Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 11 (7928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Preocupare

20 de familii cu copii ce prezintă tulburări în dezvoltare/TSA vor beneficia de training specializat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna aceasta, Asociația pentru Intervenție în Autism Suceava (AIAS) a lansat la Rădăuți programul ImPACT. Beneficiarii primei etape a proiectului sunt 20 de familii cu copii ce prezintă tulburări în dezvoltare/TSA.

AIAS va implementa la Rădăuți programul ImPACT, un proiect recunoscut la nivel internațional ca fiind cel mai eficient în implicarea activă și împuternicire a părinților în procesul de recuperare, creșterea independenței întregii familii și scăderea impactului financiar.

Proiectul ImPACT îi învață pe părinți strategii pe care le pot folosi pentru a-și ajuta copilul să dezvolte abilități sociale, de comunicare, imitație și joacă în timpul rutinelor și activităților zilnice. ImPACT este primul program de acest tip implementat în zona de nord a țării și este destinat familiilor ce suspectează întârzieri în dezvoltarea copilului, copiilor diagnosticați cu TSA sau alte tulburări de dezvoltare, cu vârste cuprinse între 1-8 ani.  

Grupul țintă vizează 20 de familii cu copii care prezintă tulburări în dezvoltare/TSA care vor beneficia gratuit de training specializat pentru a dezvolta abilități în ceea ce privește metodele și tehnicile specifice de intervenție, atât la nivel teoretic (prezentare de informații), cât și practic (lucru efectiv 1:1 părintele cu copilul sub îndrumarea coordonatorului, în care vor aplica tehnicile de intervenție specifice nevoilor copilului). Familiile vor beneficia și de evaluare, consiliere și grup de suport.

Cele 20 de familii, care au trecut deja prin procesul de evaluare, vor urma un modul de pregătire de șase luni. Ședințele săptămânale se vor desfășura la sediul AIAS din Rădăuți (str. Volovățului, nr.39, reper: sediul RDS).

De implementarea proiectului se vor ocupa doi traineri cu studii postuniversitare internaționale în analiză aplicată, formați ca instructori în formarea părinților ca traineri în comunicare pentru propriii copii. Programul ImPACT implementat la Rădăuți este finanțat de EGGER Romania, care deține din 2008 o fabrică cu peste 850 de angajați în Rădăuți. Acolo sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail.

Programul ImPACT va asigura creșterea gradului de independență a întregii familii, prin instruirea părinților și a familiei extinse cu privire la metodele și tehnicile de intervenție derivate din principiile analizei aplicate a comportamentului (ABA). Astfel membrii familiei vor cunoaște tehnicile necesare pentru a interveni în procesul de recuperare, părintele devenind specialist pentru propriul copil.

Programul ImPACT este recunoscut la nivel internațional ca unul dintre cele mai eficiente programe de coaching pentru părinții copiilor mici cu tulburare de spectru autist (TSA) și întârzieri legate de comunicarea socială. Scopul general al proiectului este incluziunea socială a familiilor copiilor cu diagnostic de TSA, sau alte tulburări de dezvoltare sau ce au suspiciuni în dezvoltarea copiilor, prin implicarea și împuternicirea părinților în procesul de recuperare, creșterea numărului de familii care beneficiază de training în implementarea terapiei specializate in-house, conștientizare și dezvoltarea unui ghid specific.

În județul Suceava nu este dezvoltată încă furnizarea de servicii specializate direct către părinte și familia copilului care prezintă tulburări în dezvoltare/TSA, recuperarea copilului stând încă sub umbrela serviciilor acordate direct către copil, servicii ce pot fi foarte costisitoare, de lungă durată și inaccesibile pentru familiile cu venit redus.

Asociația pentru Intervenție în Autism Suceava este înființată de către specialiști și antreprenori locali care doresc să vină în sprijinul comunității, oferind părinților training, suport educațional și informațional, scopul final fiind de a învăța părinții să lucreze la domiciliu și de a face față nevoilor propriului copil. Echipa din cadrul asociației este alcătuită din persoane acreditate internațional ca analist comportamental, precum și persoane formate ca tehnician în analiza comportamentală, oferind astfel furnizarea de servicii calitative la nivel înalt în domeniul analizei aplicate a comportamentului. Programele oferite de asociație cuprind o paletă largă de servicii, respectiv evaluare, coordonare, consiliere, întocmirea planului de intervenție, terapie individuală, training părinți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20 de familii cu copii ce prezintă tulburări în dezvoltare/TSA vor beneficia de training specializat.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
20 de familii cu copii ce prezintă tulburări în dezvoltare/TSA vor beneficia de training specializat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei