Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2014 - Anul XIX, nr. 130 (5639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cei mai buni

Doi suceveni sunt campioni mondiali la construit poduri din paste făinoase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii Alexandru Ţigănescu şi Ana Maria Carpea şi-au adjudecat prima poziţie a podiumului Campionatului Mondial de Poduri din paste făinoase, din Budapesta, competiţie desfăşurată la sfârşitul lunii mai şi în cadrul căreia au concurat 13 echipaje din Germania, Brazilia, Portugalia, Ungaria, Letonia, Serbia şi România.

După ce au trecut de emoţiile etapei de calificare, tinerii au realizat un pod din spaghete, penne şi adeziv capabil să susţină 436,4 kg kilograme, rezultat ce le-a asigurat cea mai înaltă distincţie a concursului din Ungaria.

 

Atenţia la detalii le-a adus marele premiu al campionatului

Alexandru şi Ana Maria sunt studenţi ai Facultăţii de Construcţii (anul III), specializarea Inginerie Civilă, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.  

Podul câştigător a fost realizat din cele mai bune paste, atent selecţionate şi supuse la diverse teste de rezistenţă. Doar acele spaghete şi penne care au trecut cu brio testele inginereşti au fost folosite ca materie primă pentru inedita construcţie.

Pentru campionatul din Budapesta, obiectivul echipei sucevenilor era să ocupe o poziţie pe podium, însă răsplata muncii lor, a preciziei şi răbdării lor de fier, a fost cu mult peste aşteptările acestora.

Potrivit lui Alexandru, „podul pe care l-am realizat a fost similar celui care l-am făcut în faza de calificare. Totuşi, de data aceasta, ne-am concentrat pe fiecare aspect, am fost foarte atenţi la detalii şi nu am lăsat nimic la voia întâmplării”.

La rândul său, Ana Maria a mărturisit că, „de data aceasta nu am făcut nici un compromis. Am vrut ca totul să iasă perfect, îmbinări, simetrii. Am analizat la lampă fiecare pastă pentru a depista defectele pe care le poate avea în exterior sau interior. Orice imperfecţiune a acestora poate avea un efect devastator”.

Totodată, potrivit acesteia, din ecuaţia reuşitei lor nu au lipsit ambiţia şi meticulozitatea, dar şi ore întregi de muncă, în cele patru zile dinaintea competiţiei competitorii „furând” doar câteva ore de somn.

„Lucrând zi de zi unii cu alţii, desigur că au apărut şi mici certuri şi discuţii în contradictoriu, asta din cauza faptului că ne doream ca totul să iasă foarte bine. Nu am fi admis să ne prezentăm acolo cu un pod de care să nu fim pe deplin mulţumiţi”, a arătat Ana Maria. Din echipa celor doi suceveni au mai făcut parte Dana Maria Cheţan şi Paul Musta.

Pentru realizarea ineditei structuri, cunoştinţele inginereşti sunt esenţiale, pastele trebuind îmbinate perfect, lipite şi plasate cu grijă. Mai mult de atât, podul trebuia să respecte câteva dimensiuni impuse de organizatorii competiţiei, astfel încât acesta nu trebuie să depăşească greutatea de un kilogram, lungimea de un metru, lăţimea de 13 centimetri şi înălţimea de 60 de centimetri.

 

Favoriţii competiţiei erau ungurii

Tinerii suceveni mărturisesc că favoriţii competiţiei au fost echipajele din Ungaria, ţinând cont că în această ţară există o tradiţie de peste 20 de ani în organizarea concursurilor cu acest specific. În plus, obiectivele ungurilor erau unele extrem de mari, aceştia vizând doborârea recordului mondial la rezistenţa podurilor din paste.

„Am concurat cu vicecampionii şi campionii de anul trecut, iar faptul că am fost mai buni ca ei ne-a copleşit. Competiţia a avut o încărcătură emoţională extraordinară pentru noi. Favoriţii şi-au prezentat podurile ultimii, iar până când am văzut şi rezultatul lor a fost apăsător pentru noi. Rezultatul nostru a fost unul meritat, dar a ţinut şi de noroc, diferenţele dintre primele trei clasate fiind foarte mici”, a mărturisit Alexandru.

Echipajul celor patru studenţi a primit trofeul competiţiei, un premiu în bani, dar şi premii şi distincţii din partea sponsorilor.

Totuşi, asigurarea finanţării pentru deplasarea la Budapesta şi pentru materialele necesare nu a fost un lucru deloc facil.

Mai mult de atât, concurenţii şi profesorii au fost nevoiţi să caute sponsori şi să facă eforturi financiare pentru a putea participa la concurs.

„Au fost şi firme din Suceava care ne-au sponsorizat – Secari Prod Com, Sifon Trans Com şi Saucolemn”, spune Alexandru. Pentru reuşita de la Budapesta, acesta a ţinut să le mulţumească lui Gheorghe Nichiforel şi lui Dorin Ţigănescu, persoane care l-au susţinut permanent.

De partea cealaltă, Ana Maria a ţinut să aducă mulţumiri colegilor săi din echipa campioană şi profesorilor coordonatori de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - conf. dr. ing. Nicolae Chira (decan), conf. dr. ing. Zsongor Gobesz şi asist. drd. Ioana Marchiş.

 

Sucevenii vor să participe la un concurs de seism, din SUA

Pentru 2015, echipajul format din cei patru studenţi campioni vizează participarea la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume - „Seismic Design Competition”. În cadrul acestuia, concurenţii trebuie să realizeze o structură din lemn care să reziste la cutremure de mare magnitudine.

Concursul este organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor, din SUA. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi suceveni sunt campioni mondiali la construit poduri din paste făinoase.
 Vizualizări articol: 4546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Doi suceveni sunt campioni mondiali la construit poduri din paste făinoase4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei