Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 aug 2014 - Anul XIX, nr. 183 (5692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Artă populară

Cinci elevi reprezintă Suceava la Olimpiada Națională a meșteșugurilor artistice tradiționale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Emanuel Hagătiş, elev iscusit în prelucrarea osului, Mihai Ţarcă, priceput la prelucrarea lemnului, Alina Kzutka – încondeiat ouă, Geanina Chiperi – cusături tradiționale şi Andrei Botez – cojocărie şi cusături pe piele, reprezintă judeţul Suceava la cea de-a XIX-a ediţie a Olimpiadei Naționale a meșteșugurilor artistice tradiționale. Competiţia se desfăşoară în perioada 6-11 august, la Sibiu, sub egida Ministerului Educaţiei.

Peste 250 de elevi participă la etapa națională a olimpiadei. Potrivit organizatorilor, scopul acesteia este „de a conştientiza populaţia şcolară asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, de a îmbogăţi talentul şi aptitudinile, de a dezvolta abilităţile practice în vederea promovării valorilor de artă populară autentică”.

Concursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară şi cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional din satul de origine: olărit, împletit, ţesut, cusut, croşetat, brodat, brodat cu mărgele, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, confecţionat măşti, prelucrare artistică a lemnului, sculptură lemn, confecţionat mobilier, mobilier pictat, prelucrare sau decorare a metalului, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn, sticlă sau piatră, pictură naivă, icoane de vatră, metaloplastie, încondeiat ouă, potcovit ouă, împletit fibre vegetale. Mottoul olimpiadei este: „A educa înseamnă înainte de toate a integra pe copil în viaţa neamului său” (Simion Mehedinţi).

 

Faza judeţeană a avut loc în luna mai

În luna mai a acestui an a avut loc faza judeţeană a Olimpiadei meşteşugurilor artistice tradiţionale, eveniment ce a reunit aproape 150 de elevi suceveni, care şi-au expus propriile obiecte de artă, dovedind că sunt adevăraţi promotori ai tradiţiilor zonelor din care provin.

Cel mai tânăr sucevean care pleacă la olimpiada de la Sibiu este Andrei Botez, elev al Şcolii „Regina Elisabeta” Rădăuţi. Acesta are 9 ani şi coase bundiţe de la 5 ani, meşteşug pe care l-a învăţat de la bunica şi de la tată său. A participat deja de trei ori la faza naţională a acestei olimpiade, de fiecare dată s-a întors cu premii şi diplome, iar în acest an este la a patra participare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci elevi reprezintă Suceava la Olimpiada Națională a meșteșugurilor artistice tradiționale.
 Vizualizări articol: 1776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Cinci elevi reprezintă Suceava la Olimpiada Națională a meșteșugurilor artistice tradiționale4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei