Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2014 - Anul XIX, nr. 71 (5580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cinci metode de a-ţi salva cariera aflată în derivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Simţi că ai ajuns într-un punct mort în care job-ul nu te mai satisface şi ai vrea schimbări în carieră fără să ştii de fapt de unde să începi? Sau cum, sau cu ce?

Ţi se par din ce în ce mai îndepărtate vremurile când îţi notai conştiincios pe agendă toate ţelurile şi paşii de urmat pentru a creşte din punct de vedere profesional?

Dacă rutina şi tânjeala te-au încolţit, dacă proiectele noi şi interesante încep să nu ţi se mai adreseze şi dacă n-ai mai primit de mult o laudă sinceră de la şeful tău e vremea să iei din nou taurul de coarne şi să ieşi din conul de umbră în care ai căzut! Nu-ţi mai oferi ca auto-scuză faptul că este criză şi calcă apăsat acceleraţia spre cariera pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna renunţând la amorţeala şi deriva în care te scalzi!

Am pentru tine 5 metode verificate ca să duci această schimbare mult dorită la îndeplinire! Trage mult aer proaspăt în piept, organizează-te puţin, anunţă-i pe cei apropiaţi să te susţină şi… la treabă!

Iată planul tău spre succes:

 

1. Vizualizează ce vrei cu adevărat!

Un salariu mult mai mare? Oportunitatea de a lucra cu clienţi de profil ridicat? Mai mult timp liber, ori alt tip de job, poate chiar în alt domeniu? Hotărăşte-te, e foarte important să faci foarte lucid acest prim pas. Apoi, motivează-te să obţii ceea ce vrei imaginându-ţi în culori vii cum va fi situaţia ta dacă vei face schimbările necesare.

Prima etapă constă în a-ţi schimba comportamentul fiind puţin vizionar şi creionându-ţi în minte viitorul, oricât de apropiat sau îndepărtat ar fi, în termeni plauzibili, convingători, optimişti şi proeminenţi. Văzându-te pe postul visat, alături de oameni importanţi din companie, imaginându-ţi taskurile pe care le vei avea de îndeplinit îţi dă imbold şi multă încredere în tine totul devenind aşa de real în mintea ta, aproape palpabil. Astfel îţi va fi mai uşor să te mobilizezi şi să faci pasul spre a ieşi din rutina în care te afli.

 

2. Fă-ţi timp pentru dezvoltare profesională.

În această etapă trebuie să identifici aptitudinile de care ai nevoie pentru a progresa în post. Aceasta ar însemna să mergi la cursuri şi seminarii pe aria respectivă, să citeşti cărţi sau articole pe internet pentru a-ţi lărgi aria de expertiză. Aşa ai posibilităţi sporite de a deveni cunoscut şi relevant în domeniul tău, iar în momentul în care se prezintă o oportunitate, vei avea siguranţa că te poţi descurca şi că nimic nu este peste puterile tale. Organizează întâlniri cu prieteni, colegi sau cunoştinţe preocupaţi de acelaşi domeniu de activitate şi ascultă şi părerea lor, faceţi schimb de informaţii şi fii atent la ce cale îţi dezvăluie ei că i-a dus spre succes – s-ar putea ca aceste lucruri să-ţi folosească foarte mult!

 

3. Găseşte-ţi un mentor!

Un mentor cu adevărat bun ştie să te încurajeze, dar nici nu se fereşte să-ţi spună sincer unde ai nevoie de îmbunătăţiri ori de schimbări de mentalitate. Te poate ajuta să navighezi prin diferite oportunităţi de dezvoltare profesională existente în organizaţia în care lucrezi, pe care tu poate nu le poţi „mirosi” sau identifica prea uşor.

Un mentor poate fi un prieten bun din trecut, un fost sau actual şef sau unul pe care nu-l cunoşti personal dar i-ai urmărit activitatea şi ţi-a plăcut ce a realizat. Ai vrea să fii ca el, plin de succes ? Preia principiile care l-au îndreptat spre victorie dar nu uita să rămâi tu însuţi, unic şi recunoscut pe calea carierei tale!

 

4. Asociază-te cu oameni muncitori.

Îţi mai aduci aminte din adolescenţă cum îşi făceau griji părinţii tăi în legătură cu persoanele cu care ieşeai, dacă erau oameni serioşi sau nu şi în general dacă anturajul tău era curat, stimulativ, onorabil? La fel e şi la locul de muncă: persoanele de care alegi să te apropii pot avea o influenţă negativă asupra productivităţii tale sau asupra vizibilităţii tale în companie. Deci ţine-te departe de cei care „rup uşa”, care vin la job doar din pură datorie, care nu au gânduri de dezvoltare şi de urcuş profesional, de leneşi, bârfitori ori de cei care au proasta tendinţă de a pasa responsabilităţi altora, fugind de asumarea riscurilor şi de preluarea sarcinilor care par mai dificile.

Caută să rămâi prin preajma celor care ştiu că o carieră împlinită constituie o parte uriaşă dintr-o viaţă împlinită alături desigur de viaţa personală mulţumitoare. Şi mai ales rămâi alături de cei care ştiu că uneori e necesar să accelerezi pe latura profesională a vieţii, alocând mai multe resurse de timp şi energie pentru ca proiectele care i-au fost încredinţate să crească, să fie viabile şi duse la îndeplinire cu ingeniozitate şi o mare calitate a muncii. Poate fi mai dificil pentru o vreme, dar rezultatul obţinut poate avea efecte miraculoase în timp asupra bunăstării şi încrederii în sine.

 

5. Controlează-ţi spaţiul de lucru.

Conştientizează puterea mediului în care lucrezi! N-o să poţi niciodată termina proiectul pe care l-ai început dacă te apuci de el stând pe canapea, cu televizorul în faţă. Postura aceasta cheamă la relaxare, nu la lucru!

Dacă mergi să-ţi iei o cafea şi te întorci după un sfert de oră, la fel, nu ai determinare să te concentrezi la ceea ce ai de lucru. Limitează aşadar genul acesta de întreruperi adoptând obiceiuri productive care să-ţi asigure continuitatea şi sporul muncii tale. Mediul în care lucrezi trebuie să te inspire, nu să te deconcerteze.

Un calendar la zi, un „to do” list al priorităţilor, dosarele bine organizate, un screensaver care să-ţi amintească de vacanţa pe care ţi-o vei putea permite, toate acestea îţi pot creşte eficienţa şi competenţa.

De asemenea, biroul în sine la care lucrezi trebuie să fie curat şi bine organizat. Aruncă lucrurile inutile, ţine pe blatul de lucru doar obiectele pe care le foloseşti zilnic iar pe cele pe care le foloseşti mai rar păstrează-le în sertare ori dulapul din apropiere.

Apoi, în funcţie de personalitatea ta şi de ce ai observat în timp că te stimulează să-ţi sufleci mânecile şi să te apuci cu spor de lucru foloseşte fel de fel de trucuri sau obiecte: rame foto cu persoane dragi, o muzică în surdină, o plantă decorativă poate chiar şi alimente din categoria „brain food” – precum migdalele, alunele, caju, nuci de tot felul etc.

Orice ar fi, dacă simţi că stagnezi în cariera ta nu lăsa prea mult timp să treacă şi să rămâi în această situaţie stânjenitoare. Nu e în folosul nimănui. Pierzi tu în primul rând, pierde compania că nu are o resursă umană competitivă şi implicată şi pierd şi cei din jur, cei dragi ţie – familie, parteneri sau prieteni – fiindcă nemulţumirea ta se răsfrânge în mod clar asupra poftei tale de viaţă, în general.

Caută aşadar să schimbi, să identifici, să înveţi şi să te determini să îndrepţi lucrurile spre o carieră frumoasă şi împlinită aşa cum ai visat în ziua în care, deşi devastat de emoţii, te-ai prezentat la examenul de admitere la facultate. Păstrează mereu câte ceva viu din visul tău de atunci!

Erau timpuri când credeai că poţi muta munţii din loc, acum te-ai mai izbit şi de eşecuri … ai altă dimensiune a puterii unui om, însă nu renunţa să crezi că în tine zac resurse nebănuite ce aşteaptă să le scoţi la lumină.

Optimism şi succes!

Ruxandra DAVID

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci metode de a-ţi salva cariera aflată în derivă.
 Vizualizări articol: 2052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cinci metode de a-ţi salva cariera aflată în derivă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei