Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2014 - Anul XIX, nr. 265 (5774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Românii şi echilibrul religios

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Instituţia bisericii are, periodic, accese de participare activă la viaţa socială. Şi nu mă refer la menirea sa în societate aşa cum o înţelegem cu toţii, ci la amestecul în treburi mai degrabă laice şi de multe ori necurate. Nu voi scrie astăzi despre declaraţii, atitudini şi orice alt tip de propagandă de campanie electorală, deşi tare mă mănâncă degetele. Aşa cum societatea românească e ruptă în două, la fel Biserica se balansează între încredere şi neîncredere, fără a se suprapune neapărat peste cele două emisfere ale societăţii. Se discută mult şi cu patos dacă suntem sau nu un stat laic, dacă e important sau dacă ar trebui să conteze faptul că românii sunt ortodocşi, dacă e bine ca religia să fie studiată în şcoli. E o chestiune care animă spiritele şi evidenţiază extremele. Şi totuşi România, din acest punct de vedere, e o ţară destul de echilibrată. Nu suntem ca Olanda sau Marea Britanie, dar nici ca Grecia sau Spania. Potrivit Wikipedia, deci o sursă nu foarte sigură, 42% dintre olandezi nu sunt credincioşi. 29% sunt catolici, iar restul de multe alte feluri. În principiu, nu li se potrivește mai deloc zicala „crede şi nu cerceta”. În ceea ce priveşte religia în şcolile publice, nu este prevăzută predarea nici unei religii, cu excepţia cazului în care părinţii solicită asta, iar dacă se întâmplă, profesorii sunt desemnaţi să predea religia şi sunt plătiţi de... biserica locală. Vedeţi vreo asemănare cu România? Nicicum. Asta nu înseamnă că ţara noastră e la polul opus. În Grecia, ţară eminamente ortodoxă, dar mult mai occidentală decât România, prin istoria ultimelor decenii, se întâmplă lucruri de neimaginat la noi. De pildă, copiii îşi încep cursurile în fiecare dimineaţă cu o rugăciune. Unii vor spune foarte bine şi totuşi, imaginaţi-vă că nu e ca atunci când noi, pe vremuri, cântam imnul în clasă, înainte de prima oră. Operaţiunea e mult mai amplă, se derulează în curtea şcolii, unde se adună toţi copiii, din toate clasele, iar rugăciunea, ortodoxă desigur, o spune unul dintre elevii buni, la microfon. Dacă cineva ar propune ca acest ritual să aibă loc în şcolile din România, e greu de imaginat cam ce dezbateri s-ar stârni şi ce sorţi de izbândă ar avea. Cât priveşte predarea religiei în şcoli, desigur, se întâmplă. La cerere, însă, copiii nu sunt obligaţi să participe. Adică, aproximativ anapoda faţă de Olanda, ca să folosesc un cuvânt grecesc. Personal nu cred că societatea românească, oricât de ortodoxă ar fi ea, este gata să adopte o astfel de măsură precum cea cu rugăciunea în curtea şcolii. Grecii, în schimb, nu au nimic de obiectat pentru că ei sunt cetăţenii pe ale căror buletine era, într-o vreme, trecută religia şi ai căror reprezentanţi în Parlament sunt obligatoriu şi câteva feţe bisericeşti. De aceea spun, România este încă o ţară echilibrată din acest punct de vedere, aşa că patima nu-şi are sensul indiferent de care parte ne aflăm. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii şi echilibrul religios.
 Vizualizări articol: 1695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Românii şi echilibrul religios5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei