Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 190 (8107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Festivalul de Artă Medievală

Poveste medievală de neuitat, trei zile și trei nopți, în inima orașului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediția din acest an a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, de la Suceava, a dăruit momente de neuitat spectatorilor care au ales să fie parte a poveștii medievale, plină de spectaculozitate și mister, din inima orașului.

Cetatea lui Ștefan cel Mare a vibrat timp de trei zile, fiind însuflețită de sute de artiști veniți din șase țări, cavaleri, domniţe, oșteni, bufoni şi păpuşari.

Iar vizitatorii nu au întârziat să apară, de la mic la mare, curioși, scrutători, atrași de emoția, de vibrația și atmosfera unică din jurul celui mai așteptat și mai iubit eveniment al verii, de la Suceava.

I-au întâmpinat cavaleri în veșminte de odinioară, mercenari sau temuți războinici în zale, armuri și scuturi, salve de muschete, scene de luptă sau dans, care i-au purtat instantaneu secole în urmă.

Au fost puneri în scenă și reconstituiri istorice unice, întâlniri și spectacole inedite, pe care doar acest festivalul le prilejuiește, festival care s-a impus de ani buni drept un punct de reper pe agenda culturală locală și nu numai.
Anul acesta au ajuns la Cetatea Sucevei 34 de trupe din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și, bineînțeles, România. Au pregătit demonstrații diverse și ateliere interesante (gastronomie medievală, artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie), dansuri, spectacole cu foc şi lasere, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell'arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, etc.

Au fost câte 70 de spectacole în fiecare zi de festival, practic în orice moment al zilei vizitatorii s-au putut bucura de manifestări una și una.

De asemenea, la ediția din acest an a fost prezent și chef Cătălin Scărlătescu, maestru în arta culinară, care a oferit vizitatorilor delicioase preparate.

De menționat că, în acest an, au ajuns în Cetatea de Scaun a Sucevei două solii ale Turciei, viața în campaniile otomane, jocurile turco-nomade și prezentarea valorilor tradiționale otomane.

 

”A călări un cal, înseamnă a călări cerul”

Luptele și cascadoriile călare, fascinantele spectacole și jonglerii cu foc din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun Suceava, au fost, fără îndoială, cele mai atractive momente ale frumoasei povești medievale din acest an.

Spectacolele de cascadorie cu cai, basmele cu cai, reconstituirile unor momente esențiale din cursul istoriei le-au tăiat adesea suflarea celor din audienţă.

”A călări un cal, înseamnă a călări cerul”. Și așa au fost. Au alergat, cu capul sus, cu coama în vânt și coada ridicată ca o flamură, au dansat, s-au jucat și au sărit de parcă abia atingeau pământul.

Pe înserate, spectacolul de cascadorie cu cai, o excelentă îmbinare de demonstraţii de virtuozitate în domeniul cascadoriilor și muzică intensă, care-ți făcea inima să o ia la goană, a atras vizitatorii ca un magnet.

Dansul cailor, îngenuncherea în nisip, plecăciunea, superbele arcuiri, trapul ritmat au oferit un spectacol de dresaj la superlativ, memorabil,  care a fost recompensat cu ropote de aplauze și urale.

De asemenea, basmele cu cai, povestite de călăreți purtând steaguri uriașe pe umeri, acompaniați de versurile lui Alecsandri „Ștefan, Ștefan, Domn cel mare/ Seamăn pe lume nu are/ Decât numai mândrul soare!”, au creat o lume magică, impresionantă.

În seria spectacolelor de amploare s-a înscris și reconstituirea luptei lui Ștefan cel Mare de la Codrii Cosminului, împotriva polonezilor. A fost o mobilizare impresionantă cu câteva zeci de luptători îndârjiți, năprasnici, îmbrăcați în costume și armuri medievale.

 

Spectacol mistic cu jonglerii, cu evantaie şi bâte în flăcări

Efecte pirotehnice spectaculoase au luminat şanţul de apărare al cetăţii medievale în fiecare seară a festivalului, iarjongleriile cu poiuri cu foc, evantaie şi bâte în flăcări au păstrat vie atenția publicului până în miez de noapte.

Membrii Ordinului Solomonarilor, enigmatice personaje ale mitologiei româneşti, precum și cei de la Amor Flammis, tineri artiști pasionați de magia focului, au dat viaţă unor spectacole mistice, intense, cu lupte cu bâte în flăcări, dueluri şi jonglerii primejdioase.

Muzica aparte, ca un descântec misterios, destoinicia artiștilor îmblânzitori ai focului şi jongleriile spectaculoase au fost apreciate la unison.

 

Parada tradițională a dat start festivalului

Ca în fiecare an, festivalul a început cu o paradă medievală cu făclii pe străzile Sucevei. Cavalerii, domniţele, călăreţii, toboşarii, oştenii, aruncătorii de flăcări, clovnii şi stegarii i-au încântat pe suceveni cu apariţia lor spectaculoasă pe străzile oraşului, punctul de plecare al paradei fiind cartierul Obcini.

Festivalul de Artă Medievală "Ştefan cel Mare" a fost organizat  de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei și Primăria Municipiului Suceava, iar deschiderea oficială a avut loc în prezența oficialităților Gheorghe Flutur (CJ Suceava), a primarului Ion Lungu, a directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, și a prefectului Alexandru Moldovan.

Festivitatea a început cu o scurtă paradă a participanților la festival, după care a fost citită istoria luptei de la Codrii Cosminului. Apoi, în șanțul de apărare a coborât călare voievodul Ștefan cel Mare, interpretat de actorul Marius Rogojinschi.  În cinstea victoriei obținute de marele Ștefan, toate trupele participante i-au prezentat onorul domnitorului. După trecerea în revistă a participanților la festival, actorul Marius Rogojinschi a interpretat un fragment din piesa „Apus de Soare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveste medievală de neuitat, trei zile și trei nopți, în inima orașului.
 Vizualizări articol: 979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Poveste medievală de neuitat, trei zile și trei nopți, în inima orașului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei