Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 106 (7718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Toți porcii de la schitul Poiana - Zvoriștea, infectați cu pestă porcină africană. Virusul vine puternic de la mistreți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritatea sanitar-veterinară este în alertă din cauza faptului că sunt elemente clare că virusul pestei porcine africane este puternic infiltrat în populația de mistreți, pe zona fondurilor de vânătoare Pătrăuți-Mitoc. Efectul nedorit este că există deja cazuri în care virusul a pătruns și la porcul domestic.

Probele de laborator au confirmat existența pestei la 19 porci, întregul efectiv crescut la Schitul Poiana, în comuna Zvoriștea. Unul dintre porci era deja mort la alertarea medicului veterinar, în timp ce restul începuseră să prezintă simptome. Pentru cei 18 porci care erau în viață la alertarea autorității sanitar-veterinare, se vor acorda despăgubiri. Un alt focar la porcul domestic este declarat la Călinești Enache, comuna Dărmănești.

Persoanele care au intrat în contact cu porcii, la Poiana, fuseseră în pădure, la cules leordă, astfel că legătura cu domeniul silvatic și cu mistreții a fost făcută.

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a subliniat că la șapte cadavre de mistreți găsiți în interval de zece zile s-a confirmat prezența virusului.

”Din păcate, avem o răspândire accentuată a virusului în populația de mistreți. În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Suceava, convocat vineri, 7 mai, am subliniat necesitatea organizării de acțiuni imediate de vânătoare la mistreț, pe fondurile 54 și 55 Pătrăuți și Mitoc. Întregul efectiv trebuie recoltat prin dibuire și pândă. Situația este gravă, dacă nu se intervine există riscul ca virusul să se extindă în toate comunele din zona de protecție și de supraveghere a focarului”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

El a subliniat și importanța ca primăriile să se mobilizeze pentru ca prin localități să nu mai umble câini fără stăpân, care aduc virusul din pădure.

Directorul DSVSA a subliniat că problema cea mai mare este cu câinii sălbăticiți, care trăiesc pe câmpuri și pe la marginea pădurii. Aceștia aduc ușor virusul în comunitate și distrug vânatul și căprioare gestante, cum este un caz concret la Mitocu Dragomirnei (foto).

Primăriile vizate de apelul cu privire la câinii fără stăpâni, cu reprezentanți convocați la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, sunt Dărmănești, Pătrăuți, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Grănicești, Zvoriștea, Șerbăuți, Calafindești și Zamostea.

Pe lângă necesitatea recoltării integrale a mistreților, dar și a limitării populației de vulpi și de câini sălbăticiți, este necesară limitarea intrării în pădure a celor care au porcii în gospodării ori, dacă este neapărat necesar, luarea de măsuri de igienă stricte.

Doctorul Voloșeniuc avertizează că în caz contrar, dacă sucevenii din comunele amintite mai sus nu conștientizează pericolul, există riscul ca virusul să se răspândească în toate localitățile, cu consecințe economice dramatice.

Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite
Instituția Prefectului - județul Suceava a transmis un apel către cetățenii județului să respecte regulile minime de biosecuritate stabilite de către autoritatea sanitar-veterinară

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toți porcii de la schitul Poiana - Zvoriștea, infectați cu pestă porcină africană. Virusul vine puternic de la mistreți.
 Vizualizări articol: 1809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toți porcii de la schitul Poiana - Zvoriștea, infectați cu pestă porcină africană. Virusul vine puternic de la mistreți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei