Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 191 (8415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Manipularea supremă: Toți sunt la fel!

          Convingerea că toți demnitarii sunt “o apă și un pământ” s-a generalizat și este îmbrățișată chiar și de cetățenii onești și cu un IQ ridicat! Repetarea în mod permanent a ideii că toți sunt la fel a făcut ca ea să devină o axiomă, un adevăr care nu mai trebuie demonstrat. Și care aparține deja mulțimilor! Cineva spunea că mulțimile au idei puține, fixe și greșite. Adevărat, dar să privim mai atent. Nu sunt toți la fel deși la prima vedere așa pare. Sunt fără scrupule și necalificați pentru poziția pe care o ocupă, dar în grade diferite. Pe scurt, nu sunt toți la fel de proști! Sau unii sunt mai “pe pustiu” decât alții!

          De ce se face această afirmație cu atât de multă insistență? Pentru că este o metodă foarte bună de a spăla imaginea unor demnitari care au “călcat pe bec” și au fost prinși! Auzi foarte des expresia: “Da, ai dreptate că este hoț, dar și X este la fel“! Băse a primit șpagă de la Microsoft 3,5 mil. Euro pentru Campania electorală, iar Năstase din bani privați 30.000 pentru același scop. Năstase în pușcărie, Băse nici măcar nu a fost “invitat” la DNA, Olimpul luptei anticorupție. Și printr-o campanie agresivă Năstase a devenit în imaginea publică mai nociv decât Băse. Sunt la fel? Nu! Și nu îmi place nici unul. Consider că ambii meritau sancțiuni penale, diferite după amploarea fraudei!

          Un alt rol pe care această manipulare perversă o are este atenuarea oprobiului public față de abuzurile comise, inducându-se ideea că este aproape normal să fie comise ilegalități dacă toți o fac. Furăm sau abuzăm de funcție cu toții într-o frumoasă alianță și cu un “cod al onoarei” care s-a dezvoltat între “pușcăriabili”. Observăm cu toții un grad ridicat de înțelegere față de cei care s-au dedulcit la plăți informale, foarte bine reflectat în expresia din popor: “A furat, dar a și făcut”! Și îl mai votăm. Pentru că îl cunoaștem și ne este frică de un altul mai lacom. Și excludem apariția celor onești. Generează suspiciuni cei onești!!

          Manipularea cu “toți sunt la fel” se extinde și peste hotare, afirmându-se că peste tot în lume se abuzează de funcție pentru foloase personale. Faptul este real. Diferența o face cuantumul (sau procentul) spăgii, dar și zona în care se manifestă! În puține locuri asistăm la comisioane ilegale încasate la achiziția de rechizite de birou sau hârtie igienică. La noi și în regimurile autocrate se poartă! În lumea democrației avansate (ce nu este perfectă) se vorbește de “sfântul 5%”. Demnitarii noștri nu se ridică din pat pentru un procent atât de mic.

          Învinuirea tuturor celor care au o funcție publică are succes la “supărați”, care reprezintă un procent semnificativ din numărul votanților. Partidele și liderii fără scrupule îi folosesc ca masă de manevră, se erijează în justițiari (fără penali în funcții publice spre exemplu). Când ajung în fruntea bucatelor (din fericire rar!) uită și se comportă mai lacom decât cei îmbătrâniți în rele!

          Ce se poate face pentru a dezvălui realitatea din spatele sloganelor și învinuirilor generale? Puțin fără o mass-media mai responsabilă, pentru că ea a preluat funcția de purtător de mesaje, dar și de analist al cuvintelor celor pe post de Mesia al luptei contra corupției! Iar dacă presa de toate felurile tace, ne rămâne să analizăm singuri zicerile lor! Dar avem nevoie de EDUCAȚIE!! Fără educație rămânem prizonierii păpușarilor!

 

Dan Strutinschi

 

PS: George Flutur s-a lansat pe toloacă la Pârtești de Sus cu o nouă strigătură! Foarte cuminte strigătura, diferită de original. Cariera sa după politică ar avea succes în culegerea de folclor și organizare de evenimente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manipularea supremă: Toți sunt la fel!.
 Vizualizări articol: 885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Manipularea supremă: Toți sunt la fel!3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei