Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iul 2010 - Anul XV, nr. 167 (4458)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ajutor nesperat

Cimentul donat de Holcim şi IBF Pavimente, folosit deja la reconstrucţia caselor distruse de inundaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Convoiul cu ajutoare umanitare adus la Suceava de compania Holcim, în colaborare cu partenerii lor locali, IBF Pavimente Marginea, s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante donaţii pentru 50 de familii din judeţul Suceava, ale căror case au fost luate de ape sau distruse în mare măsură.

Dacă alimentele oferite de alţii ori hainele trimise i-au ajutat să treacă mai uşor peste nenorocire pentru o perioadă, pe termen lung, cel mai mare sprijin de care au nevoie este cel pentru refacerea caselor afectate de inundaţii.

Tocmai de aceea, cei 4.100 de saci care au fost distribuiţi familiilor afectate de inundaţii, pe lângă cei 700 trimişi la Straja, pentru refacerea grădiniţei distruse de viituri, au venit la timp pentru a le permite oamenilor să îşi refacă locuinţele înainte de venirea iernii.

 

Case luate cu totul de ape

Marian Damian, din Voievodeasa, este unul dintre cei care au rămas fără casă după ce apele i-au luat-o, lăsând şapte suflete fără un acoperiş deasupra capului.

“Nu am apucat să luăm nimic din casă. Abia a reuşit vecinul să scoată copiii pe geam şi apa a năvălit în casă, de peste un metru. Am cerut teren în altă parte, dar nu mi-au dat, aşa că fac tot acolo, dar numai cu câţiva metri mai la deal, să fiu mai ferit de apă, şi cu temelie mai mare, să nu ne mai inunde atât de uşor”, povesteşte Damian, care a primit ciment să îşi facă o nouă casă şi deja s-a apucat de săpat fundaţia.

“Mi-a plecat coliba de lemne, grajdul şi şura, casa a scăpat, că are temelie mai mare, dar tot m-am trezit cu apă înăuntru. Dacă vezi acum pârâul ce a venit peste noi, nu crezi că poate face aşa ceva”, a spus Marian Gabriel Tiraş, care, deşi inundat, s-a zbătut să îi scape şi pe alţii din calea apelor.

Fără casa la care visase şi pe care abia o terminase de construit, cu ajutorul fraţilor săi, a rămas şi Florin Lungu, un tânăr din Voievodeasa, care, după trecerea apelor, a mai rămas doar cu scările de beton de intrare în casa pe care o avea în mijlocul unei livezi, acum o pârloagă plină de nămol.

Altora, casele le-au fost afectate doar parţial, în funcţie de tăria fiecăreia şi de amplasament. De exemplu, lui Ilie Şumlanschi i s-a lăsat temelia casei.

“Aşa ceva nu am mai văzut. A rămas ca după potop. Aveam o livadă de 13 ari, mi-a ras-o pe toată, iar mâlul de prin camere ajungea până la genunchi. Mulţumesc lui Dumnezeu că suntem în viaţă cu toţii”, spune şi Orest Hrehorciuc, care, la fel ca mulţi alţii, are de refăcut pereţii distruşi şi să toarne şapă, după ce podeaua de lemn s-a umflat toată şi a trebuit scoasă.

“Am mers la fiecare în parte, am văzut pagubele ce le-au fost făcute de inundaţii şi am calculat pentru fiecare cât are nevoie pentru a-şi reface locuinţele”, a declarat Mircea Sfîrnăciuc, directorul general al IBF Pavimente Marginea.

 

Bătrâni şi femei singure, nenorociţi de inundaţii

Din convoiul de 180 de tone de ciment adus de la fabricile Holcim din Câmpulung Muscel şi Aleşd, aproape 160 de tone au ajuns la sinistraţii din Suceviţa, Voievodeasa, Milişăuţi şi Arbore.

Fiecărei familii i-au fost distribuite câte opt tone de ciment pentru casele total distruse şi aproximativ trei tone de ciment pentru casele care au nevoie de reparaţii capitale.

Cele mai multe familii la care a ajuns cimentul donat de Holcim şi IBF Pavimente Marginea sunt cele din Voivodeasa şi Suceviţa – 30 de familii, în vreme ce în Milişăuţi au fost ajutate 12 familii, iar în Arbore cinci familii. Lor li se mai adaugă o familie din Marginea, precum şi una din Rădăuţi, doi bătrâni de peste 70 de ani, a căror casă va fi reconstruită de către IBF Pavimente Marginea, în colaborare cu Primăria Rădăuţi.

Printre sinistraţii din aceste comune sunt multe femei singure, care mai au de crescut şi copii, aşa cum e cazul Anei Roteliuc, care are în grijă patru copii, după moartea soţului, iar apele i-au distrus nu doar gospodăria, ci şi drumul pe care trebuia să ajungă acasă cu sacii cu ciment oferiţi în această acţiune umanitară.

“Parcă e povestea lui Iov – Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat”, spune Maria Serafimovici, o bătrână de 70 de ani, care, cu o pensie de 300 de lei, care îi merge mai mult pe medicamente, nu are nici o şansă să îşi refacă casa distrusă de ape. Cu sacii de ciment oferiţi vrea să facă un zid, să-i protejeze casa de noi viituri, după ce în ultimii ani s-a trezit de patru ori cu apa în casă.

După ce a fost inundată în 2008, Viorica Vatamaniuc, din Suceviţa, mamă a patru copii, s-a trezit iar cu apă în casă, deşi nu stă nici măcar lângă un pârâu. La ei, apa a venit de pe versanţi, prin pădure, le-a stricat temelia casei şi zidurile exterioare, de trebuie să refacă o mare parte din casă.

Vica Sireteanu a venit cu căruţa unei vecine să ia ciment pentru a reface temelia casei, după ce apa a săpat-o pe dedesubt, a distrus podelele şi i-a umplut curtea cu noroi şi pietre.

Fiecare dintre sinistraţi a venit cu ce a putut să ridice sacii de ciment care le-au fost alocaţi după cercetările făcute în teren de cei de la Holcim şi IBF Pavimente – unii cu căruţe, alţii cu maşini ale vecinilor. La necaz, oamenii s-au mobilizat, s-au ajutat unii pe alţii şi aşa vor să şi refacă locuinţele distruse, muncind cot la cot fraţi, surori, neveste şi copii, vecini sau chiar şi străini, conştienţi că necazul se putea abate asupra oricăruia dintre ei, sub o formă sau alta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cimentul donat de Holcim şi IBF Pavimente, folosit deja la reconstrucţia caselor distruse de inundaţii.
 Vizualizări articol: 908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cimentul donat de Holcim şi IBF Pavimente, folosit deja la reconstrucţia caselor distruse de inundaţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei