Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 dec 2014 - Anul XIX, nr. 298 (5807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Evreii din Suceava au serbat, ieri, miracolul luminii de Hanuka

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Sărbătoarea luminii” - Hanuka a fost celebrată, ieri, de evreii suceveni, la sediul Comunităţii Evreieşti, cu cântece şi dulciurile tradiţionale acestei sărbători. A şasea lumânare, din cele opt, care se aprind pe durata celor opt zile ale sărbătorii, a fost aprinsă de oficiantul religios Daniel Blumenfeld, iar despre semificaţia luminii au vorbit preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, prof. Sorin Golda, şi şeful Cancelariei Rabinice, Eduard Kupferberg. Din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România au mai venit la sărbătoarea de la Suceava şi Dalia Golda şi Alexandru Marinescu.

După aprinderea celor şase lumânări, profesorul Golda a amintit că „foarte mulţi au fost cei care de-a lungul istoriei au vrut să stingă lumina poporului evreu, dar Dumnezeu a făcut minunea de a fi şi astăzi aici şi a ne bucura împreună”. Prezenţa celor mai tineri membri ai comunităţii - trei băieţi şi două fetiţe - a fost apreciată de preşedintele Golda drept „simbolul luminii noastre şi dovada vie că suntem un popor care rezistă”.

Prezenţa copiilor a fost evidenţiată şi de Eduard Kupfenberg drept un simbol că pe aceste meleaguri, în comunităţile evreieşti va mai avea cine să aprindă şi în viitor lumina de Hanuka. „Iată că şi sinagogile se renovează, Templul Coral din Bucureşti a fost restaurat, sinagoga din Suceava este în proces de refacere şi prin bunăvoinţa lui Dumnezeu şi cu eforturile oamenilor anul viitor vom serba Hanuka în sinagogă. Astea sunt miracolele de care ne bucurăm. O sinagogă fără evrei nu-şi are sensul. Dacă se restaurează, asta se întâmplă pentru ca noi să ne întâlnim acolo”, a spus şeful Cancelariei Rabinice.

 

Semnificaţia sărbătorii de Hanuka

Aşa cum cere tradiţia, toţi cei cinci copii au primit în dar câte un titirez (dreidel), dulciuri şi bani - Hanukageld, pe care părinţii lor să-i utilizeze pentru studiile viitoare ale copiilor.

Hanuka este o sărbătoare evreiască de opt zile, care semnifică redobândirea controlului evreilor asupra Ierusalimului şi rededicarea Templului, după revolta împotriva elenilor care încercau să distrugă religia iudaică. În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători, care se mai numește  și "Sărbătoarea luminilor". Obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea că, în timpul revoltei împotriva elenilor, uleiul din menora, deşi puţin, a ars timp de opt zile - miracolul de Hanuka. 

Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seară, trei în a treia seară etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse.

Lumânările se aprind cu ajutorul unei lumânări ajutătoare numită șameș.

În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale şi se mănâncă gogoşi speciale sau alte dulciuri prăjite în ulei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evreii din Suceava au serbat, ieri, miracolul luminii de Hanuka.
 Vizualizări articol: 2334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Evreii din Suceava au serbat, ieri, miracolul luminii de Hanuka3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei