Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 11 (7623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De Anul Nou de rit vechi

Jarul aprins din centrala termică a dus la izbucnirea incendiului la Biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Brodina de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Incendiul puternic care a distrus în cursul serii de miercuri biserica cu hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Brodina de Sus și a afectat grav clopotnița acesteia a izbucnit, conform cercetărilor efectuate de către pompieri după finalizarea acțiunii de stingere, de la jarul aprins căzut din centrala termică a locașului de cult. Credincioșii din localitate urmau să participe joi la slujba sărbătorii Sf. Ierarh Vasile cel Mare, conform calendarului iulian, după care se respectă sărbătorile în Brodina de Sus, însă, din păcate, neatenția în supravegherea focului făcut în centrala termică a dus la izbucnirea flăcărilor din interiorul clădirii. Focul s-a răspândit cu mare viteză, întreaga clădire a bisericii fiind ridicată din lemn.

Incendiul a fost anunțat cu puțin timp înainte de ora 18.00, după ce apucase să cuprindă interiorul bisericii, și a fost văzut de locuitorii din apropiere. Prin intermediul unui apel la 112 a fost solicitată intervenția pompierilor, nu mai puțin de 10 echipaje de pompieri, cuprinzând militari de la Vicovu de Sus, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Straja și Brodina, acționând pentru limitarea efectelor incendiului și lichidarea acestuia. Drumul neasfaltat și greu accesibil spre Brodina de Sus, înghețat pe porțiuni întregi și cu pericol de derapare, a îngreunat accesul în zonă și a întârziat intervenția pompierilor, care au pierdut timp prețios până au ajuns la locul incendiului. La sosirea echipajelor focul cuprinsese întreaga clădire a bisericii, flăcările fiind propagate și la clopotnița din lemn a bisericii, făcând intervenția de stingere mult mai grea.

Din păcate biserica construită din lemn și învelită cu tablă, cu o suprafață de circa 200 de metri pătrați, a ars în totalitate în timpul incendiului, cu toate obiectele de cult, cărțile, veșmintele preoțești și mobilierul aflate în interior. Flăcările au afectat grav și clădirea din lemn a clopotniței, pe o suprafață de 100 de metri pătrați, degradând și clopotele montate la nivelul superior. Eforturile făcute de pompieri au dus la salvarea structurii de rezistență a clopotniței. După circa 6 ore de intervenție, pompierii au reușit să lichideze și ultimele focare ale incendiului, cercetările efectuate de ei la locul izbucnirii incendiului stabilind că acesta a fost provocat de jarul aprins căzut din camera de ardere a centralei termice, montată într-o încăpere ridicată din BCA și lipită de clădirea bisericii.

Biserica cu hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” fusese construită în urmă cu douăzeci de ani, din lemn, în jurul unui paraclis existent acolo din anul 1907, preotul paroh Dumitru Ioan Bogdan fiind cel care slujea în sfântul locaș pentru credincioșii din satul Brodina de Sus. Lambriul din interiorul bisericii fusese renovat în cursul anului trecut, iar din centrala termică plasată în afara bisericii plecau 6 burlane spre interiorul lăcașului de cult, pentru a încălzi aerul din interior. Cel mai probabil, prin acea tubulatură focul s-a propagat cu viteză spre interiorul bisericii. Biserica se află în jurisdicția protopopiatului Rădăuți şi nu face parte din patrimoniu, amplasamentul fiind asigurat la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Valoarea estimată a pagubelor produse în incendiu se ridică la circa 1.500.000 de lei

Accesul greu în zonă al pompierilor a întârziat intervenția

În ceea ce privește accesul greu în zonă, dinspre Rădăuți, precum și dinspre Câmpulung Moldovenesc, prin Brodina sau prin Izvoarele Sucevei, locuitorii satului Brodina de Sus și ai Văii Brodinei au protestat de mai multe ori față de autorități, nemulțumiți fiind de drumul care deservește întreaga zonă, lăsat de izbeliște de ani și ani. Li s-a răspuns de fiecare dată că acest drum are doi proprietari, Consiliul Județean Suceava și Direcția Silvică Suceava, însă nimeni nu a încercat până acum o schimbare a statutului acestui drum, pentru a putea fi reabilitat în întregul său, pe o distanță de doar 32 de km. În condițiile acestui incendiu violent, s-a văzut încă o dată faptul că accesul este foarte greoi pentru vehicule, iar timpii de intervenție prea lungi pentru a mai putea salva ceva dintr-o zonă atât de izolată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jarul aprins din centrala termică a dus la izbucnirea incendiului la Biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Brodina de Sus.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jarul aprins din centrala termică a dus la izbucnirea incendiului la Biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Brodina de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei