Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2014 - Anul XIX, nr. 265 (5774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bucovina de Nord

Donaţie de carte românească la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu ocazia evenimentului cultural “Creştini în Europa”, organizat sub egida Guvernului României în parteneriat cu Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” şi Fundaţia de binefacere “Casa limbii române din Cernăuţi”, vineri, 7 noiembrie, la Cernăuţi, oameni de cultură din Rădăuţi au făcut o donaţie de carte scrisă în limba română.

Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, filiala Rădăuţi, a adus 500 de cărţi în limba română din toate domeniile, majoritatea fiind donate de profesorul Nicolae Chiţan de la Universitatea din Iaşi, restul fiind achiziţionate de societate. Aşa cum am aflat de la Ion Burciu, unul dintre membrii delegaţiei de la Rădăuţi, acesta este al treilea transport de cărţi pentru românii din nordul Bucovinei.

„Întotdeauna ne bucurăm pentru cartea în limba română pentru că, din păcate, editarea cărţilor în Ucraina, în limba minorităţilor naţionale, este din ce în ce mai anevoioasă, criza economică fiind una din cauze, dar setea de carte rămâne. Aceste donaţii le redirecţionăm în şcoli şi la cei care au nevoie de ele”, ne-a spus Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu".

Profesorul Gheorghe Dolinski, secretarul Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, ne-a spus că a venit cu mare bucurie să aducă aceste daruri la Cernăuţi, pentru că cele 500 de cărţi sunt nişte daruri.

„Literatura română trebuie citită, trebuie cunoscută şi nu putem face asta decât aducând şi noi cărţi şi contribuind la îmbunătăţirea bibliotecilor din această parte a Bucovinei. Noi aducem în special literatură română, cărţi scrise de scriitori români şi mai puţin literatură universală, cu toate că trebuie şi aceşti scriitori cunoscuţi”, a precizat Gheorghe Dolinski.

Carmen Andronache, preşedinta Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, ne-a declarat: “Am venit la Cernăuţi cu aceeaşi bucurie şi aceeaşi dragoste frăţească din totdeauna, aşa cum şi membrii Societăţii pentru Cultura Românească <Mihai Eminescu>vin către noi cu diferite prilejuri. Este luna noiembrie, este luna Bucovinei, când au loc multiple activităţi aici şi la noi în ţară. La Rădăuţi şi în alte localităţi din zona Bucovinei organizăm evenimente prin care cinstim şi ne amintim că la 28 Noiembrie 1918 a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei - la 27 Martie - şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918.

Ştim că fraţii noştri de aici preţuiesc foarte mult tot ce este cultură românească şi am vrut să fim alături de ei în această frumoasă şi pilduitoare clipă, la spectacolul <Creştini în Europa>, care cinsteşte vrednicia domnitorilor români Dimitrie Cantemir şi Constantin Brâncoveanu. De fiecare dată aducem pentru şcoli şi biblioteci româneşti câteva cărţi pe care le considerăm  absolut necesare pentru a învăţa bine, corect limba şi literatura română. Credem că întotdeauna cel mai preţios dar este cartea românească.

Acum am adus şi o carte un pic mai specială, este vorba de revista Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, revistă care, de două numere, de la numărul aniversar în 2012, când s-au împlinit 150 de ani de la înfiinţarea societăţii, se tipăreşte în format de carte. Este o revistă de suflet care ţine la valoarea şi criteriul estetic foarte mult”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donaţie de carte românească la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Donaţie de carte românească la Cernăuţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei