Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 apr 2014 - Anul XIX, nr. 96 (5605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nedreptate

O fostă bibliotecară aşteaptă de 20 de ani să primească sporurile salariale de care a fost privată pe nedrept

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Florentina Lăzăreanu a stat printre rafturile de cărți ale Bibliotecii din Bosanci vreme de 16 ani, din 1994 până în 2010. Iubitoare de carte, în acest răstimp, femeia a fost liantul dintre cititori şi bibliotecă şi şi-a dat toată silinţa pentru ca cititul şi cartea „tradiţională” să nu piardă teren în condiţiile în care, acum, orice informaţie e la un click distanţă.

Pentru munca depusă, aşa cum prevede Legea Bibliotecilor, femeia ar fi trebuit să primească spor de încordare neuropsihică (în cuantum de 20% din salariu de bază), spor de condiţii periculoase sau vătămătoare (15% din salariul de bază), spor de fidelitate (15%) şi indemnizaţie de conducere (25%).

Din toate aceste sporuri şi indemnizaţii, bani ce i-ar fi rotunjit frumuşel leafa lunară şi i-ar fi asigurat o pensie decentă, Florentina Lăzăreanu nu a văzut nici un sfanţ.

Astfel, cât a stat printre cărţi, femeia a primit doar salariul de bază.

Motivul ar putea fi pus pe seama „bunăvoinţei” celor care au puterea de a lua aceste hotărâri din pix.

„Am solicitat să mi se acorde aceste sporuri, pentru că mi se cuveneau, era firesc, aşa prevede legea. Însă contabila primăriei nu a ţinut cont de acest fapt şi a făcut aceste nedreptăţi gratuite. Am amânat să fac ceva, fiind de bună credinţă şi crezând că voi primi aceste drepturi”, mărturiseşte femeia.

Aceasta a mai menţionat că singurii bani primiţi, exceptând salariul, a fost sporul de fidelitate, primit cu o întârziere de doi ani, abia în 2006.

Conştientă că va primi o pensie ciunţită, bibliotecara a acţionat în instanţă, în 2008, Primăria comunei Bosanci. La finele aceluiaşi an, ea a primit o sentinţă favorabilă, definitivă şi irevocabilă ce obliga primăria să-i restituie restanţele.

 

Pensie de nici 600 de lei, după 30 de ani de muncă

Cu toate că instanţa i-a dat dreptate, femeia a primit o parte din banii cuveniţi abia în 2010. Potrivit calculelor primăriei, bibliotecara are de primit retroactiv 18.407 de lei, însă de atunci banii au venit cu ţârâita, astfel că nici măcar jumătate din sumă nu a fost acoperită. Mai mult de atât, banii reprezintă sporurile doar pentru trei ani din cei 16 munciţi la bibliotecă, iar sporul de conducere nu a fost prins în calculul acestei sume.

„Puţinul ce s-a calculat, doar pentru trei ani în loc de 16 ani, fără a se ţine seama şi de sporul de conducere, îmi doresc să-l primesc cât mai repede pentru a-mi fi recalculată pensia, în funcţie şi de aceste sporuri. Pensia va fi recalculată în momentul în care suma-mi va fi restituită integral”, spune bibliotecara.

În 2010, Florentina Lăzăreanu a ieşit la pensie, aceasta primind lunar aproape 600 de lei, pensie calculată în funcţie de banii primiţi lunar cât timp a fost angajată.

„Probabil dacă aş fi primit ceea ce mi s-ar fi cuvenit, aş fi avut o pensie în jur de 900 de lei”, spune femeia.

 

Primăria se angajează să restituie banii la timp

Bibliotecara spune că a întreprins demersuri permanente pentru a primi banii integral, solicitări ce au rămas fără un răspuns concret.

De partea cealaltă, primarul comunei Bosanci, Anton Curic, spune că ştie situaţia în care se află Florentina Lăzăreanu, însă legislaţia nu-i permite să restituie restanţele mai devreme. Totuşi acesta promite că va încerca să identifice o modalitate prin care să poată da retroactiv sporurile cuvenite, şi nu eşalonat.

„Am tot respectul pentru munca pe care a desfăşurat-o aceasta în biblioteca comunei. Personal, îmi iau angajamentul că va primi întreaga sumă calculată”, a arătat Anton Curic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fostă bibliotecară aşteaptă de 20 de ani să primească sporurile salariale de care a fost privată pe nedrept.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O fostă bibliotecară aşteaptă de 20 de ani să primească sporurile salariale de care a fost privată pe nedrept5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei