Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 96 (8625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Proiect

S-au finalizat lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În salonul de evenimente al pensiunii Iristar din Fălticeni, a avut loc marți, 23 aprilie, conferința de finalizare a proiectului „Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, județul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” – IDTDMF, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) în cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu).

Municipiul Fălticeni a semnat, în data de 24 noiembrie 2022, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului de închidere a depozitului temporar de deșeuri construit în suburbia Antilești. Valoarea totală a proiectului este de 9.573.894,25 lei, din care valoarea eligibilă este de 9.325.011,30 lei (din care 7.926.259,61 lei valoare eligibilă nerambursabilă din MF SEE și 1.398.751,69 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național), și 248.882,95 lei valoare neeligibilă.

În cadrul evenimentului de marți, la care au participat primarul Cătălin Coman, Dan Ștefan Chiru - secretar de stat în Ministerul Mediului, Marisanda Pîrîianu - manager Program Ro-Mediu, Cosmin Teodoru - director general în cadrul Ministerului Mediului, Direcția Deşeuri și Situri Contaminate, responsabilul pentru publicitate și informare Diana Creangă, echipa care a implementat proiectul, reprezentanți ai firmelor care au executat lucrările de închidere, invitați, colaboratori și cetățeni ai municipiului, au fost prezentate principalele obiective, acțiuni și activități derulate pentru închiderea depozitului temporar de deșeuri municipal Fălticeni.

Până la deschiderea depozitului de la Moara, la depozitul temporar de la Antilești au fost aduse deşeuri menajere din municipiile Fălticeni şi Suceava şi din comunele din zona de sud a județului. Implementarea proiectului de închidere a depozitului temporar cu bani asiguraţi în proporţie de 98% din fondurile Guvernamentale și din Spaţiul Economic European (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) înseamnă soluţionarea unui capitol major privind protejarea mediului înconjurător şi oprirea poluării solului.

 

Rezolvarea unei probleme majore de mediu a municipiului Fălticeni

Aşa cum a precizat prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, obiectivul general al proiectului constă în rezolvarea unei probleme majore de mediu a municipiului, generatoarea unei masive poluări (olfactive şi a solului), prin închiderea depozitului temporar de deşeuri municipale Fălticeni.

Rezultatele indirecte ale proiectului se referă la conştientizarea beneficiarilor direcţi (populaţia municipiului Fălticeni) şi indirecţi (membrii comunităţilor periurbane municipiului Fălticeni) asupra necesităţii reducerii cantităţilor de deşeuri depozitate, reducerea emisiilor de poluanţi și poluare olfactiva din zonă).

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a declarat: „Suntem la finalul unui proiect cu finanțare norvegiană realizat în parteneriat cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. A fost o provocare pentru noi, a fost o necesitate pentru municipiul Fălticeni și pentru întreaga zonă, pentru că era singura soluție să rezolvăm o problemă de mediu extrem de spinoasă. Eram în imposibilitatea de a transporta mii de metri cubi de deșeuri menajere, nu puteam să ducem la Moara aceste deșeuri și riscam să blocăm întregul județ pe componenta deșeurilor. Prin acest proiect am rezolvat-o repede și bine și trebuie să mulțumesc echipei de implementare a proiectului din cardul Primăriei Municipiului Fălticeni, proiectantului, care a făcut foarte repede și bine o treabă de calitate, constructorului, care a desfășurat o activitate în condiții vitrege la Antilești, a trebuit să lucreze și la sfârșit de toamnă și în iarnă, partenerilor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în special doamnei Marisanda Pîrîianu, care ne-a dat o temă, ne-a monitorizat ca un profesor să nu ne abatem de la temă pentru a încheia cu bine acest proiect. Mulțumesc pentru colaborarea eficientă”.

 

O tehnologie inovativă de închidere în situ a depozitului temporar de deșeuri

Punerea în aplicare incompletă a legislației europene în materie de mediu determină un risc important de poluare și de consecințe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă. Prin proiect a fost pusă în aplicare o tehnologie inovativă de închidere în situ a depozitului temporar de deșeuri cu respectarea legislației din domeniu.

Depozitul are două inele de beton și un terasament pentru protecția solului, levigatul este colectat într-un bazin special, monitorizat prin senzori care avertizează atunci când nivelul din depozitul subteran se apropie de limita superioară și trebuie vidanjat. S-a realizat un înveliș cu membrane peste care s-au turnat câteva mii de metri cubi de pământ, din loc în loc fiind montate guri de aerisire pentru eliminarea gazelor din interior. Un sistem de panouri solare asigură energia electrică pentru întregul sistem de automatizare, inclusiv pentru camerele de supraveghere video care trimit constant imagini asupra întregii zone.

 

Depozitul temporar, una din problemele municipiului Fălticeni

„România, ca stat, a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la plata unei amenzi foarte mari, la care se adaugă penalizări pentru fiecare groapă de gunoi neconformă care nu a fost închisă. Mă bucur că ceea ce s-a realizat, județul Suceava este un exemplu de bună practică și sper să devină un exemplu demn pentru toată țara”, a declarat la Fălticeni Dan Ștefan Chiru - secretar de stat în Ministerul Mediului.

Municipiul Fălticeni avea două gropi de gunoi, una închisă și ecologizată în urmă cu aproximativ 10 ani, iar cea de-a doua deschisă în apropiere, ca depozit temporar, pentru că municipalitatea nu avea unde să transporte deșeurile. Cu ajutorul fondurilor norvegiene autoritățile locale au rezolvat una dintre problemele stringente ale orașului din ultimii ani.

Managerul Marisanda Pîrîianu a declarat: „La început aveam emoții și nu credeam că se va ajunge aici. Acest proiect, pe care astăzi îl închidem, a fost unul din cele 25 de proiecte finanțate prin Programul Ro-Mediu pentru care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor este operator de program, proiect finanțat prin mecanismul Spaţiului Economic European. Trebuie să mulțumim statelor donatoare care au fost alături de România și ne-au susținut prin diferite programe proiectele absolut necesare. Proiectul de la Fălticeni și-a primit banii de la noi, ca operator de program, și până acum, în urma verificărilor, nu au fost probleme. Ministerul Mediului a finanțat 6 proiecte din domeniul substanțelor periculoase, din care patru sunt în regiunea nord-est: Fălticeni, Gura Humorului, Suceava, Botoșani, la care se adaugă unul la Cluj și unul la Deva. Se închid cinci proiecte, mai puțin proiectul de la Cluj. Chiar și în această situație indicatorul de program este îndeplinit, România având ca indicator închiderea a două proiecte, iar noi închidem cinci”.     

De rezultatele acestui proiect se va bucura nu doar populaţia municipiului Fălticeni, dar şi populaţia localităţilor învecinate, ca factor de reducere a poluării, de protejare a sănătăţii cetăţenilor din zona afectată şi, nu în ultimul rând, de conştientizarea noastră, a tuturor, în ceea ce priveşte importanţa gestionării deşeurilor, reducerea cantităţii de deşeuri generate, precum şi colectarea lor selectivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au finalizat lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
S-au finalizat lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei