Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 135 (5342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagube mari

Peste 3.000 de hectare de teren agricol, din nouă comune, calamitate de grindină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 3.000 de hectare de teren agricol din nouă comune au fost afectate de căderile de grindină care s-au abătut în ultima perioadă asupra judeţului. Din datele preliminare contabilizate în teren de inspectorii Direcţiei Agricole Suceava rezultă că cele mai întinse suprafeţe calamitate sunt în Cornu Luncii, Baia şi Bălcăuţi. Culturile peste care a căzut grindină sunt afectate în majoritate în proporţie de peste 50%, iar unele culturi aflate aproape de recoltare, grâul, de exemplu, sunt compromise în totalitate.

Cea mai întinsă suprafaţă calamitată este în Cornu Luncii. Aici ar fi vorba de 785 de hectare de teren afectate de căderile de grindină. Ploaia torenţială însoţită de grindină de marţi, 11 iunie, care a durat în jur de 45 de minute, s-a abătut asupra a trei sate din comună, Şira, Sasca Mare şi Păiseni.

Urmează comuna Baia, unde grindina a afectat 588 de hectare de teren agricol. La Baia s-a estimat că porumbul a fost afectat în proporţie de 54%, cartoful 84%, în timp ce grâul, mazărea şi soia sunt compromise total.

Conform datelor Direcţiei Agricole Suceava, la Bălcăuţi au fost calamitate 500 de hectare, la Şerbăuţi 420 de hectare, la Rădăşeni 360 de hectare, la Bogdăneşti 300 de hectare, la Horodnic de Sus o sută de hectare, la Mălini 50 de hectare şi la Forăşti 26 de hectare.

În paralel cu inspectorii Direcţiei Agricole, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava contabilizează pagubele create de căderile de grindină. O situaţie cu întreaga valoare a pagubelor urmează a fi finalizată în următoarele zile.

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, a subliniat că cel puţin în cazul primelor trei comune se poate vorbi de mari suprafeţele afectate şi în aceste condiţii se va încerca găsirea unor soluţii pentru sprijinirea oamenilor.

„Urmează să raportăm datele la Ministerul Agriculturii şi să încercăm să obţinem o formă de ajutor financiar pentru cultivatorii afectaţi, poate sub forma ajutorului minimis oferit anul trecut în zonele calamitate”, a declarat Vasile Schipor.

Anul trecut, în zonele declarate calamitate, agricultorii au primit un ajutor de o sută de lei la hectarul de teren cultivat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.000 de hectare de teren agricol, din nouă comune, calamitate de grindină.
 Vizualizări articol: 1043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 3.000 de hectare de teren agricol, din nouă comune, calamitate de grindină5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei