Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 ian 2020 - Anul XXV, nr. 8 (7313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Importanţa atenţiei în dezvoltarea creierului

Creierul nostru este implicat în tot ceea ce facem, inclusiv în ceea ce simţim, cum ne comportăm şi cum ne înţelegem cu cei din jur. Este organul care ne conferă personalitatea, caracterul, inteligenţa. Calitatea deciziilor şi alegerilor pe care le luăm sunt cele care ne duc spre sănătate şi longevitate sau spre boală şi moarte.

Reţelele neuronale sunt structuri unice, create de milioane de neuroni interconectaţi. Legăturile pe care le creează pot direcţiona traficul prin multe rute într-o reţea extraordinar de complexă. Căile neuronale se pot uni, formând reţele prin care apar tipare particulare de gândire şi de reacţie la ceea ce ni se întâmplă. Cu alte cuvinte, reţelele neuronale din creier sunt constituite într-un grup de celule neuronale care s-au învăţat să descarce impulsuri şi s-au conectat între ele pentru a îndeplini o funcţie specifică reproductibilă. Datorită reţelelor neuronale suntem capabili să realizăm sarcini de genul strângerii palmei în pumn sau amintirea versurilor unei poezii.

Toate experienţele prin care trecem de la naştere până la finalul vieţii duc la modelarea şi reorganizarea creierului. Unele căi neuronale sunt întărite, altele sunt dezactivate pentru că nu mai sunt utilizate, în timp ce unele noi se dezvoltă. Creierul este permanent în schimbare.

Michael Merzenich, profesor la Universitatea California din San Francisco, a vrut însă să afle ce anume determină apariţia unor noi şi noi reţele neuronale capabile să facă posibilă o dezvoltare psihică şi comportamentală care să ne conducă pe parcursul vieţii la succes. El a efectuat un set de experimente şi teste care demonstrează necesitatea cultivării unei atenţii focalizate la copii şi adulţi în vederea învăţării unor noi abilităţi şi comportamente. Merzenich susţine că alegerile pe care le facem influenţează în mod direct structurile reţelelor neuronale din creier. El a afirmat: „Experienţa asociată cu atenţia duce la modificări fizice în structura şi funcţionarea ulterioară a sistemului nervos.”

În momentul în care ne concentrăm mental asupra a ceea ce învăţăm, creierul este capabil să înregistreze informaţia asupra căreia ne focalizăm. Pe altă parte, când nu ne concentrăm deplin la ceea ce facem în momentul prezent, creierul nostru părăseşte traseul neuronal iniţial şi activează o serie de alte reţele sinaptice care ne pot distrage de la intenţia iniţială. Astfel, fără o concentrare focalizată, conexiunile cerebrale nu se realizează, amintirea nu este stocată şi abilităţile de viaţă nu se construiesc.

Dacă o aptitudine pe care o avem deja dezvoltată devine atât de obişnuită încât o accesăm automat, exersarea ei nu va mai aduce progrese în dezvoltarea scoarţei noastre cerebrale prin formarea a noi reţele neuronale care să ne conducă la perfecţiune. Iar dacă începem să facem exerciţii mentale pentru a ne menţine creierul în formă până la cea mai înaintată vârstă, acestea nu vor mai fi la fel de eficiente din momentul în care suntem capabili să le facem fără să ne concentrăm atenţia pentru asta.

Reţelele neuronale sunt create prin stimularea concentrată, angrenată. E nevoie de mai mult timp decât simpla repetare pentru a crea reţele neuronale. Sportivii de performanţă ştiu de mult timp că nu orice antrenament duce la apariţia rezultatelor scontate, pentru că un plan de lucru greşit nu face decât să întărească o cale neuronală nedorită. Dacă vrei să experimentezi, încearcă să te speli pe dinţi sau să ţii furculiţa cu mâna non-dominantă şi observă de câtă concentrare este nevoie pentru a efectua această sarcină simplă.

Ca şi exerciţiu ce poate fi inclus în rutina zilnică, dimineaţa şi seara, menţionăm o practică de qigong medical veche de aproape 2000 de ani, din timpul dinastiei Han din China. Ea a fost structurată de un specialist care şi-a dedicat întreaga viaţă scrierii lucrării „The text of altering nerves” ce conţine un set de 12 exerciţii axate doar pe dezvoltarea armonioasă a creierului şi vindecarea sistemului nervos. Tehnica a fost popularizată cu succes la nivel internaţional de doctorul Stephen T. Chang şi este învăţată şi exersată de toţi participanţii la grupul nostru terapeutic din Suceava datorită eficacităţii ei.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanţa atenţiei în dezvoltarea creierului.
 Vizualizări articol: 1876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 28 voturi
Importanţa atenţiei în dezvoltarea creierului4.9528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei