Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mai 2010 - Anul XV, nr. 109 (4400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără nici o jenă

Trântorul care caută mierea din borcanul cu bani nemunciţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Suceava se munceşte la orizontală. Şi nu oriunde, ci chiar în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, ziua în amiaza mare. Cine a trecut ieri prin parcul de lângă Prefectura Suceava a putut observa un bărbat foarte obosit. Şi cum nu avea altă alternativă, omul s-a întins pe o bancă şi a tras un pui de somn. Nu a contat că era ora 10.30, că prin zonă erau o grămadă de trecători şi nici măcar că el era plătit pentru „munca” pe care o depunea.

Bărbatul făcea parte dintr-o echipă formată din cinci oameni plătiţi în baza Legii 416/2001 şi care presta ore de muncă în folosul comunităţii. Aduşi în zona centrală de reprezentanţii Direcţiei Domeniului Public din Primăria Suceava, asistaţii trebuiau să prăşească şi să măture în parcul de lângă Prefectură. Câţiva dintre ei dădeau cu sapa sau cu măturoiul, iar unul dintre ei se plimba stingher dintr-o parte în alta.

Un altul s-a gândit să profite de lipsa de supraveghere a angajatului Direcţiei Domeniului Public şi s-a culcat. Şi-a sprijinit sapa de o bancă din parc, şi-a aşternut sub cap câteva haine şi apoi s-a cufundat în lumea viselor. Nici unul dintre colegii săi nu l-a deranjat din somn nici măcar atunci când am scos aparatul de fotografiat şi l-am imortalizat în timpul „serviciului”.

 

„Este greu de lucrat cu aceşti oameni”

Şeful Direcţiei Domeniului Public din Primăria Suceava, Marian Andronache, recunoaşte că supravegherea persoanelor care prestează munci în folosul comunităţii în baza Legii 416/2001 este în sarcina oamenilor din subordinea sa.

„Este o persoană care se ocupă de ei, dar nu poate sta permanent în acel loc, pentru că are şi alte atribuţii. În absenţa omului nostru e greu de verificat cum lucrează aceşti oameni. Pot spune însă că este greu de lucrat cu ei, iar dacă li se taie din ore fac scandal şi ameninţă”, a explicat Andronache.

Şeful Direcţiei Domeniului Public a menţionat că este dificil de creionat şi un program de lucru cu persoanele care efectuează munci în folosul comunităţii.

„Nu ne putem baza pe ei, pentru că nu vin regulat, ci doar când îşi aduc aminte. Nu cunosc datele exacte, dar pot spune că numărul celor care vin să muncească este în scădere de la lună la lună”, a completat Marian Andronache.

 

O treime dintre persoanele apte de muncă refuză să pună mâna pe sapă

În momentul de faţă, în scriptele Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava sunt înregistrate la plată 142 de dosare, iar lunar se achită suma de 22.908 lei. Interesant este că din totalul persoanelor care primesc venitul minim garantat de Legea 416/2001, doar 61 sunt apte de muncă. Dintre acestea, o treime au refuzat să pună mâna pe o unealtă agricolă pentru a putea primi banii prevăzuţi de lege.

„Avem cinci cazuri în care plata s-a suspendat în luna aprilie şi alte 16 situaţii în care titularii nu au prestat orele de muncă prevăzute pentru lunile februarie şi martie. În cazul în care vor cumula şi a o treia lună de suspendare, plata încetează definitiv pentru cel puţin jumătate de an”, a explicat Narcisa Marchitan, director al Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava.

La nivelul lunii aprilie, cele 61 de persoane aflate în plată trebuiau să lucreze 3.156 de ore, dar, potrivit pontajului, au prestat doar 2.138 de ore muncă în folosul comunităţii.

Numărul orelor minime de lucru pentru luna aprilie a fost de 30, iar perioada maximă s-a extins pentru 95 de zile, sumele plătite de Primăria Suceava oscilând între 25 de lei (pentru două persoane) şi 336 de lei (pentru cinci persoane).

Mai trebuie spus că alte 58 de persoane nu merg la muncă motivat. În 34 de cazuri este vorba de mame care au copii sub 7 ani, iar în alte 24 de situaţii s-au depus certificate medicale de constatare a capacităţii limitate de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trântorul care caută mierea din borcanul cu bani nemunciţi.
 Vizualizări articol: 792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Trântorul care caută mierea din borcanul cu bani nemunciţi5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei