Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 190 (5397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Susţinere

Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Premierul României, Victor Ponta, a declarat la Suceava că susţine înfiinţarea unei regiuni cu numele Bucovina. Ponta a precizat că nu poate să nu fie de acord cu acest lucru, în condiţiile în care a copilărit în Bucovina. „Vă daţi seama că dacă tot am copilărit în Bucovina, eu sunt pentru. Regiunea Bucovina ar fi frumoasă, o microregiune europeană Bucovina. Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană. Bucovina adevărată, Bucovina întreagă. În rest, în momentul în care vom ajunge anul viitor să vorbim de regiuni, vedem care este soluţia cea mai sustenabilă”, a explicat prim-ministrul României. El a subliniat că mesajul dat prin stabilirea la Suceava a sediului unei Direcţii Regionale Antifraundă este unul de sprijin pentru judeţ şi pentru această regiune.

Întrebat dacă în Regiunea de Nord-Est ar putea să fie împărţită în două regiuni, premierul a precizat că acesta este un aspect care trebuie analizat. „Pentru că realmente trebuie să măsurăm de zece ori înainte de a tăia o dată”, a spus Ponta. El a adăugat că în urma analizelor pe care le-a făcut, actuala formulă propusă, cu opt regiuni, nu este cea mai bună soluţie. „Nu ştiu să vă spun în acest moment, că trebuie să fie 10 sau 12. Dar actualele opt regiuni sunt mari. Sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene. Şi probabil că una din variantele posibile este de a avea 10-12 regiuni. Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că imediat apar geloziile locale. Să nu ajungem să facem 41 de regiuni”, a mai declarat prim-ministrul României.

Ponta a precizat că nu ştie cum va arăta în final harta regiunilor din România, aceasta fiind o decizie pe care nu o poate lua doar el, ca prim-ministru, ci va fi o decizie luată de Parlamentul României. „Eu cred într-o dezvoltare echilibrată. Nu cred că totul trebuie strâns într-un singur mare oraş. Indiferent care este acesta. Cred că România trebuie să se dezvolte cât mai echilibrat posibil”, a explicat Victor Ponta. Premierul a spus că după ce va fi stabilit numărul exact al regiunilor, fiecare dintre acestea va avea câte o Curte de Apel. Ponta a declarat că îşi doreşte ca 99% din procese să se finalizeze la nivelul Curţilor de Apel, astfel încât la Înalta Curte de Justiţie să nu mai existe mii de dosare.

 

Ponta ar vrea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc odată cu viitoarele alegeri prezidenţiale

Premierul a spus că va susţine ca la nivelul regiunilor să fie transferate cât mai multe atribuţii care în momentul de faţă sunt ale ministerelor, făcând referire la domenii precum munca, educaţia sau sănătatea. „Cred foarte mult că la Bucureşti trebuie să rămână cât mai puţin. Sigur, vor rămâne politica externă, apărarea, justiţia, reglementarea şi controlul. Însă restul activităţilor, cât mai puţin la Bucureşti şi cât mai mult în teritoriu. Şi m-am gândit la un lucru. Nu cred, şi ştiu că aici poate se supără domnul Nichita (n.r. Gheorghe Nichita – primarul Iaşiului) sau altcineva. Nu cred că ideea de a concentra tot într-un singur oraş este o idee bună. Adică facem alte opt municipii Bucureşti mai mici? Atunci nu am rezolvat nimic. Tocmai de aceea cred că fiecare oraş poate să aibă o anumită capacitatea şi un anumit profil”, a precizat Victor Ponta.

Pe de altă parte, premierul a anunţat că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea să aibă loc anul viitor. Ponta a anunţat că în data de 31 august a.c. va avea loc o şedinţă a USL în care se va lua o decizie în acest sens. „PSD, PNL şi PC vor avea mai întâi reuniunile lor, fiecare pe partidul său, după care ne întâlnim în cadrul USL. Pe 31 august avem o mare reuniune cu grupurile parlamentare şi cu cele politice şi vom lua o decizie. Nu mă antepronunţ, nu am pretenţia că ceea ce cred eu se va şi întâmpla, dar sincer, eu sunt de părere că cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constituţiei este odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, moment în care, cvorumul este de 30%. Dacă PDL boicotează e cu atât mai bine, pentru că înseamnă că nici nu participă la alegerile prezidenţiale. Şi nu putem decât să-i felicităm pentru asta”, a declarat Victor Ponta.

El a spus că dacă acest referendum ar urma să fie organizat concomitent cu alegerile prezidenţiale, nu se va putea spune că nu a existat suficient timp pentru dezbaterea modificărilor care urmează a fi aduse Constituţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina.
 Vizualizări articol: 4635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(17 aug 2013, 11:09:28
ca un copil ce încă nu ştie să fumeze, Regionalizarea
dă din coate, urlă ( ... cu litere mari )
eurosceptic fiind ( deh!¿ ) mă chinuie-ntrebarea :
cine dansează* ? şi... cine-s lăutari* ?happy

2.   Unde e crin ? trimis de
(17 aug 2013, 19:29:24
Cam asta e directia spre care trebuie sa mearga romanu fortat de propanganda si de "liberu lui arbitru". Tre sa fii sandilau omule , daca esti moale si " occidental" o sa ti-o furi , mai lasa piruetele ca o sa sfarsesti cristalin ca profesoru Constantinescu. Avem nevoie de un sandilau luminat in sensul bun si pozitiv al cuvantului, dupa o naparca veninoasa ce ne-a furat ca o coarda penala ani din viatza.
3.   Dezbina si ocupa trimis de
(18 aug 2013, 12:00:58
De ce, dupa ce poporul roman s-a luptat atat de mult ca sa faca unirea,acum se bate atat de multa moneda pe regionalizare ?Sa nu fie altceva cu toata aceasta tarasenie...
4.   La nai.ba! Politicienii spun adevărul trimis de
(18 aug 2013, 13:39:50
N+a trecut mult de când Nichita avertiza că regionalizarea înseamnă fărâmiţarea teritoriului naţional. El încerca un şantaj la adresa USL: "dacă îi daţi Bucovina lui Flutur, atunci înseamnă fărâmiţare. Cel puţin, eu aşa voi spune prostimii. Dacă îmi daţi toată Moldova mie, atunci nu înseamnă fărâmiţare. Cel puţin, eu nu vă dau în gât". Acum vine Ponta şi spune: "vreau o Bucovină întreagă"! Ţinând cont că majoritatea Bucovinei se află sub ocupaţie ucraineană, nu e greu de ghicit cui va aparţine Bucovina "întreagă". Până când veţi spune adevărul, pooliticieni, până când? Ne obişnuisem să ne minţiţi frumos.
5.   La naiba POLITICUS cand palmezi o laba de urs trimis de
(18 aug 2013, 23:03:49
A trecut un urs pe aici si la naiba avea si laba .... de ditamai ursu..Noua securitate in materie de propaganda nu are vectori de comunicare iscusiti. Apeleaza numa la zilieri , la naiba chiar si POLITICUS cauta o prietena da nu gaseste.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei