Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2014 - Anul XIX, nr. 71 (5580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie cu repercusiuni

Sucevenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, de săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 60.000 de suceveni care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămână de săptămâna viitoare fără pic de căldură în calorifere, dar şi fără apă caldă, iar de data aceasta motivaţia nu mai ţine de datoriile imense pe care Termica le are de recuperat de la populaţie, ci de votul consilierilor locali.

Cea mai importantă decizie care urma să fie luată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava era cea prin care urma să se decidă viitorul termoficării municipiului. Problema, amplu dezbătută de luni de zile, în fel de fel de şedinţe, urma să fie clarificată prin intermediul a trei proiecte de Consiliu Local, strâns legate între ele. Primul dintre acestea viza paşii necesari pentru demararea licitației de atribuire a acestui serviciu unui operator privat, prin aprobarea studiului de oportunitate,  contractului cadru, regulamentului şi a caietului de sarcini al licitaţiei de delegare de gestiune.

De aprobarea acestui proiect depindea prelungirea termenului de prestare a acestui serviciu de către Termica, până la desemnarea unui nou operator, prin licitaţie.

Conform unei decizii luate în pripă, anul trecut, în luna noiembrie, tot în Consiliul Local, contractul de concesiune a serviciului de termoficare către Termica este valabil până la 31 martie 2014, adică încă trei zile, deşi iniţial, acesta mai era valabil până în luna iunie.

 

„Ploaie” de amendamente, pe ultima sută de metri

Cu toate că pe tema termoficării s-a vorbit în ultima vreme în Consiliul Local de li s-a uscat gura unora dintre aleşii locali, deşi au avut loc numeroase întâlniri de taină, pentru a se pune de acord reprezentanţii tuturor partidelor din Consiliul Local, tot ce s-a clădit prin discuţii şi negocieri repetate s-a „prăbuşit” în şedinţa de ieri, când orgoliile politice au dat iar totul peste cap.

Cei care au dat startul introducerii amendamentelor pe ultima sută de metri au fost cei de la PDL, prin intermediul lui Lucian Harşovschi. Acesta a cerut stabilirea unui tarif maximal pentru serviciul de transport şi distribuţie, de 143 de lei, cu TVA inclus, dar şi o serie de modificări ale caietului de sarcini al licitaţiei, precum dublarea punctajului pentru cei care fac investiţii proprii în sistemul de termoficare şi dublarea punctajului pentru oferta cu cel mai mic preţ de transport şi distribuţie.

Nici celelalte partide nu s-au lăsat mai prejos şi au venit cu alte cerinţe: votarea proiectului de delegare de gestiune pe articole – solicitată de Ovidiu Doroftei (PNL), funcţionarea noului serviciu de termoficare cu minim 226 de salariaţi, conform organigramei actuale – propunere venită din partea PSD, prin Cornel Grosar.

Toate cele cinci amendamente ale PDL nu au primit girul colegilor de la PSD şi PNL, iar la discutarea pe articole a proiectului, lucrurile s-au blocat în momentul în care o parte din aleşii locali au constatat că nu mai au cum introduce în proiect amendamentele dorite, precum stabilirea numărului minim de salariaţi la 226 pentru noul operator de termoficare, din cauza unui viciu de procedură.

Mai exact, propunerea lor nu a fost discutată la articolul potrivit, ceea ce a dus la imposibilitatea supunerii sale la vot.

În aceste condiţii, au fost invocate o serie de neclarităţi în proiect, iar la momentul votării contractului cadru cu firma ce urma să fie desemnată prin licitaţie, cei de la PSD şi PNL au dat un vot negativ, prin apăsarea butonului de abţinere, ceea ce a dus la blocarea întregului proiect.

Mai mult, nici celelalte proiecte cu Termica de pe ordinea de zi nu au mai putut fi discutate, fiind automat retrase de iniţiator, încât, fără a fi o păcăleală, de la 1 aprilie, Suceava nu mai are un operator de termoficare, care să aibă în gestiune serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice.

Discuţiile pe tema termoficării vor trebui reluate, într-o altă şedinţă de Consiliu Local, pentru a se lua în cele din urmă o decizie, dar rămâne de văzut dacă aleşii locali vor reuşi să găsească o soluţie pentru ca sucevenii racordaţi la sistemul centralizat să nu stea în frig şi fără apă caldă, de săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, de săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 3411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Sucevenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, de săptămâna viitoare3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NESIMTITII! trimis de
(28 mar 2014, 12:02:18
Uite pt.ce au fost votati nesimtitii!(ca eu oricum nu mai votez de multi ani,tocmai din aceasta cauza),ca sa se lupte pt.orgoliile lor,pt.ciolan si pt.alte beneficii!Pt.problemele urbei,nicicum!Nesimtire totala in frunte cu ilustrul conducator!
2.   Jeguri trimis de
(28 mar 2014, 13:54:02
Pe cind o stire de genul : " Sucevenii au ramas fara scursurile politice puse pe capatuiala" ?
3.   Se poate compara cu un genocid! trimis de
(28 mar 2014, 15:33:50
Sucevenii asteapta cu infrigurare solutii concrete, iar voi va distrati cu nerusinare! Trebuia de inlocuit cu altceva, de gasit o alta varianta in care sa nu aiba de suferit atitia oameni. Se vede ca alesii nostri sunt semidocti cu orgoliii nemasurate, dezinteresati de soarta Sucevei si a oamenilor ei. Cum sa stea 60.000 de familii fara caldura si apa calda? Pentru ca asa vor muschii lor!?
Daca s-ar fi intimplat asa ceva in China, ar fi fost impuscati.
3.1  RE: Se poate compara cu un genocid! trimis de
(29 mar 2014, 07:48:04
Ca de obicei,varza,LAATULE este vorba de 60000 persoane!Apropo,stii ce inseamna genocid?
4.   Epopeea Termica trimis de
(28 mar 2014, 18:41:25
În şedinţa extraordinară din 15.11.2013 consilieri locali suceveni au votat proiectul de hotărâre privind încetarea contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi societatea comercială Termica. Potrivit hotărârii, încetarea prestării serviciului în cauză este stabilită pentru data de 31 martie 2014.La sfârşitul lui iunie 2013, licenţa pentru serviciul de transport, distribuire şi furnizare nr. 0241 din 24 iunie 2008 a societăţii comerciale Termica a încetat, „caz în care se impune aplicarea dispoziţiilor legale privind încetarea contractului de concesionare”. Pe de altă parte, potrivit Legii nr. 225 din 2006, în cazul rezilierii contractului de delegare a gestiune, operatorul serviciului – în speţă Termica – are obligaţia asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică pe o perioadă determinată, stabilită de autoritatea locală, dar nu mai mult de 12 luni.
5.   Stop hotiei trimis de
(28 mar 2014, 18:57:03
Mai bine fara caldura. Nu vreau sa mai platesc furtul celor cu repartitoare in cardasie cu ELSACO . A venit azi un domn Iavorenciuc nu a citit la nimeni repatitoarele a luat doar biletelele si nu a verificat. Avem vecini care demonteaza repartitoarele si toata iarna declara consum 0(zero). Vezi cazul familiilor Iordache, Buhaianu,etc, de la blocul GZ5 sc. C Bdul. George Enescu nr.6
6.   COLAPS! Am spus de mult timp ca e directia gresita trimis de
(28 mar 2014, 19:27:57
Si uite asa ramane Suceava fara caldura. Nu degeaba se spune ca la final ne intoarcem la origini. Mai un ciucalau, tizic, ceva hartapele sau latunoaie. Noroc ca mai circula ceva curent pe sarma si gaze la cuptor. Se poate si mai rau, godinase de inchiriat. Doamne ajuta si nu-i lasa sa poceasca acest oras.
7.   Epopeea Termica trimis de
(28 mar 2014, 19:57:00
Doua sunt problemele cu care nu sunt de acord in problema energiei termice:
* 51% din populatia Sucevei contribuie la subventionarea a 49% din populatia racordata la sistemul centralizat.Acest lucru trebuie sa inceteze fiind imoral si ilegal.Sau daca domnul Lungu vrea in continuare sa suporte de la buget subventia pentru centralizati atunci sa acorde subventie la gaz si lemne si pentru cei 51% din populatie care nu sunt la sistemul centralizat.Nu e corect ca eu sa-i platesc din buzunarul meu subventia celui care este la sistemul centralizat.
*Reţelele de termoficare sunt „sită” cu pierderi de aproape 40 la sută.E necesara o investitie de 50-60 milioane de euro pentru repararea lor.Aceasta suma imensa ar goli bugetul local si nu ar mai ramane bani pentru nimic.(Daca pui la socoteala si sumele imense date pentru Catedrala.Oricum nici asa nu se face nimic in targul asta prapadit).

8.   Comentariu trimis de
(28 mar 2014, 20:13:28
Sper sa va lase 2-3 ani fara apa calda si caldura pt ca va meritati soarta de tantalai ce sinteti.
8.1  RE: Comentariu trimis de
(28 mar 2014, 20:24:53
Multumim frumos si stiu ce vrei sa ne sugerezi! Dar, vino acasa sa te alegem primar, se intelege, pentru ca esti cel mai tantalau dintre tantalai.
9.   Pt.ingustul la minte trimis de
(28 mar 2014, 22:40:08
Bai LAATULE facut din laba si batut de peretii eprubetei ai dat dovada ca esti de 2 ori TANTALAU.Prima ai iesit la interval repede cu comentariul tau asta insemnind ca te simti TANTALAU. A doua oara esti un TANTALAU pt ca daca votai un primar mai de doamne ajuta si gospodar SUCEAVA ar fi fost cum ti-ai fi dorit.Iar primarul stii ce reprezinta cetatenii care l-au ales daca tu cu creierul tau de gaina obosita ai ales un primar care nu il intereseaza SUCEAVA si cetatenii sai cum vrei ca orasul sa arate altfel.Oricum pt.cultura ta generala de bou prin excelenta sint plecat de 20 de ani din SUCEAVA.Sa stii ca nu primarul a distrus SUCEAVA ci voi TANTALAII ce votati (unul ca tine).Oricum vei muri inecat in tot c.a.c.a.tul statiei de epurare SUCEAVA DE LACHE CE ESTI.
9.1  RE: Pt.ingustul la minte trimis de
(29 mar 2014, 00:39:30
Vai ce limbaj...dar cit de derutat sunteti!
10.   Comentariu trimis de
(28 mar 2014, 23:47:34
Eu dau, dar nu dau minte robilor si la vot asa ca Doamne Ajuta pe mai departe!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei