Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 sep 2014 - Anul XIX, nr. 220 (5729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Pentru două zile

Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene” a transformat Horodnicul de Sus în capitala Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima ediţie a Festivalului „Tradiţii şi legende bucovinene”, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Horodnic de Sus, a transformat această comună în capitala Moldovei.

Festivalul a avut loc pe un teren aflat în apropierea Hanului Voievozilor, unde 28 de localităţi din zona Rădăuţi şi-au prezentat tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile proprii. Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene” a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu două Grupuri de Acţiune Locală din această zonă a judeţului, respectiv GAL Suceviţa – Putna şi GAL „Ţinutul Bucovinei”.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc după ce oficialităţile prezente au vizitat standurile de prezentare ale localităţilor participante, la care s-au adăugat şi standurile Direcţiei Silvice Suceava şi ale unor producători locali. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, senatorul PSD Neculai Bereanu, senatorul UNPR Mihai Neagu, şefi de instituţii şi primarii celor 28 de localităţi care fac parte din cele două grupuri de acţiune locală.

După câteva ore în care pe scena amenajată special pentru acest eveniment au evoluat formaţii folclorice din localităţile participante, deschiderea oficială a festivalului a avut loc cu prezentarea scenetei istorice „Ştefane, măria ta!”, interpretată de gospodari din zona Vicov. După acest moment, în care cei prezenţi au putut să îşi aducă aminte de un scurt moment din istoria Moldovei, pe scenă au fost invitaţi cei 28 de primari şi autorităţile judeţene.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul din Horodnic de Sus, Gheorghe Sbiera, care a ţinut să afirme că pentru comuna pe care o conduce este o onoare să găzduiască această primă ediţie a Festivalului „Tradiţii şi obiceiuri bucovinene”. El le-a mulţumit tuturor primarilor din cele două grupuri de acţiune locală pentru modul în care s-au implicat în organizarea festivalului.

Prezent la Horodnic de Sus, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să le transmită celor prezenţi că prin organizarea acestui festival de tradiţii şi obiceiuri bucovinene, timp de două zile, această comună a devenit capitala Moldovei lui Ştefan cel Mare. „Bine v-am găsit aici, la prima ediţie a acestui festival dedicat unei zone profunde a Sucevei, a Moldovei şi a Bucovinei. Este locul în care Ştefan cel Mare rămâne alături de noi şi se uită în fiecare clipă la ceea ce facem împreună. Şi iată că acest festival de tradiţii şi legende bucovinene este organizat într-o manieră de colaborare pe care o apreciez foarte mult, de foarte multe autorităţi, care au colaborat de câteva săptămâni, de foarte mulţi oameni inimoşi”, a spus Nechifor. El i-a îndemnat pe oamenii care trăiesc în aceste locuri să se gândească întotdeauna la ceea ce înseamnă statul Moldovei, la ceea ce înseamnă Ştefan cel Mare, la vrednicia lui, „cel care a clădit aici un simbol şi o ţară frumoasă pe care noi astăzi avem obligaţia împreună să o ducem mai departe”.

Nechifor a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, amintind de ISU Suceava, Jandarmerie, Poliţie, Direcţia Silvică, dar şi tuturor primarilor din Horodnic de Sus, Arbore, Brodina, Burla, Cacica, Iaslovăţ, Horodnic de Jos, Mănăstirea Humorului, Marginea, Poieni Solca, Volovăţ, Solca, Ulma, Straja, Putna, Suceviţa, Vicovu de Sus, Bălcăuţi, Bilca, Calafindeşti, Dorneşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Grămeşti, Grăniceşti, Muşeniţa, Vicovu de Jos, Voitinel şi Satu Mare. „Astăzi marcăm un nou început, un nou start pentru Bucovina, pentru Moldova şi Ţara Românească”, a fost mesajul de încheiere al lui Cătălin Nechifor.

După deschiderea oficială, a urmat unul dintre momentele cele mai aşteptate ale festivalului, şi anume recitalul susţinut de Alexandru Arşinel, unul dintre cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi actori din România.

 

Nechifor anunţă că la Horodnic de Sus va fi amenajat un muzeu viu al satului bucovinean

Ulterior, Cătălin Nechifor a spus că prin organizarea acestui festival în comuna Horodnic de Sus a fost creat un nou brand turistic în judeţul Suceava. „Festivalul <Tradiţii şi legende bucovinene> va continua şi sunt convins că se va dezvolta într-o manieră mai profundă”, a declarat Nechifor.

El a arătat că intenţia autorităţilor este ca în localiţia în care se organizează acest festival să fie amenajat un muzeu viu al satului bucovinean. „Noutatea este conceptul acestui muzeu care înseamnă că vom aduce aici gospodării tradiţionale din localităţile din această zonă, precum şi o biserică de lemn. Şi sperăm să putem aduce aici şi obiecte tradiţionale care se foloseau şi se folosesc în gospodăria bucovineană. Iar elementul principal al acestui muzeu va fi acela că toate casele tradiţionale vor fi locuite în permanenţă”, a mai afirmat şeful administraţiei judeţene.

El a explicat că în casele tradiţionale care vor fi amplasate în această zonă vor locui permanent familii care le vor putea explica turiştilor care sunt tradiţiile şi obiceiurile acestei zone. Nechifor a adăugat că familiile care vor locui în aceste case vor interacţiona cu turiştii, astfel încât aceştia să cunoască mai bine satul tradiţional bucovinean. „Turiştii vor putea să primească astfel mai multe informaţii, să ia contact cu viaţa adevărată, pentru că de multe ori atunci când vizitează locaţii turistice nu au acest element de personalitate. Asta este dorinţa noastră, şi am început deja să lucrăm la acest concept împreună cu Muzeul Bucovinei şi alţi parteneri, cu primarii de localităţi, pentru a identifica casele care sunt disponibile, şi să putem să găsim şi formula legală prin care să facem angajarea personalului, astfel încât să deschidem cât mai repede acest concept de muzeu viu al Bucovinei”, a afirmat preşedintele CJ Suceava. El a spus că în cadrul acestui proiect va fi angajat unul dintre soţii dintr-o familie, iar pentru celălalt se ia în calcul înregistrarea ca persoană fizică autorizată pentru a putea să producă obiecte de artizanat sau produse alimentare.

 

Copiii de la şcolile din această zonă sunt invitaţi să confecţioneze cele mai frumoase rogojini

Prezent la acest festival, proprietarul Hanului Voievozilor, Adrian Popescu, a anunţat că pentru susţinerea acestui concept de muzeu viu va iniţia personal un concurs adresat copiilor din şcolile din cele 28 de localităţi. Popescu a spus că aceştia sunt îndemnaţi să confecţioneze cele mai frumoase rogojini, el urmând să acorde premiile pentru cei care se vor clasa pe primele trei locuri. Adrian Popescu a explicat că toate rogojinile confecţionate de elevi vor fi scoase la licitaţie în cadrul unui eveniment care va fi organizat de o asociaţie a bucovinenilor şi moldovenilor din Timişoara, pentru fiecare preţul de pornire fiind de 1.000 de lei. Popescu a explicat că banii strânşi din această licitaţie vor fi depuşi într-un cont special pentru a-i susţine financiar pe bătrânii care vor dori să locuiască în viitorul sat bucovinean din comuna Horodnic de Sus.

 

Primarii susţin că zona Rădăuţiului avea nevoie de un astfel de festival

De asemenea, preşedintele GAL „Ţinutul Bucovinei”, primarul din Frătăuţii Noi, Vasile Ionesi, ne-a declarat că din punctul său de vedere organizarea unui astfel de festival era absolut necesară în această zonă a judeţului. El a arătat că atât acest festival, cât şi amenajarea unui muzeu al satului bucovinean vor contribui la păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor bucovinene. „Zona Rădăuţiului a fost cumva mai slab promovată. Se simţea nevoia unei promovări mai puternice pentru că avem în această zonă o suită de localităţi cu multe pensiuni, cu puncte importante de atracţie turistică, care trebuiau promovate într-un fel”, a spus Vasile Ionesi.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că în cele două zile ale festivalului, câteva mii de persoane au asistat la spectacolele folclorice organizate, la un impresionant foc de tabără, dar şi la un Bal al Gospodarilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene” a transformat Horodnicul de Sus în capitala Moldovei.
 Vizualizări articol: 3135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene” a transformat Horodnicul de Sus în capitala Moldovei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei