Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 55 (7667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Vitamina D - un aliat în întărirea imunității

Principala funcție a vitaminei D este reglarea deplasării calciului prin organismul nostru. Rinichii transformă vitamina D într-un compus care ajută la asimilarea calciului. Și vitamina C joacă un rol important în această reacție. Atât vitamina D, cât și vitamina C sunt, prin urmare, esențiale pentru asimilarea calciului în sistemul osos.

Vitamina D este uneori numită și „Vitamina Soarelui", pentru că este produsă în organism sub influența razelor ultraviolete. Principala funcție a acestei vitamine este înlesnirea asimilării calciului. De asemenea, este esențială pentru coagularea sângelui și pentru funcționarea inimii și a sistemului nervos.

Deficiența de vitamină D cauzată de expunerea neadecvată la soare afectează serios procesele metabolice, scade drastic imunitatea și duce la o funcționare slabă a vaselor sanguine. Acestea nu vor putea împiedica bacteriile să pătrundă în sânge, ceea ce slăbește mecanismele de apărare ale organismului. Devenim mai sensibili la schimbările climatice și mai predispuși la infecții. Astfel, nivelul general al sănătății noastre este în pericol din cauza unor cantități nepotrivite de vitamină D, din care rezultă deficiența calciului și a sărurilor lui.

Vitamina D, cât și calciul sunt disponibile permanent la farmacii sub formă de pastile, dar este foarte dificil să stabilim dozele adecvate, pentru că necesarul poate fi foarte diferit de la persoană la persoană. Trebuie să înțelegem că asimilarea calciului este afectată negativ atât de lipsa, cât și de excesul vitaminei D. Din această cauză, pastilele de vitamina D pot să producă mai mult rău decât bine.

Nu putem să ne bazăm pe hrana consumată sau pe formule pentru a asigura un flux adecvat de vitamina D. Aceasta trebuie să fie produsă pe cale naturală, de către propriul nostru organism, sub influența luminii solare.

Strămoșii noștri primitivi, care își trăiau mai toată viața în aer liber, nu sufereau de deficiență de vitamina D. Unele triburi primitive care există în zilele noastre nu sunt nici ele afectate de această problemă. Cu ea se confruntă în principal oamenii din orașe, unde cantitatea de lumină solară care intră în locuințe prin ferestre este foarte scăzută.

Trebuie să nu uităm că expunerea la lumina soarelui ar trebui să se producă timp de 20-30 de minute pe zi.

Cercetările dovedesc că perioada cea mai potrivită pentru plajă este dimineața, între răsăritul soarelui și ora 10. Între 10 dimineața și 5 după-amiaza, razele soarelui sunt prea intense și ne ard pielea, ducând la îmbătrânirea ei prematură. Cercetătorul japonez Nishi a descoperit că anumite exerciții acvatice și aerobice pot stimula producția de vitamină D din organismul nostru. Pe lângă acestea, ar fi foarte bine să ne facem obiceiul de a alterna zilnic dușurile fierbinți și reci de dimineața și de seara. Folosirea cu regularitate a saunei ajută și ea la sintetizarea vitaminei D.

Când bronzul nostru ajunge închis la culoare, producerea vitaminei D devine mai lentă. De aceea, atunci când pielea noastră s-a bronzat îndeajuns, este mai bine să petrecem mai mult timp la umbră. Atunci când ești în vacanță și capeți un bronz întunecat, mănâncă mai multe ouă, unt, ficat, pește, fructe și legume. Acestea sunt bune surse de vitamina D.

Mai există un amănunt important legat de vitamina D. Ea se găsește în glandele din pielea noastră. Cu cât ne spălăm mai mult pielea cu produse cosmetice artificiale, cu atât mai multă vitamină trimitem în afara organismului. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la igienă. După ce folosim produse sintetice pentru spălare, este o bună idee să frecăm pielea cu produse vegetale naturale care conțin uleiuri. Dacă nu întregul trup, cel puțin mâinile și picioarele, pentru că acolo se petrece în principal sinteza vitaminei D. Este chiar mai bine să pregătim uleiul prin adăugarea a doi pumni de petale de trandafir într-o sticluță de 200 de mililitri de ulei vegetal, lăsând întregul complex la întuneric timp de șapte zile. Sticluța poate fi ținută la îndemână și folosită după spălarea vaselor sau a rufelor. Pielea noastră acționează ca un filtru dublu. Ea elimină toxinele din organism și absoarbe calciul.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vitamina D - un aliat în întărirea imunității.
 Vizualizări articol: 2047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 31 voturi
Vitamina D - un aliat în întărirea imunității5.0531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei