Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 24 (7941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Statistică

21.529 de persoane adulte cu grad de handicap, în evidențele Protecției Copilului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava avea în evidență, la sfârșitul anului trecut, 21.529  de persoane adulte cu încadrare în grad de handicap. Dintre aceste persoane bolnave, unele sunt înregistrate cu grad de handicap grav cu însoțitor - 8.349, cu grad grav fără însoțitor – 1.145, cu grad accentuat – 10.900, cu grad mediu – 1.074 și cu grad ușor - 61.

De asemenea, anul trecut au fost evaluate din punct de vedere medical, psihologic, social și psihopedagogic/ocupațional și în vederea încadrării în grad de handicap 5.938 de persoane, din care: cu grad de handicap grav cu asistent personal – 2.066, cu grad grav fără asistent personal – 602, cu grad accentuat – 2.880, cu grad mediu – 363, cu grad de handicap ușor – 27.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a emis 901 de decizii privind menținerea, înlocuirea sau revocarea măsurii de protecție în sistemul rezidențial destinat persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul DGASPC Suceava.

Înstrucura acestei instituții funcționează 12 servicii de tip rezidențial (765 de beneficiari), un centru de zi (30 de beneficiari) și un centru de recuperare (30 de beneficiari), toate destinate persoanelor adulte cu dizabilități. „Centrul de zi și centrul de recuperare oferă servicii sociale pentru a răspunde nevoilor individuale specifice persoanelor adulte cu dizabilități, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, dezvoltării potențialului personal și prevenirii instituționalizării.De asemenea, DGASPC Suceava a încheiat parteneriate cu patru organizații private, care au ca scop creșterea calității serviciilor oferite persoanelor cu dizabilități din comunitate și din centrele pentru persoane adulte cu dizabilități”, ne-a spus Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava.

 

Doar cinci persoane adulte cu dizabilități aflate în grija statului au fost reintegrate în familie

Statisticile ne arată că odată ce o persoană cu handicap este internată într-un centru de recuperare/reabilitare, în foarte puține cazuri ea mai revine în familie. Doar cinci persoane adulte cu dizabilități aflate în grija statului au fost reintegrate anul trecut în familie. Acești bolnavi erau internați în centre pentru persoane adulte cu dizabilități din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava.

Specialiștii din cadrul DGASPC Suceava au evaluat anul trecut 380 de beneficiari din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică(CRRN) Sasca Mică și Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pojorâta, pentru inițierea demersurilor în vederea analizei oportunității reintegrării în familie.Din păcate, reintegrarea în familie a unei persoane adulte cu handicap este foarte dificilă. Familia apelează la serviciile DGASPC Suceava pentru internarea într-un centru social a unui membru de familie bolnav atunci când se simte depășită, când nu mai poate să aibă grijă de acea persoană bolnavă, când aceasta trebuie îngrijită și supravegheată permanent. Sunt și cazuri în care copiii pleacă la muncă peste hotare și nu au cu cine să-și lase un părinte bolnav și atunci apelează la centrele de recuperare pentru persoane cu dizabilități. Mai sunt și cazuri de bolnavi aflați în situație de risc, unde primăriile de domiciliu și poliția intervin pentru internarea lor într-un centru social, pentru că sunt singure, fără nici un ajutor.

Despărțirile dintre cei vârstnici, bolnavi, neajutorați, și cei care „îi duc la azil”, aparținătorii, sunt foarte dureroase. În cele mai fericite cazuri, bătrânii, pentru că în principal aceștia sunt vulnerabili (deși sunt și multe persoane tinere care ajung în centre pentru persoane cu handicap), sunt vizitați în continuare de copii, rude, la centrele unde au fost instituționalizați. Sunt, din păcate, foarte multe persoane cu handicap uitate în cămine de bătrâni de cei dragi. Sunt acei „bunici” uitați de toată lumea, care trăiesc într-o lume a lor, a singurătății, a durerii, a neputinței. Universul „bunicilor rătăciți” se rezumă la camera de cămin, la personalul centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, oameni care-i îngrijesc zilnic și care ne-am dori din toată inima să o facă cu multă dăruire, iubire, îngăduință. Personalul acestor centre din subordinea DGASPC Suceava devine, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, singura „familie” a persoanelor aflate în suferință fizică și psihică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 21.529 de persoane adulte cu grad de handicap, în evidențele Protecției Copilului Suceava.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
21.529 de persoane adulte cu grad de handicap, în evidențele Protecției Copilului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei