Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expectativă

Sute de învăţători şi educatori din judeţ aşteaptă echivalarea studiilor pentru a-şi păstra postul şi pentru mărirea salariului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de învăţători şi educatori din judeţ aşteaptă să le fie echivalate studiile şi, astfel, să devină profesori în învăţământul primar şi preşcolar conform Legii Educaţiei Naţionale. Demarată în anul 2012, procedura de echivalare s-a blocat la Ministerul Educaţiei, ordinului lipsindu-i semnătura ministrului de resort.

Finalizarea acestei proceduri ar scoate o serie de cadre didactice de sub incidenţa ordonanţei de urgenţă care trimite învăţătorii şi educatorii fără facultate înapoi în băncile şcolii. Dacă în şase ani nu obţin o diplomă de licenţă în profilul postului, 681 de învăţători şi 555 de educatori din judeţ vor trebui să plece de la catedră. De cealaltă parte, echivalarea competenţelor şi încadrarea în funcţia de profesor în învăţământul primar şi preşcolar reprezintă o creştere salarială consistentă.

Potrivit Laurei Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „majoritatea educatorilor şi învăţătorilor din judeţ care nu au studii superioare au depus la IŞJ dosarul pentru echivalarea studiilor. Este vorba de sute de cazuri de solicitări de echivalare”. Conform reprezentanţilor IŞJ, pe adresa inspectoratului au trimis dosare cadrele didactice care îndeplineau o serie de condiţii care erau prevăzute în metodologie, respectiv au obţinut definitivarea în învăţământ, au statut de suplinitor sau de titular, au făcut dovada parcurgerii în ultimii cinci ani a unor cursuri de formare şi au obţinut calificativul „Foarte bine” pentru ultimii doi ani. După parcurgerea etapelor prevăzute în calendar, acestora ar fi trebuit să le fie eliberate atestate de recunoaştere şi echivalare a competenţelor dobândite formal sau informal cu regim de act de studii.
Calendarul ministerului prevedea ca procedura de echivalare să se desfăşoare între ianuarie şi noiembrie 2012 şi stipula că atestatele de recunoaştere vor fi eliberate de la 1 noiembrie 2012.
În cazul în care s-ar aproba echivalarea, în cazul cadrelor didactice cu experienţă această măsură ar însemna o creştere salarială chiar cu până la câteva zeci de procente.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de învăţători şi educatori din judeţ aşteaptă echivalarea studiilor pentru a-şi păstra postul şi pentru mărirea salariului.
 Vizualizări articol: 1838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sute de învăţători şi educatori din judeţ aşteaptă echivalarea studiilor pentru a-şi păstra postul şi pentru mărirea salariului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei