Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 42 (8571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Dragobete cu teatru și „Seară de iubire”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

          Dragobetele sau zeul dragostei, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, este sărbătorit în fiecare an, pe 24 februarie. În calendarul popular, ziua de Dragobete este dedicată iubirii și reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului nostru, marcând începutul vremii frumoase, al primăverii, al renașterii naturii.

Pentru a sărbători această zi așa cum se cuvine, Asociatia Fălticeni Cultural îi invită pe fălticeneni, joi, 22 februarie, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, la un eveniment cultural intitulat „Seară de iubire!”.

De la ora 17:00, iubitorii de teatru sunt invitați să vizioneze spectacolul trupei „Birlic”, „Arca lui Noe”, după opera cu același titlu a lui Lucian Blaga, o meditație asupra destinului omenirii aflate pe arca simbolică a propriei sale istorii, în regia cunoscutului actor Ovidiu Cuncea.

Piesa „Arca lui Noe”, după textul lui Lucian Blaga, pusă în scenă de Ovidiu Cuncea și tinerii actori din Fălticeni, îl prezintă pe Noe ca un personaj central, simbolul omului nou, în jurul faptelor sale închegându-se întreaga acțiune. Pe Noe îl caracterizează un fel de nebunie biblică, Ana, soția sa, îl crede nebun, se ceartă cu el și îl pârăște diavolului, satul râde de omul lui Dumnezeu și strigă: „Hai-Hui-Nebunul cu corabia pe munte”. Este judecat pentru că a tăiat pădurea pentru „nebunia cu arca”, rămâne fără avere și moară, pentru ca în final, prin Noe, morarul simplu dintr-un sat de munte care a auzit glasul lui Dumnezeu, să se împlinească voința divină.

De la ora 18:00, tot de la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, va avea loc un alt moment dedicate dragostei, „Versuri de iubire” - Cenaclu muzical - literar cu Daniel Iordăchioae, Ovidiu Cuncea, Dani Popa, actorii Teatrului „Birlic” Fălticeni și alți invitați surpriză.

Intrarea la cele două evenimente de la Fălticeni este liberă în limita locurilor disponibile.

 

Pe 24 februarie, „Dacă ăla e cu aia, ai'a lui cu cine-o fi?”.

Pentru ziua de sâmbătă, 24 februarie, Asociația Fălticeni Cultural le propune fălticenenilor, la Sala „Draga Olteanu Matei”, o altă piesă de teatru, „Dacă ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?”, o producție a Asociației Fălticeni Cultural în parteneriat cu Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava, text Mimi Brănescu, direcție scenică Alexandru Marin.

          Timp de o oră spectatorii vor putea vedea o serie de întâmplări amuzante şi absurde, personaje bine conturate care compun o atmosferă demnă de film. Comedie, thriller şi romantic se unesc, un text care propune personajelor subiecte intrigante la care publicul nu rămâne impasibil. Mare, noapte, plajă, trei femei şi un bărbat. Fiecare iubeşte şi fiecare nu este iubit. Cele cinci personaje sunt în căutarea răspunsului la întrebarea: „Dacă ăla e cu aia, ai'a lui cu cine-o fi?”.

În distribuție: Iarna - Martha Costandache, Ariola - Antonia Tocănel, Argentina Toledo - Elisa Nechifor; Bărbatul - Rareș Gînju, Îngeru - Eduard Filip. Sound design- Mihai Nistor, Afiș-Sebastian Rațiu.

Și la acest spectacol intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Actorii Teatrului Birlic din Fălticeni vor juca, la finalul acestei luni, pe scenele din București

Asociația Fălticeni Cultural a anunțat că trupa de teatru Birlic din Fălticeni va susține un nou turneu pe scenele din București la finalul lunii februarie. Evenimentul va marca prezența trupei în trei locații de prestigiu, aducând în atenția publicului spectacole variate și captivante.

Pe 27 februarie, la Cercul Militar Național, este programat spectacolul „Arca lui Noe” de Lucian Blaga, regia Ovidiu Cuncea, iar pe 28 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român, „Liebe… bizzum Tod” – o producție a Asociației Fălticeni Cultural în parteneriat cu Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, un concept de Alexandru Marin după „Blaubart-Hoffnung der Frauen” de Dea Loher. Pe 29 februarie, la Cuibul Artiștilor, va avea loc reprezentația „Dacă ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?” – o producție a Asociației Fălticeni Cultural în parteneriat cu Teatrul Matei Vișniec Suceava.

„În fiecare an mergem în turneul <Pe urmele lui Birlic> la Bucureşti, unde birlicii (aşa sunt numiţi actorii trupei – n.r.) joacă pe scenele teatrelor importante și la Cercul Militar Naţional. Acest turneu este o oportunitate pentru publicul bucureștean să descopere talentul și creativitatea tinerilor elevi – actori din Fălticeni. Va fi și o slujbă de pomenire la mormântul Cimitirul Bellu a unuia dintre cei mai mari actori români de comedie, Grigore Vasiliu Birlic, care s-a stins din viață la data de 14 februarie 1970”, ne-a spus preotul Vasile Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragobete cu teatru și „Seară de iubire”.
 Vizualizări articol: 1141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dragobete cu teatru și „Seară de iubire”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei