Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2014 - Anul XIX, nr. 216 (5725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bănci aproape goale

Improvizaţii, fişe şi planuri de lecţie realizate în pripă de învăţătorii care nu au manuale la clasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproximativ 3.500 de boboci de clasa I au început şcoala fără abecedare pe bănci. De partea cealaltă, tot atâţia elevi suceveni de clasa a II-a au fost întâmpinaţi în noul an şcolar fără nici un manual pe bancă.

Situaţia revoltătoare a fost generată de Ministerul Educaţiei, care nu a reușit să finalizeze procedura de licitație pentru realizarea cărților școlare.

Mai mult de atât, întrucât din acest an şcolar ministerul a schimbat programa, şcolarii nu pot învăţa la clasă după vechile manuale.

În această situaţie, greul cade pe umerii învăţătorilor, care se văd nevoiţi să improvizeze, să realizeze planuri de lecţie, să gândească, să selecteze exerciţii şi, mai ales, să facă zeci şi zeci de fişe pe care să le printeze şi să le multiplice din buzunarul lor.

Parte dintre ei şi-au planificat recapitulări, iar alţii se gândesc să cumpere caiete auxiliare pentru a lucra la clasă.

 

Auxiliarele salvatoare

De pe băncile elevilor din clasele I şi a II-a nu lipsesc penarele. La fel şi din ghiozdane, unde mai au câteva foi şi cam atât.

Adina Raicu este învăţătoare la clasa I în cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Cei 29 de elevi ai săi ar fi trebuit să primească, la început de an şcolar, abecedare şi manuale de matematică.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, mesele elevilor sunt goale, iar în ghiozdane au doar penare şi fişele de lucru făcute de învăţătoare.

„Săptămâna asta vom lucra pe fişe, vom face recapitulare, iar începând de săptămâna viitoare, vom lucra după nişte caiete auxiliare, auxiliare care vor veni doar cu sprijinul financiar al părinţilor”, spune dascălul.

Învăţătoarea mai povesteşte că, din cauza lipsei manualelor, perioada de timp pe care trebuie s-o petreacă pentru a-şi pregăti lecţiile de la clasă este mai îndelungată, iar efortul este unul considerabil.

„E o muncă zilnică. Lucrăm diferenţiat, în funcţie de nivelul fiecărui copil, şi atunci fişele pe care le facem trebuie adaptate. Nu pot doar să mă uit pe internet, să aleg o fişă la întâmplare şi să vin cu ea la şcoală. Ea trebuie studiată, adaptată clasei”, a mai completat Adina Raicu.

La una din clasele a II-a ale colegiului, învăţătoarea nu a fost prinsă pe picior greşit la acest început de an şcolar. Încă de la începutul verii, acesta a procurat manuale auxiliare pentru matematică şi română, astfel că orele de curs sunt ceva mai pline. Costurile pentru caietele speciale au fost suportate de părinţi, aceştia scoţând din buzunar câte 32 de lei.

„În completare le aduc fişe pe care le concep eu, la disciplinele dezvoltare personală, matematică şi explorarea mediului şi comunicare în limba română. Este o muncă suplimentară pentru că trebuie să alegem noi conţinuturile de parcurs. Dar o facem cu plăcere, aceasta este meseria pe care ne-am ales-o”, a spus învăţătoarea Oana Chiriliuc.

 

Manuale la sfârşit de octombrie

Manualele după care învăţăceii ar urma să studieze vor ajunge, cel mai devreme, în luna octombrie, după ce au apărut contestaţii în urma licitaţiei pentru atribuirea comenzii de manuale, organizate de Ministerul Educaţiei.

Nici manualele în format digital promise de Ministerul Educaţiei nu au putut fi accesate din 15 septembrie.

Inspectorul şcolar pentru învăţământul primar de la Inspectoratul Şcolar Suceava, Laurenţie Şpac, a explicat că în jurul datei de 20 octombrie ar trebui să ajungă manualele pe bănci. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Improvizaţii, fişe şi planuri de lecţie realizate în pripă de învăţătorii care nu au manuale la clasă.
 Vizualizări articol: 3249 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Improvizaţii, fişe şi planuri de lecţie realizate în pripă de învăţătorii care nu au manuale la clasă5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ponta Galacticul trimis de
(17 sep 2014, 13:01:11
Acest guvern a introdus conceptul invatamanului modern.Scoala fără manuale, facultatea fără bacalaureat.Asta se făcea doar în anii '50, când tovarăşii cu origine bună, sănătoasă, erau scutiţi de bacalaureat şi săreau direct la facultate. Dl Pricopie nu pare să fie altceva decât un individ cu pretenţii de specialist, care nu se pricepe la nimic „Reforma” în Educaţie e mai varză decât pe vremea protectoarei sale, Ecaterina Andronescu.Cat despre afirmatia lui Ponta ca in ziua de azi toti copiii de clasa I au Smartphone cu internet mentionam ca numai 54 la sută dintre români, conform unui raport Gemius, au acces la Internet, faţă de 96 la sută în Cehia Ori restul îl ţin de bibelou? Poate dl Pricopie îşi mai auduce aminte o cifră – 18 la sută, rata abandonului şcolar din România să i-o şoptească şi lui Victor Ponta, ca să nu mai spună prostii. Sărăcia fiind principala cauză a abandonului, este logic să tragem concluzia că aceşti copii nu au nici computer, nici mobil. Au nevoie de mai mult ca să nu dispară în gaura neagră a ignoranţei. Dar strigătul lor e mut.

2.   Tot romanu e ministru trimis de
(17 sep 2014, 13:16:21
Testu lui Pricopie:
1. Ce fel de fraţi au fost Romulus şi Remus?
a) Gemeni.
b) Siamezi.
c) Nu ştiu, frate, da' de ce mă-ntrebi?!
2. Cine i-a mai hrănit, alături de lupoaică?
a) O ursoaica
b) Ciocănitoarea Woody.
c) Cred că lupul a făcut şi el ceva, nu?
8. Ce oraş a înălţat Romulus?
a) Roma, Cetatea Eternă.
b) Madrid, e frumos acolo.
c) Cred că Troia, filmul ăsta l-am văzut pe multiplex.
3.   Tot romanu e ministru trimis de
(17 sep 2014, 13:27:48
Maria Grapini:Remus,nu te supara de rautatile oamenilor.Stii c-um s-e zi-ce .Cainii latra vulpea trece.
Marian vanghelie:zdrambactindroici
Elena Basescu:Nici eu n-as fi facut asa o greseala,chiar daca vulpii si lupulurile sunt tot animale.
Gheroghe Hagi:E bine sa fie lup ,ca sa nu fie vulpe.
Victor ponta:Eu mancam popcorn si ma uitam cu luneta la galaxia ponta asa ca am auzit lupoaica si nu fa Doina.
Mircea badea:Numai un basist infect il putea intreba pe ministru despre Romulus si remus.Basistilor,voi sunteti din padurea basista de basisti.
4.   Unde sunt sindicatele? trimis de
(17 sep 2014, 16:06:02
Ce fac sindicatele din învățământ? De ce nu mai ies în stradă acum să protesteze pentru că guvernul ăsta de incompetenți nu a fost în stare să asigure manuale? Pe vremea lui Boc hop-țop una-două erați în stradă. Acum lingeți mâna lui Ponta și PSD-ului, gunoaielor!
4.1  RE: Unde sunt sindicatele? trimis de
(17 sep 2014, 16:56:26
Mey beavix, parteneru tau la nivel inalt de sindicat "adica" Butt-Head dansa pinguinul cand s-au taiat cam toate prin 2010. S-a gasit iar beavix bulisorul cu "oleaca di fonctie" sa dea lectii de morala si doreste ca Butt-Head sa "loveasca cu sete ".
5.   RADU LU MATA trimis de
(17 sep 2014, 20:03:42
De ce acum doi ani pupai in c..... pe toti de la PSD iar acum iti stau in gat .Ti-au luat cumva ciolanul ,sau nu mai ajungi la cu... lor Ciocul mic si joc de glezne.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei