Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 45 (7046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punct de vedere

Procurorii suceveni contestă modificările din legile Justiţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au întrunit ieri în cadrul Adunării Generale şi au discutat despre modificările legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004. Acelaşi lucru l-au făcut şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

„În urma votului exprimat în unanimitate s-a stabilit că Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava respinge modificările legislative menţionate şi se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi. Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept”, se precizează într-un comunicat semnat de Lucian Stănescu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

O soluţie similară a fost adoptată şi de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care cred că prin modificările respective va fi afectată activitatea de cercetare penală.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei <bunei reputaţii>, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege. Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). De asemenea, dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava semnat de procurorul Ruxandra Andreea Georgescul, purtător de cuvânt.

Tot în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a fost de acord cu opiniile exprimate de Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a mai decis să demareze şi proteste, modalitatea în care se vor derula urmând să fie stabilită luni. Procurorii nu exclud să se ajungă chiar la suspendarea activităţii, ceea ce ar fi un caz unic în activitatea instituţiilor din cadrul Ministerului Public din Suceava.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să ţină cont de anumite elemente, respectiv:

1. Respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă;

2. Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept;

3. Abrogarea dispoziţiilor legale privind înfiinţarea şi organizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii suceveni contestă modificările din legile Justiţiei.
 Vizualizări articol: 1737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Procurorii suceveni contestă modificările din legile Justiţiei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei