Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 18 (7630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi

Cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe cum trebuie realizate în mod corect tăierile la pomi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi organizează mai multe sesiuni de cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe cum trebuie realizate în mod corect tăierile la pomii fructiferi.

Tăierile reprezintă lucrări esenţiale în plantaţiile de pomi fructiferi şi sunt absolut necesare pentru o producţie de calitate. Tăierile sunt de mai multe feluri, în funcţie de scopul urmărit: tăieri de formare a coroanei, tăieri de rod, tăieri de întinerire, tăieri în verde.

Astfel, tăierea este una dintre lucrările obligatorii, ce are ca scop corectarea creşterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii şi de care depinde în mare măsură nivelul producţiei, calitatea ei, dar şi vigoarea plantaţiei.

Programul se desfăşoară în luna februarie în mai multe locaţii, printre care se numără şi livezile din municipiul Fălticeni, este oferit tuturor celor interesaţi și se va desfăşura pe grupe de 10-15 persoane, fiecare grupă fiind îndrumată de un inginer specialist. Persoanele care vor participa la cursurile pentru tăieri la pomi fructiferi se vor prezenta cu echipament de lucru (foarfece pomi, fierăstrău, mănuşi şi îmbrăcăminte corespunzătoare pentru lucru în condiţii de iarnă).

Pentru cursurile organizate la Fălticeni se pot obţine relaţii suplimentare de la ing. Ionuț Gavril, tel: 0753.010.595.

Zona Târgu Frumos – Sârca (Pepiniera Sârca) - consultanţă tăieri la măr (ing. Cătălin Ignat, tel: 0745.046.846; ing. Constantin Ignat, tel. 0744.283.420).

Zona Iaşi – Miroslava, Voineşti - consultanţă tăieri la măr, cireş şi cais (ing. Ionuț Ungureanu, tel: 0746.771.602; ing. Constantin Popa, tel. 0765.609.809).

Zona Hârlău - consultanţă tăieri la măr (ing. Lucian Prisecaru tel. 0755.865.972).

Zona Suceava – Fălticeni - consultanţă tăieri la măr (ing. Ionuț Gavril tel: 0753.010.595)

Zona Fălticeni este recunoscută ca una în care pomicultura este dezvoltată, existând multe persoane care se pricep să facă lucrările de întreţinere din livezi, adevăraţii specialişti făcând faţă cu greu solicitărilor, mai ales că au o clientelă formată deja. De la cei care prestează tăieri de formare şi rodire la pomi fructiferi am aflat pentru un măr cu vârsta mai mică de doi ani, tăierile costă 5 lei, pentru unul de 4 – 5 ani, tăierile costă în jur de 30 de lei/bucată, iar pentru merii mai bătrâni, de 10 ani, costurile de curăţare pot ajunge şi la 50 de lei. Preţurile sunt negociabile, pentru posesorii de livezi aplicându-se şi reduceri.

Tăierile la pomii fructiferi se fac în perioada de repaus, toamna după căderea frunzelor sau primăvara până la pornirea în vegetaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe cum trebuie realizate în mod corect tăierile la pomi.
 Vizualizări articol: 2665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe cum trebuie realizate în mod corect tăierile la pomi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei