Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 34 (8563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opțiune

Tot mai mulți medici rezidenți aleg Spitalul Clinic din Suceava pentru stagiile de pregătire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este acreditat, din anul 2019, să pregătească medici rezidenți în 23 de specialități. Coordonatorul rezidenților din spital, dr. Mihai Guțu, a declarat că dacă în 2019 la Suceava au fost urmate 8 module (stagii) de pregătire, în 2023 au fost 140 de stagii, iar în acest an sunt în derulare, la momentul prezent, 32 de stagii de pregătire, pe care le urmează aproximativ 30 de medici rezidenți. Un stagiu de pregătire durează de la o lună până la 6 sau 9 luni. Cei mai mulți dintre cei peste 100 de rezidenți care au efectuat stagii de pregătire la spitalul din Suceava, circa o treime, potrivit doctorului Guțu, au ca specialitate de bază medicina de familie. Modulele pe care tinerii medici le-au urmat aici au fost preponderent de radiologie și radiologie intervențională, cardiologie și cardiologie intervențională, diabet, medicină internă, pediatrie, psihiatrie și UPU, indiferent de specialitatea de bază pe care o au. Dr. Guțu a dat ca exemplu stagiul de pregătire de la Diabet, pe care l-au urmat 23 de medici rezidenți, dintre care doar 6 aveau ca specializare Diabet, ceilalți fiind de la alte specialități.

Spitalul a pregătit documentația pentru acreditarea a încă trei module, pentru  ginecologie, medicină nucleară și laborator. Coordonatorul rezidenților din spitalul sucevean a precizat că medicii vin la Suceava întotdeauna la cererea lor, unul dintre motive invocate fiind, pe lângă nivelul de dotare și pregătirea profesională a îndrumătorilor, legăturile familiale cu județul.

Pentru spital dar și pentru pacienți, prezența medicilor rezidenți este un câștig pentru că acoperă parțial deficitul de medici, iar pentru tinerii medici este un avantaj deoarece au ocazia să învețe să-și asume responsabilitatea în ceea ce privește îngrijirea pacienților, sub supravegherea medicului îndrumător.

Pe durata stagiilor de pregătire, rezidenții au obligația să consemneze cazurile examinate, data efectuării fiecărei gărzi, evaluările și rezultatele obținute, lucrările științifice comunicate sau publicate, studiile clinice efectuate etc. La finalul fiecărui modul de pregătire, ei susțin o evaluare finală care constă dintr-o probă scrisă și o probă practică. Evaluarea modulului de pregătire se face cu note de la 1.00 la 10.00 și se consideră promovat în condițiile obținerii unei medii de minimum 7.00. Rezidențiatul reprezintă forma specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, care asigură pregătirea necesară obținerii unei specialități.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulți medici rezidenți aleg Spitalul Clinic din Suceava pentru stagiile de pregătire.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tot mai mulți medici rezidenți aleg Spitalul Clinic din Suceava pentru stagiile de pregătire5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei