Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 202 (7814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă oxid de etilenă

Înghețată, sucuri, chiftele și covrigei cu susan, retrase din marile magazine din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a avut de gestionat în ultima perioadă 12 alerte de retragere produse din cauza conținutului de oxid de etilenă. Este vorba de produse vândute în marile magazine și în benzinării, predominantă fiind înghețata, dar nu numai.

Pe lista de produse retrase pentru conținut de oxid de etilenă, interzis la comerț în Uniunea Europeană, se mai află sucuri, chiftele umplute cu sos grecesc și baghete și covrigei cu susan.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că două din alerte au fost încheiate complet, opt alerte sunt în curs de finalizare, în sensul că mărfurile sunt ridicate din magazine și în curs de distrugere, în timp ce alte două alerte sunt și ele în curs de finalizare cu privire la retragerile de produse.

El a subliniat că volumul de muncă a fost mare pentru inspectorii sanitar-veterinari. A fost vorba de multe alerte și de multă muncă în condițiile în care doar anumite loturi au trebuit retrase, nu toate produsele din respectivele game.

Predominante au fost înghețatele.

Astfel, la nivelul județului Suceava au fost ridicate de către inspectorii sanitar-veterinari peste 6.000 de bucăți de înghețată Snickers, Twix și Bounty, plus aproape 300 de înghețate Milka. Alerta a vizat și înghețată din gama Kitkat. 

Producătorii susțin că oxidul de etilenă nu pune în pericol direct sănătatea, în condițiile în care substanța este prezentă în cantități extrem de reduse. Practic, oxidul de etilenă ar fi într-o cantitate mică dintr-un ingredient, nu din produsul numit înghețată. 

„Este important că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, au transmis cei de la Mars.

Specialiștii spun și ei că această substanță poate duce la boli grave, inclusiv forme de cancer, în urma unui consum pe termen mai lung, nu de la câteva înghețate. Cert este însă că substanța este interzisă în alimente, cel puțin în Uniunea Europeană, astfel că nu ar fi trebuit să fie prezentă în produse.

Duminică, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o alertă pentru retragerea de pe piață a unui sortiment de vitamine pe aceeași problemă. Suplimentele alimentare cu calciu, zinc și vitamina D3 au un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă, au transmis sanitar-veterinarii.

Produsul aparține companiei Alevia și era comercializat prin Mega Image, s-a arătat conform primelor informații.  

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înghețată, sucuri, chiftele și covrigei cu susan, retrase din marile magazine din Suceava.
 Vizualizări articol: 4056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Înghețată, sucuri, chiftele și covrigei cu susan, retrase din marile magazine din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei