Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 dec 2014 - Anul XIX, nr. 300 (5809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă pompieri

O butelie veche şi încărcată improvizat cu gaz auto, bomba care a ucis trei femei în explozia de la Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Explozia de la finele lunii noiembrie dintr-un restaurant din municipiul Câmpulung Moldovenesc, deflagraţie în urma căreia au murit trei femei, angajate ale societăţii care deţine localul, s-a produs din cauza unei butelii vechi, care a fost încărcată improvizat, cu gaz auto lichefiat, de la staţiile de alimentare a autovehiculelor.

Informaţia a fost confirmată de generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, şi a rezultat din ancheta efectuată şi din declaraţiile luate. El a explicat că încărcarea buteliilor de aragaz cu gaz auto lichefiat a devenit, din păcate, o practică des întâlnită, pentru a se face economii.

„Se apelează la o astfel de variantă pentru că încărcarea este la jumătate de preţ. Din păcate, este profund greşit şi foarte periculos, pentru că sunt două gaze diferite. La gazul auto butanul şi propanul sunt în aceeaşi proporţie, deşi temperatura de fierbere la butelia de aragaz este mult mai ridicată şi apare fenomenul de dilatare”, a declarat inspectorul-şef al ISU Suceava.

 

Veche, neverificată şi încărcată cu gaz lichefiat, butelia s-a transformat într-o bombă

Burlui a detaliat şi cum s-ar fi produs explozia de la restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc.

„Butelia care a explodat avea acel gaz auto cu 50% propan, iar când a fost adusă de afară, de la temperaturi negative, în interior, la cald, s-a dilatat, recipientul a fost forţat şi a crăpat, având consecinţele dramatice pe care le ştiţi foarte bine”, a explicat generalul. El a ţinut să facă un apel către agenţii economici şi către persoanele fizice, să nu se lăcomească la o economie de câteva zeci de lei, consecinţele putând fi dramatice. O butelie de aragaz încărcată la o staţie de gaz auto nu este verificată în nici un fel, iar riscul este mare din cauză că garniturile sunt forţate. Este, cu alte cuvinte, o improvizaţie majoră.

A doua mare problemă în cazul deflagraţiei de la Câmpulung Moldovenesc este legată de butelia care a explodat. După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, butelia era una foarte veche, de provenienţă rusească, care nu mai este omologată pe piaţă. Veche, neverificată şi încărcată cu gaz lichefiat, butelia s-a transformat într-o bombă.

Concluziile de mai sus sunt ale pompierilor, însă ancheta din acest caz este mult mai complexă şi vizează numeroase aspecte, inclusiv legate de cum au efectuat verificări instituţiile abilitate ale statului la restaurantul unde s-a produs explozia. Ancheta din acest caz este coordonată de procurorul-şef de la Secţia de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Explozia din 30 noiembrie s-a produs la restaurantul care aparţinea societăţii Euroconcept din municipiul Câmpulung Moldovenesc, administrată de Sorin Covataru, din Sadova.

 

Avertisment din partea pompierilor privind regulile minime de prevenire a incendiilor

Plecând de la tragedia de la Câmpulung Moldovenesc, generalul de brigadă Ion Burlui a ţinut să transmită o serie de avertismente cu privire la nerespectarea regulilor minime de prevenire a incendiilor.

El a arătat că în cazul centralelor pe lemn mulţi proprietari folosesc la încălzire lemn ud, cauză din care în timp se depune funingine pe coşul de fum, iar automat riscul unor aprinderi creşte. Două incendii de acest gen, aprinderi ale coşurilor de fum la locuinţe cu centrale pe lemne, au fost înregistrate chiar luni seară, a avertizat şeful ISU Suceava.

În privinţa centralelor pe gaz, pompierii au constatat că sunt ignorate sistemele de ventilare şi aerisire, ceea ce duce la risc de explozii de la acumulări de gaze. 

În fine, inspectorul-şef Burlui a mai avertizat că tradiţionala pârlire a porcului în gospodărie a devenit periculoasă din cauza înmulţirii numărului de case şi a distanţelor mici dintre ele. În aceste condiţii, astfel de arderi trebuie supravegheate foarte atent, cu pregătirea prealabilă a unor mijloace de stingere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O butelie veche şi încărcată improvizat cu gaz auto, bomba care a ucis trei femei în explozia de la Câmpulung.
 Vizualizări articol: 4921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O butelie veche şi încărcată improvizat cu gaz auto, bomba care a ucis trei femei în explozia de la Câmpulung5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei