Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 oct 2009 - Anul XIV, nr. 235 (4221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Top 500 miliardari

Trei suceveni, în topul celor mai bogaţi români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revista Forbes România a întocmit lista cu cei mai bogaţi 500 de oameni din ţară. Printre aceştia se află şi trei suceveni, respectiv Vasile Armenean, administratorul Betty Ice, Gabriel Sandu, fondatorul companiei Proton, şi Dumitru Mihalescul, proprietarul firmei Marelvi.

 

Cel mai bine clasat sucevean în Top 500 Forbes este Vasile Armenean. Cu o avere estimată la 22 de milioane de euro, patronul Betty Ice se regăseşte pe poziţia 260 a acestui clasament.
Potrivit celor de la Forbes, averea lui Armenean a crescut cu aproximativ două milioane de euro în cursul anului 2008 faţă de 2007. Secretul ni l-a dezvăluit chiar administratorul Betty Ice: „Am avut o politică sănătoasă şi am urmat o anumită linie, fără să mă aventurez spre fel de fel de oportunităţi, în special în domeniul imobiliar. Chiar şi acest an de criză, 2009, îl vom termina cu o creştere de aproximativ 20%, deşi la începutul anului aş fi fost mulţumit şi cu o stagnare”.
Pentru a se menţine la acest nivel ridicat, Vasile Armenean munceşte între 12-15 ore pe zi, iar concediile sale nu au mai mult de o săptămână.
„Timp liber nu am niciodată, iar cel mai bine mă simt aici, la fabrică. Nu-mi fac planuri mari, ci doar în limite rezonabile. Prefer să fiu criticat şi nu lăudat. Cei care mă critică sunt cei mai buni senzori ai mei, iar în cei 15 ani de când am deschis această firmă am ţinut cont de opiniile altora când am greşit”, a mărturisit Vasile Armenean.
Spune că nu-i place politica şi că nu va accepta niciodată să se implice în acest fenomen. Cât despre el, se consideră o persoană modestă, care locuieşte în acelaşi loc de ani de zile. Este pasionat de Formula 1 şi schi, pe care-l practică în România şi nu în pe pârtiile din Austria sau Elveţia.
Planurile de viitor ale lui Vasile Armenean sunt legate tot de fabrica de îngheţată. De la începutul activităţii şi până acum a produs zeci de mii de tone de îngheţată, fapt ce l-a propulsat în fruntea acestei industrii, după ce a învins coloşi cum ar fi Nestle.
„Anul viitor vom ieşi pe piaţă cu două-trei sortimente noi de îngheţată. Va fi ceva original, specific zonei, pentru că vom folosi ingrediente de la noi”, a dezvăluit administratorul Betty Ice.
De altfel, îngheţata de fructe de pădure este preferata lui Vasile Armenean şi asta pentru că este reprezentativă pentru zona Sucevei.

 

Ce a scris Forbes despre Vasile Armenean

Vasile Armenean trăieşte în fiecare zi visul oricărui copil: se plimbă printre munţi de îngheţată în fabrica sa de la Suceava, Betty Ice, şi încearcă tot felul de noi combinaţii pentru produsele sale.
La începutul anilor ’90, după ce s-a întors din Austria, Vasile Armenean a început să vândă îngheţată locuitorilor din Suceava după modelul pe care îl avea în minte din străinătate.
„Aici voiam să fac doar o gelaterie, nu neapărat o fabrică”, spune amuzat omul de afaceri. Făcea doar atâta îngheţată cât putea să vândă într-o zi. În timp a ajuns să deţină una dintre cele mai moderne capacităţi din Europa.
Actuala fabrică este realizată cu materiale şi mână de lucru proprii. E mândria lui şi este nerăbdător să povestească despre această reuşită. Unitatea de producţie este operaţională încă din 2007, însă partea de birouri şi recepţia vor fi inaugurate abia în acest an.
Suceveanul se bate pentru supremaţie cu o serie de firme internaţionale, printre care se numără şi gigantul Nestle.
Cu o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de euro în 2008, în creştere cu aproximativ 11% faţă de anul precedent, Betty Ice vizează primul loc pe piaţa locală de profil. Comparativ, rulajul Nestle este de circa 20 de milioane de euro anual. (Ce nu au specificat cei de la Forbes este că Nestle a avut pierderi de 9 milioane de euro, în timp ce Betty Ice a închis anul 2008 cu un profit de un milion de euro).



Gabriel Sandu este al doilea dintre bogaţii Sucevei

Nou venit în acest top este rădăuţeanul Gabriel Sandu. Cu o avere estimată la zece milioane de euro, Sandu ocupă locul 428 al clasamentului. Am încercat să-l contactăm ieri, numai că era plecat în China, aşa că ne-am mulţumit doar cu ce au scris realizatorii acestui top.
„Greu de crezut că într-un mic oraş din nordul Moldovei, aproape de locul unde se agaţă harta-n cui, există un antreprenor care şi-a dus firma pe culmile gloriei, reuşind în mai puţin de un an să ajungă pe locul trei în rândul partenerilor firmei care l-a achiziţionat. Este Gabriel Sandu, fondatorul retailerului de telefonie Proton care, la începutul anului trecut, a vândut pachetul majoritar de acţiuni (66%) din compania sa către Vodafone. Potrivit cutumelor în astfel de cazuri, colosul telefoniei mobile l-a păstrat pe fostul acţionar majoritar în cadrul companiei, ca manager al afacerii din Rădăuţi.
Sandu şi-a anunţat însă decizia de a pleca, în luna august a acestui an, postul său fiind preluat de Adrian Florea, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de pe piaţa de telecom. În urmă cu zece ani, Sandu punea bazele reţelei Proton odată cu deschiderea unui magazin la Rădăuţi. După cum spune antreprenorul, capitalul de pornire a fost de 14 milioane de lei.
„Am cheltuit jumătate din sumă pentru înfiinţarea firmei", precizează suceveanul, amintindu-şi de visul pe care-l avea în acel moment: să devină lider pe piaţa GSM din România. A reuşit o parte din ce şi-a propus, fiind partener al unuia dintre liderii pieţei, Vodafone. În momentul preluării de către Vodafone, compania era partener al altui jucător important de pe piaţa locală de telecom.

 

Familia Mihalescul, avere de nouă milioane de euro

Printre cei mai bogaţi români se numără şi familia Mihalescul, cu o avere estimată la nouă milioane de euro. Firmele Marelvi şi Marelvi Construct, cu aproape două sute de angajaţi, sunt conduse de membrii acestei familii. Dintre aceştia, Dumitru Mihalescul cochetează şi cu politica, devenind consilier local în Rădăuţi pe listele PD-L, dar şi membru al Biroului Permanent Judeţean al acestui partid.
„Faptul că am reuşit să măresc cifra de afaceri a firmei mele în condiţii de criză cred că ţine de stabilitatea afacerii până la momentul crizei. Dacă nu aş fi adoptat un management deosebit, dacă nu aş fi fost perseverent şi atent în acelaşi timp cu fiecare compartiment în parte, poate că mi s-ar fi putut întâmpla ce li s-a întâmplat şi altora. Piaţa a suferit şi suferă în continuare, consumul a scăzut, iar băncile sunt mai precaute. În domeniul în care sunt implicat am rămas printre primi distribuitori la nivel naţional, şi în condiţiile în care au fost şi unii care nu au mai rezistat pe piaţă, am preluat şi această secţiune”, a mărturisit Dumitru Mihalescul.
Acesta a adăugat că experienţa acumulată în trecut i-a folosit enorm, dar un factor important a fost şi sprijinul familiei.

 

Cifră de afaceri de aproape 46 de milioane de euro anul trecut

Importatorul şi distribuitorul de produse electrocasnice Marelvi Impex, firmă controlată de familia Mihalescul, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în lei, de la 156 de milioane în 2007, la 165 de milioane. Raportat la euro, rulajul firmei a fost în scădere din cauza diferenţelor de curs valutar din ultimii ani. Dacă în urmă cu doi ani încasările în euro treceau de 47 de milioane, anul trecut Marelvi a avut o cifră de afaceri de 45,8 milioane de euro.
Marelvi Impex a fost înfiinţată în 1995, soţia omului de afaceri, Elvira, fiind unicul acţionar al firmei. De altfel, afacerea Marelvi a fost conturată ca una de familie, toţi membrii acesteia fiind implicaţi în conducerea ei. Astfel, Dumitru Mihalescul deţine funcţia de director general, iar una dintre cele trei fete ale cuplului este director adjunct.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei suceveni, în topul celor mai bogaţi români.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.54/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 13 voturi
Trei suceveni, în topul celor mai bogaţi români3.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inghetata pe bat ! trimis de
( 7 oct 2009, 11:37:29
Atata timp cat inghetata Betty este mai scumpa cu cel putin 1 leu in Suceava decat in Bucuresti sau prin alte parti se vede cat de "mandru" este domnul Armenean de faptul ca este sucevean!
2.   Incredibil dar adevarat... trimis de
( 7 oct 2009, 18:15:49
Cica a ajuns in top 500...! normal ca a ajuns! nu plateste oamenii, tot timpul ii jupeste de bani, angajeaza mai mult "la negru", nu plateste impozite, sporuri,etc. si uite asa se face daca vrei sa ajungi in top 500 sau...in pielea lu` armenean! A zis ca inghetata lui preferata e cea de fructe de padure:))) poate asa o fi...nu bag mana in foc...dar el stie ca gemul care este bagat in mixul de inghetata este mucegait si cateodata si expirat?:))si sunt multe chestii expirate care se baga in acel mix...dar...ce conteaza? vanzarile sa mearga...aaa! si mai stiati ca banii...care ii strange el asa...din fel si fel de smecherii si neplata oamenilor...acei banuti...se duc pe "fetitze" si...normal...in investitii...marirea conturilor bancare...oricine a lucrat la betty sau inca lucreaza stie despre ce vorbesc!saracii oameni muncesc pe rupte cate 12-14 ore pe zi...iar el...se lauda cu succesul sau!
3.   Pt. armand... trimis de
( 7 oct 2009, 18:41:25
...din cite am constatat din ce ai scris imi dau seama ca esti un circotas la nivelul temidei alias gabriela si ca nu ai reusit sa sai peste coada de matura.Cit despre viata lui privata ma repet e privata daca/ti spune ceva cuvintul asta dar cum pe tine roade alte grijuri inceaqrca sa ti le expui altundeva.PS . nu tin partea nimanui da respect pe oricine care face totusi ceva si se stie gospodari dar cum birfa e la moda in rromania ma abtin sa continui.
4.   .......egal 1..... trimis de
( 7 oct 2009, 19:28:07
Daca nu stii...nu te baga...!
4.1  RE: .......egal 1..... trimis de
( 7 oct 2009, 22:45:14


1. "nu plateste oamenii, tot timpul ii jupeste de bani, angajeaza mai mult "la negru" -cine-i fraierul ? Eu stiu ca decat sa muncesc pe degeaba mai bine stau degeaba !!!

2. nu plateste impozite, sporuri -daca tot stii atat de multe despre afacerile lui de ce il "dai in gat" ?

3. "acei banuti...se duc pe "fetitze" -ce te freaca pe tine grija pe ce se duc banii lui ?

4. saracii oameni muncesc pe rupte cate 12-14 ore pe zi...iar el...se lauda cu succesul sau! - nu stiu cati ani dar poate ar fi cazul sa te maturizezi !!! Suntem TOTUSI in anul 2009 intr-o SOCIETATE CAPITALISTA !!!

P.S. Fa-te tu "mare" si da-i "in gat" pe toti "nesimtitii" astia de angajatori care incalca drepturile angajatilor !!!

P.P.S. Incearca sa stai de vorba cu cineva care lucreaza "afara" si vei realiza ca Armenean este mic copil !!!
5.   Yoyo1 trimis de
( 7 oct 2009, 23:04:14
si ti a dat in cap?

ii obliga pe acei oameni sa munceasca?

tu esti mic copil pe langa el. cand o sa ai tu un sfert din ce are el atunci sa comentezi.

tot felul de destepti pe aici. il cunosti personal? ai facut afaceri cu el?invidiosule lasa omul in pace

6.   Pt desteptii care mai au de comentat trimis de
( 7 oct 2009, 23:39:39
nu am un sfert cat are armenean, poate ca am o zecime...si spun poate...am colaborat cu...domnu`...detin firma de transporturi si am iesit in pierdere cu zeci de mii de euro,pt ca imi datoreaza!!! normal ca ma intereseaza pe ce da el banii!!! nu sunt nici invidios si nici copil care vrea sa-i ia ce are el...vreau doar ce-am pierdut sa recuperez de la el !banii mei se duc pe "fetitze", normal ca ma intereseaza...inteligentilor! mai aveti si gura mare...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei