse tipuri și o cameră pentru preluarea imaginilor. În ultimul act juriul a evaluat vehiculele construite pe baza autonomiei, utilizarea hardware-ului impus, respectarea măsurilor de securitate și modul de gestionare a consumurilor de energie, precum și performanța mecanismului decizional bazat pe inteligența artificială. Echipa Universității Tehnice din Ilmenau, Germania, formată din Lydia Jordan, Matthias Misar, Jakob Rinke și Muhammad Ozair, avându-i coordonator și antrenor pe Florian Klimgler și Heiner Dintera, a obținut cel mai mare punctaj, RoboCar-ul lor parcurgând întregul traseu conform temei lansate și părăsind labirintul pe la ieșirea indicată. Locul secund a fost revendicat de echipa Bucharest 1, formată din Petru Toader Alexandru, Cesar Petrescu, Sebastian Severin și Valentin Ioan Vintilă, coordonați și antrenați de Dumitru Cristian Trancă și Alexandru Viorel Pălăcean. Un loc trei și un premiu pentru ingeniozitatea soluției au fost primite de echipa Cluj-Napoca, formată din Radu Herzal, David Pescariu, Vlad Tomoioagă și Andrei Zauleț, coordonați și antrenați de Dorin Petreuș și Alin Grama.
· Un concurs de prestigiu în cadrul manifestărilor studențești europene
Privind în istoricul acestui concurs, el a debutat în anul 1994 cu sprijinul profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de președinte al juriului pentru primele nouă ediții ale concursului. Începând cu anul 2003, pe durata a 17 ani, coordonarea activității de jurizare a fost asigurată de profesorul Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda. Au urmat apoi doi ani în care restricțiile sanitare introduse din cauza pandemiei au blocat desfășurarea concursului. Începând cu anul 2022 concursul a fost reluat, jurizarea făcându-se sub conducerea lui Nicolae Bogdan Foica, de la Cognizant Mobility GmbH din Munchen.
Concursul Hard&Soft a devenit o competiție internațională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului, 1.280 de studenți din principalele centre universitare din România, alături de reprezentanți ai mai multor universități partenere din Europa, s-au confruntat la Suceava cu provocări tehnice spectaculoase.