Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 101 (5308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iarna viitoare

Sucevenii vor plăti aproape 250 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor plăti mai mult pentru căldura şi apa caldă de care vor beneficia din iarna acestui an, odată cu punerea în funcţiune a noii centrale termice, realizată de către un investitor privat, Adrem Invest. Termenul de punere în funcţiune a noii centrale este 9 noiembrie 2013, moment din care Termica, actualul furnizor de căldură şi apă caldă, se va mai ocupa doar de transportul şi distribuţia agentului termic.

„Cu tot cu transport, distribuţie şi TVA, preţul gigacaloriei va fi undeva la 250 de lei, dar astăzi, costul real de producţie este de 700 de lei. Până acum, diferenţa de costuri a tot fost acoperită de către primărie, dar nu mai putem acorda subvenţii pentru termoficare”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.

Acesta a  spus că, deşi preţul pe care populaţia îl va avea de plătit pentru gigacalorie va fi mai mare decât acum – 185 lei (preţ subvenţionat, stabilit de Consiliul Local), tot va fi unul din cele mai mici preţuri din ţară.

„Un preţ de 250 lei va fi unul suportabil pentru populaţie, mai ales că la persoanele defavorizate se mai acordă şi subvenţiile de la Guvern. Peste tot, în ţară, preţul gigacaloriei este în creştere, pentru că nu mai poate fi subvenţionat. La Ploieşti s-a mărit preţul gigacaloriei cu 43%, încât iarna viitoare, preţul de furnizare va fi de 275 lei. La Constanţa şi Timişoara a fost de 350 lei în în această iarnă”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Noua centrală de termoficare a Sucevei va produce gigacaloria la preţul la care s-a angajat prin contract, de 116 lei, dar la această valoare se vor mai adăuga aproape 30 de lei – valoarea TVA-ului, de 24%, precum şi costurile de transport şi distribuţie a energiei termice, de aproximativ 100 de lei pe gigacalorie.

„Unii vor spune că a crescut preţul gigacaloriei. Eu spun că noua centrală termică va produce energia termică la un preţ de numai 40% din costul actual de obţinere a gigacaloriei. Primăria Suceava nu mai putea suporta costurile de producere de pe vechea centrală”, a spus Ion Lungu

 

4.000 de miliarde de lei vechi, subvenţii la Termica

Şeful municipalităţii sucevene consideră că realizarea noii centrale de termoficare reprezintă salvarea sistemului centralizat de termoficare a oraşului, dar şi a multor suceveni care nu aveau cum să îşi asigure încălzirea locuinţelor prin alte mijloace.

„Primaria Suceava a plătit, până acum, la Termica, 4.000 de miliarde de lei vechi. E o sumă care e greu de scris, dar să o mai şi plăteşti. Banii pe care a trebuit să îi plătim până acum la Termica au decapitalizat la propriu primăria. Am avut două variante – fie să ridic mâinile în aer şi să spun că primăria nu mai poate gestiona termoficarea oraşului, fie să încerc să fac ceva. Am încercat să fac ceva pentru Suceava şi suceveni. Sunt multe speculaţii pe această temă, dar mă uit în ochii fiecărui sucevean şi-i spun clar că este vorba doar de interesul oraşului. Mult a fost, puţinmai este. Până la sfârşitul anului sucevenii vor trage concluzia dacă am avut dreptate sau nu. Dar eu zic că da şi sunt optimist în privinţa acestui proiect, care este singura variantă de încălzire civilizată a Sucevei”, a adăugat edilul sucevean.

Noua centrală termică, realizată de către Adrem Invest, prin sucursala sa,  Bioenergy Suceava, va asigura căldură sucevenilor din iarna acestui an, după ce producţia de energie termică pe cărbune, la Termica, s-a sistat definitiv de luna aceasta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor plăti aproape 250 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucevenii vor plăti aproape 250 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poveste incalcita rau trimis de
( 1 mai 2013, 12:16:04
Pe 9 mai 2011, Primăria Suceava a semnat contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia noii centrale termice, respectiv Adrem Invest.La numai un an de zile, Adrem Invest înfiinţează o nouă firmă, SC Bioenergy Suceava SRL, cu sediul la demisolul unui bloc din Bucureşti, în biroul unui avocat. Bioenergy Suceava SRL este extensia firmei Schweighofer, care nu doar că obţine venituri extraordinare din exploatarea unor cantităţi imense de masă lemnoasă, dar în plus primeşte şi sume exorbitante din partea statului român, prin vânzarea energiei electrice produsă în fabrica de la Dorneşti. În plus, firma patronată de Gerald Schweighofer mai primeşte bani frumoşi şi din certificatele verzi, profitul anual obţinut fiind de câteva milioane de euro.
2.   Poveste incalcita rau trimis de
( 1 mai 2013, 12:23:05
Stau si ma intreb care au fost ratiunile punerii CET pe chituci.CET producea si caldura si energie electrica pe care o putea vinde in sistem.Acest grup de firme a impus primariei cumpararea unui teren de 5 hectare care a fost aprobat in sedinta de consiliu local.In mod normal terenurile sunt vandute de primarie prin licitatie.In mod cert gigacaloria se va scumpi.Noi cetatenii trebuie sa propunem in cadrul asociatiilor de locatari sa avem contracte individuale.Pentru caldura.apa rece si apa calda,gaz si energie electrica.Trebuie sa hotaram de asemeni daca dorim caldura la preturi exorbitante.
3.   Poate daca..... trimis de
( 1 mai 2013, 16:11:07
Daca am fi fost atenti pe cine alegem primar, consilieri locali, s.a.m.d, poate astazi altfel ar fi stat lucrurile.
Daca primaria ar fi gasit un administrator privat la CET, ar fi dat afara toti potlogarii care au cheltuit fara buna cuviinta fondurile societatii, ar fi solicitat un audit privat privind cheltuielile pentru reparatii neefectuate ci doar facturate in ultimii 23 de ani, daca ar fi solicitat parchetului sa verifice daca instalatiile termice de la vilanele unor sefi mai sint functionale si daca nu sa-i mute pe la Botosani sau in alta parte unde este caldut, poate ca lucrurile ar fi stat altfel.
Altfel nu ne mai ramane decat sa iesim repede in strada acuma cand este cald, sa nu patim ca intr-o alta iarna cand ceream sa plece cineva ....si nu mai pleca stiind ca noua o sa ne fie frig si o sa plecam acasa......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei