Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 77 (8606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar închis definitiv

Un italian care a pus la cale o incendiere în Suceava, care s-a soldat cu un deces, a scăpat cu 24 de ore de arest și ceva daune de achitat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un italian care a pus la cale un act de răzbunare în stil mafiot față de o suceveancă a scăpat cu repercusiuni minime pentru faptele sale.

Un proces interminabil, fapt cauzat în parte și de italian, care nu a răspuns la citații, dar și de clemența judecătorilor, care nu au acceptat la un moment dat arestarea sa, a dus la clasarea definitivă a dosarului, prin prescripție. Așadar, mai explicit, faptele sunt mult prea vechi pentru a mai exista răspundere penală.

Asta deși a fost vorba de moartea violentă a unui om, e drept cel care a încercat să provoace incendiul.

La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Suceava a respins ultimul apel din acest dosar, care a fost clasat definitiv.

 

O explozie cu pagube mari la un bloc din Suceava

Acum aproape 10 ani de zile, în septembrie 2014, o explozie produsă într-un bloc din Suceava provoca pagube importante, iar un om își pierdea viața din cauza gravelor arsuri suferite.

Datele de anchetă de la fața locului le-au indicat în scurt timp pompierilor și polițiștilor că este vorba de o incendiere intenționată care, din cauze necunoscute inițial, s-a transformat în mai mult decât atât.

Ulterior, avea să iasă la iveală o incendiere intenționată, în stil mafiot. Un italian în vârstă de 65 de ani, supărat că fosta sa iubită nu îi mai răspunde la telefon, a tocmit doi români să îi incendieze respectivei garsoniera. 

A urmat o anchetă anevoioasă, finalizată cu trimiterea în judecată, în 2017, a italianului și a unui complice pentru ucidere din culpă și distrugere.

Procesul de la Judecătoria Suceava a durat nu mai puțin de șase ani pentru ca să se ajungă la deznodământul previzibil, având în vedere cât de vechi sunt faptele și care sunt prevederile recente ale Curții Constituționale.

Inculpații au scăpat de toate capetele de acuzare prin intervenirea prescripției generale a răspunderii penale. Așadar, nu s-a mai ajuns nici măcar la stabilirea unui verdict, a unei vinovății sau nevinovății.

 

O explozie neprevăzută care i-a fost fatală chiar autorului incendierii

Din ancheta poliţiştilor şi a procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că, în septembrie 2014, inculpatul Occhipinti Rosario l-a instigat pe numitul Ionel Barbu, din Ilfov, să incendieze garsoniera persoanei vătămate C.M., imobil situat în municipiul Suceava, într-un bloc de garsoniere de pe strada Dimitrie Cantemir din Suceava, din spatele blocului Belvedere.

Ionel Barbu a primit o sumă de bani, iar în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2014, împreună cu un complice, Constantin Stancu, tot din Ilfov, s-a deplasat la respectivul imobil. Cei doi s-au deplasat cu o maşină condusă de italian, care i-a supravegheat îndeaproape.

Din cercetări a rezultat că Ionel Barbu s-a urcat pe o scară pusă pe exteriorul blocului (găsită ulterior la faţa locului) şi a aruncat pe o fereastră întredeschisă un recipient cu lichid inflamabil având fitilul aprins. Femeia nu era acasă şi, a rezultat din cercetările ulterioare, în interiorul garsonierei se acumulase gaz, pe fondul unor pierderi de la butelia care alimenta aragazul. Aşa se explică şi explozia foarte puternică, care l-a surprins şi pe cel care a aruncat recipientul cu lichid inflamabil. Ionel Barbu a fost văzut de mai mulţi martori alergând cu hainele în flăcări.
Incendiul a fost doar o parte a unei tragedii care avea să se consume ulterior.

Ionel Barbu a suferit arsuri grave (ulterior avea să se stabilească faptul că a suferit arsuri prin flacără – explozie, gradul II-III pe aproximativ 43% din suprafaţa corporală) şi ar fi trebuit să ajungă imediat la cel mai apropiat spital. Acesta s-a urcat în maşina cu care a venit la faţa locului, împreună cu celălalt complice şi cu italianul, şi toţi trei au plecat în grabă de la faţa locului spre Bucureşti. S-au oprit abia la Adjud, la spitalul municipal din localitate, din cauza stării foarte grave a lui Ionel Barbu. După câteva zile, Ionel Barbu a decedat.

Garsoniera în care a avut loc explozia a fost distrusă complet, dar şi alte locuinţe au fost afectate, uşile de la intrare în special.

La una dintre garsoniere, tâmplăria din lemn de la balcon s-a desprins şi a căzut, tot în urma exploziei. Mai mulţi locatari ai blocului au fost evacuaţi de pompieri pe geamurile garsonierelor, cu ajutorul unor scări culisabile.

Valoarea totală a prejudiciului calculat în acest caz este de peste 100.000 de lei.

 

Iubitul italian nebun de gelozie

Femeia în vârstă de 47 de ani vizată de atacul în stil mafiot le-a relatat anchetatorilor că a avut un iubit italian care în ultima vreme o terorizase cu telefoanele, încercând să o determine să se întoarcă la el. Femeia refuzase ferm orice propunere de împăcare, iar acest lucru a stârnit furia necontrolată a italianului. De la aceste informaţii a plecat ancheta care a ajuns la italian şi la cei doi complici din Ilfov.

 

Italianul a fost adus în România în 2016, dar a stat în arest doar 24 de ore

Așadar, autorul principal al incendierii a căzut victimă propriei acțiuni, iar ancheta s-a îndreptat spre instigator, italianul Rosario, respectiv spre bărbatul din Ilfov care a fost complice la faptă.

În 2016, polițiștii și procurorii au făcut eforturi și l-au adus în România pe italian, cu mandat. L-au pus sub acuzare, l-au reținut în arest, însă apoi judecătorii au respins propunerea de arestare, invocând că fapta este deja veche și nu mai reprezintă un pericol social ridicat.

Atunci, în 2016, s-a consumat momentul decisiv al acestei anchete.

Occhipinti Rosario a putut pleca din nou Italia și dus a fost.

 

Un proces interminabil, o încercare eșuată de salvare a dosarului și ceva daune de achitat de către inculpați

Italianul a fost trimis în judecată ulterior pentru ucidere din culpă și instigare la distrugere. Atât el, cât și Constantin Stancu au fost puși sub acuzare pentru moartea celui pe care l-au plimbat cu mașina până la Adjud, în loc de a-l transporta la primul spital, evident cel de la Suceava, precum și pentru instigare și complicitate la distrugere.

De precizat că procurorii au încercat la un moment dat să obțină schimbarea încadrării juridice a infracțiunii de ucidere din culpă în omor (fapt care ar fi anulat prescrierea), însă solicitarea a fost respinsă.

Singura obligație a celor doi inculpați, conform sentinței Judecătoriei Suceava, rămasă definitivă, este de a achita, în solidar, urmașei celui care a decedat, suma de 75.000 lei reprezentând prejudiciu material şi a sumei de 50.000 lei, reprezentând prejudiciul moral.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un italian care a pus la cale o incendiere în Suceava, care s-a soldat cu un deces, a scăpat cu 24 de ore de arest și ceva daune de achitat.
 Vizualizări articol: 1711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un italian care a pus la cale o incendiere în Suceava, care s-a soldat cu un deces, a scăpat cu 24 de ore de arest și ceva daune de achitat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei