Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 oct 2015 - Anul XX, nr. 249 (6061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Modernizare

Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a fost redeschis oficial traficului aerian internaţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a fost redeschis, începând de ieri, traficului aerian internaţional, după finalizarea lucrărilor de modernizare. Tot ieri, pe platforma de aterizare/decolare a avut loc slujba de sfinţire a aeroportului, oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi un sobor de preoţi. La slujba de sfinţire şi la redeschiderea oficială a traficului aerian au participat câteva sute de persoane care au venit special să vadă cum arată aeroportul sucevean după modernizare, precum şi numeroase oficialităţi, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul Constantin Harasim, dar şi parlamentarii Neculai Bereanu, Ovidiu Donţu, Steliana Miron, Alexandru Băişanu şi Cezar Cioată. Alături de aceştia, la evenimentul de ieri a fost prezentă conducerea actuală a aeroportului, respectiv directorul general Ioan Măriuţa şi directorul adjunct Marius Grosu, la redeschidere ţinând să fie prezenţi şi foşti angajaţi ai aeroportului, unii fiind dintre cei care au lucrat aici încă de la deschiderea primei aerogări, în anul 1962.

După slujbă, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a sfinţit noua siglă oficială a aeroportului, noua pistă, precum şi aerogara, după care a primit din partea preşedintelui CJ Suceava un tablou cu fotografii în care era prezentată întreaga istorie a aeroportului. În cuvântul său, ÎPS Pimen a vorbit despre frumuseţea Bucovinei şi despre importanţa păstrării valorilor de patrimoniu şi asigurării fondurilor necesare în acest sens. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a spus că speră ca noul aeroport să aducă un număr cât mai mare de turişti care să vadă frumuseţile Bucovinei. „Eu mai vin şi cu cuvinte foarte aspre când mă gândesc la aceste valori de patrimoniu care sunt pe punctul de a fi văduvite de orice resursă proprie materială şi financiară pentru îngrijirea lor. În timpul regimului comunist, Bucovina era un centru deosebit pentru turişti. Astăzi vedem că e mai puţin. Nădăjduim că acest aeroport va aduce oameni, şi are cine să-i primească după tradiţia noastră românească”, a spus ÎPS Pimen.

Lucrările de modernizare au fost realizate printr-un proiect european în valoare totală de 104,9 milioane de lei, fără TVA. În cadrul acestui proiect au fost executate lucrări care au vizat mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare, care are o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS.

 

Aeroportul Suceava este 100% funcţional. Ieri a aterizat prima cursă charter privată

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să precizeze că începând de ieri Aeroportul „Ştefan cel Mare” este 100% funcţional, urmând ca în perioada imediat următoare dezvoltarea aeroportului să continue cu alte proiecte, amintind de amenajarea terminalului 2 pentru plecări şi sosiri internaţionale. Cătălin Nechifor a amintit că prima cursă oficială a Tarom va fi pe data de 12 noiembrie a.c., urmând ca orarul oficial al zborurilor să fie anunţat după ce această companie va termina auditul propriu la aeroport. Nechifor a mai spus că după data de 9 noiembrie a.c., când Consiliul Judeţean va aproba noile tarife aeroportuare valabile începând cu data de 1 ianuarie 2016, vor putea fi semnate şi primele contracte cu operatorii low-cost. „Asta ne poate da garanţia că odată semnat un contract putem să intrăm pe orarul de primăvară-vară al companiilor. Însă nu avem o altă variantă mai rapidă, pentru că dacă ne uităm la evoluţia tuturor aeroporturilor constatăm că nu putem zbura din prima clipă atât de mult cât dorim. Ştiu, şi eu am primit solicitări, toată lumea vrea să zboare la Paris, Londra sau nu ştiu unde. Însă nici un aeroport din lumea întreagă nu deserveşte toate rutele posibile. Nu avem avion care vine de la Paris la Bosanci sau de la Londra la Hânţeşti. Dar evident că strategia noastră de marketing va fi orientată către zonele în care există foarte mulţi suceveni, dar şi către zonele emitente de turişti”, a spus Nechifor.

El a precizat că una dintre destinaţiile principale va fi Marea Britanie, dar în egală măsură şi Italia, Spania, Germania, ţări din care vin turişti în judeţul Suceava. El a mai spus că o altă „ţintă” vor fi companiile care operează zboruri charter către destinaţiile de vară pentru concedii, dar şi operatori care să aducă turişti în Bucovina pentru sejururi de câteva zile. Cătălin Nechifor a ţinut să îi mulţumească în mod deosebit întregii echipe de la aeroport pentru activitatea şi efortul depus în realizarea acestui proiect.

El a mai  precizat că în perioada urătoare aeroportul va avea şi o persoană specializată în marketing, în vederea atragerii companiilor aeriene la Suceava. „Până atunci vreau să vă asigur că facem toate eforturile, în aşa încât să avem cât mai multe zboruri într-un timp cât mai scurt”, a spus Nechifor, care a mai adăugat că ieri, în prima zi în care aeroportul a fost redeschis, la Suceava a aterizat o cursă charter privată a unui om de afaceri.

 

Pista Aeroportului Suceava este una dintre cele mai sigure din ţară. Principalul concurent este aeroportul din Iaşi

Cătălin Nechifor a ţinut să remarce faptul că în momentul de faţă pista Aeroportului Suceava este una dintre cele mai sigure din ţară, ultimele analize de laborator demonstrând acest lucru. Nechifor a arătat că dacă în trecut pista avea un grad de rezistenţă la aterizare/decolare (PCN) de doar 20, ultimele analize arată că acest indicator a crescut în momentul de faţă la 110. „Deci asta înseamnă că, tot tehnic vorbind, vom putea primi avioane mai mari decât clasa 767. Dar până atunci focalizarea este pentru companiile care au avioane mediu-curier, clasa Boeing 737, Airbus A320 şi evident cu ce operează Tarom, ATR 42 şi 72”, a explicat preşedintele CJ Suceava.

Cătălin Nechifor a făcut un apel la sucevenii care au aşteptat redeschiderea aeroportului să aibă în continuare încredere şi răbdare. „Chiar dacă par cuvinte grele, sunt corecte, şi cer tuturor celor care trăiesc în Suceava, şi celor care iubesc Suceava şi Bucovina, să aibă răbdare şi încredere. Un aeroport se construieşte cu eforturi, cu greutăţi, cu oameni care îşi doresc acest lucru şi trebuie să mergem mai departe pentru a-l dezvolta în viitor. Munca la un aeroport înseamnă în primul rând securitate, siguranţă, înseamnă ca aeroportul să se bucure de o creştere corectă, pe pozitiv şi pe o poziţionare pe o piaţă concurenţială, în care, în mod evident, principalul concurent pentru noi este aeroportul din Iaşi. Dar detalii despre Iaşi pe săptămâna viitoare, când vom dezvolta acest subiect”, a declarat Nechifor.

 

Ieri a fost prezentat noul logo al aeroportului şi s-a dat start „Zilelor porţilor deschise”

Tot ieri a fost prezentat în mod oficial noul logo al aeroportului, despre care Cătălin Nechifor a spus că este unul „mai modern şi dinamic”. „Este un logo ce simbolizează şi noţiunea de zbor, are şi o parte grafică ce se leagă de acoperişul acestei structuri în formă de avion”, a spus Nechifor.

Trebuie spus că până duminică, 1 noiembrie a.c., la Aeroportul „Ştefan cel Mare” vor fi „Zilele porţilor deschide”. Astfel, între orele 10:00 şi 20:00, sucevenii şi toţi cei care doresc pot veni să vadă cum arată în momentul de faţă aeroportul, iar de la ora 18:00 în actualul terminal de plecări va fi proiectat filmul „Aurel Vlaicu”, pus la dispoziţia Consiliului Judeţean de maestrul Mircea Drăgan, regizorul care a mai realizat şi filmele „Fraţii Jderi” şi „Ştefan cel Mare”. Toţi cei care au vizitat ieri aeroportul sau o vor face în zilele următoare vor primi un atestat de participare la redeschiderea acestuia.

În ziua redeschiderii oficiale, cei prezenţi au putut să asiste şi la scurte demonstraţii de zbor cu avioanele membrilor Bucovina Fly Club. De altfel, doi dintre deţinătorii de avioane, oamenii de afaceri Daniel Mitric şi Vasile Armenean, le-au oferit cadou oficialităţilor un tort adus pe aeroport cu un avion care a aterizat pe noua pistă.

 

Lucrări pentru îndeplinirea prevederilor dintr-un nou regulament european

Directorul general al Aeroportului Suceava, Ioan Măriuţa, a ţinut să precizeze că proiectul de modernizare este unul extrem de important atât pentru aeroport, cât şi pentru întreaga comunitate. El a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, începând din anul 2011, şi în mod special preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, pentru sprijinul acordat pentru realizarea investiţiilor, dar şi pentru dotarea cu echipamentele necesare pentru ca deservirea aeronavelor să se facă la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. Măriuţa a precizat că până pe data de 10 decembrie a.c. vor fi realizate o serie de lucrări suplimentare pentru ca aeroportul să îndeplinească în totalitate o serie de solicitări dintr-un regulament european din domeniu.

La rândul său, managerul proiectului, Marius Grosu, a explicat că aceste investiţii vizează o serie de lucrări în zona pistei, pentru siguranţa aeronavelor, ele fiind efectuate tot din fonduri europene, fără a afecta activitatea curentă. El a precizat că lucrările care trebuie realizate se fac în baza unui regulament intrat în vigoare în timpul implementării proiectului. Grosu a spus că aeroportul din Suceava este singurul din ţară care va avea implementate prevederile acestui regulament. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a fost redeschis oficial traficului aerian internaţional.
 Vizualizări articol: 9102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 12 voturi
Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a fost redeschis oficial traficului aerian internaţional3.5512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei