Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 apr 2014 - Anul XIX, nr. 96 (5605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inventică

Un robot realizat de masteranzi ai Universității Suceava s-a clasat pe podiumul unei competiții naționale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un echipaj studențesc al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a câștigat premiul al doilea în cadrul concursului național ”Robotics & Automation Student Design”, organizat de Academia Tehnică Militară din București.

„Robotul pentru detectarea minelor” a fost proiectat și dezvoltat de trei masteranzi ai Facultăţii de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul USV.

Echipa USV a fost formată din Sebastian Avătămăniței, Victor Slăvoiu și Ovidiu Timoficiuc, masteranzi în anul I la specializarea Management Informatic în Industrie și Administrație. În faza finală a competiției ce a avut loc pe 24 aprilie, la București, s-au calificat zece echipe, primul loc fiind ocupat de echipa Academiei Tehnice Militare, iar locul al treilea fiind obținut de echipa Universității Politehnica din București.

 

Au lucrat aproape cinci luni la dispozitiv

Ideea de a realiza acest robot le-a venit studenților la finele anului trecut, ei lucrând pentru acest proiect până în perioada dinaintea competiției.

Potrivit lui Sebastian Avătămăniței, „robotul detectează atât minele realizate din material metalic, cât și cele din plastic sau lemn. Încă din al Doilea Război Mondial, germanii au descoperit că minele lor pot fi detectate extrem de ușor cu un detector de metale, așa că au realizat unele din lemn, nedetectabile la ora respectivă. La ora actuală există mai multe soluții de a detecta aceste mine, dar sunt foarte costisitoare și necesită personal specializat”.

Acesta a mai menționat că robotul proiectat reprezintă o soluție accesibilă din punct de vedere al costurilor (cost de producție scăzut, mai ales dacă este produs în masă) și nu necesită prezența unui personal calificat nevoit să-și asume anumite riscuri.

Despre modul în care funcționează dispozitivul ce a fost premiat, Sebastian povestește: “Robotul transmite o vibrație pământului (șoc mecanic), iar un comparator audio analizează sunetul care se întoarce în urma vibrației. Sunetul este comparat cu un sunet etalon și acesta poate comunica microcontrolorului dacă sunetul care s-a întors coincide cu cel etalon, detectând astfel o posibilă mină”. Masterandul a mai precizat că dispozitivul are cameră web, dar și un GPS care, în momentul în care este detectată o mină, transmite prin wireless coordonatele și tipul acesteia.

“Dat fiind faptul că precizia GPS-ului e relativ scăzută, am găsit o altă soluție, respectiv plasarea unei pompe în interiorul robotului care va stropi zona în care a fost găsită mina cu o substanță colorată, semnalându-se astfel prezența minei”, a conchis Sebastian.

Membrii echipei au evidențiat faptul că, în realizarea proiectului, au fost sprijiniți și ajutați de prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un robot realizat de masteranzi ai Universității Suceava s-a clasat pe podiumul unei competiții naționale.
 Vizualizări articol: 3214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
Un robot realizat de masteranzi ai Universității Suceava s-a clasat pe podiumul unei competiții naționale4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei