Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iul 2009 - Anul XIV, nr. 162 (4148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Dincolo de afaceri

A abandonat o afacere de câteva milioane de euro şi s-a mutat la Dorneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

E simplu, modest şi nimic nu trădează că a gestionat o afacere de câteva milioane de euro anual. A imprimat acelaşi stil şi familiei sale, iar cine o vede pe fiica cea mică păşind desculţă prin curte şi trăgând la un cărucior în care se află un fiu de ţăran din Dorneşti poate jura că familia Hafner trăieşte acolo de când lumea. Este povestea ireală desprinsă din cenuşiul unei Românii avidă după bani şi în care valorile umane şi de civilizaţie sunt aruncate tot mai des la coş.

 

Felul său de a fi i-a cucerit pe toţi cei cu care a intrat în contact. Primele date despre Konrad Hafner, fost director şi acţionar al companiei Heidi Chocolate România, mi-au parvenit târziu, în urmă cu aproximativ o lună. Ideea că cineva care s-a aflat în topul afacerilor din România a renunţat la tot pentru a se muta la Dorneşti, un sat care nu spune mai nimic pentru multă lume, m-a surprins.
A urmat o convorbire telefonică, despre intenţiile sale aici, în Suceava. A acceptat să avem o întâlnire şi mi-a promis că mă va căuta.
Între timp, am avut o primă revelaţie despre Konrad Hafner, poate la fel de mare cum au avut-o şi avocaţii cu care a lucrat la Suceava, soţii Ioan şi Iris Bulboacă.
„Ne-a contactat telefonic şi ne-a spus cine este. Am crezut că este o glumă, şi l-am rugat să vină cu acte care să ne confirme. A venit într-o toamnă la noi acasă. Puneam murături şi prima curiozitate a fost aceea de a-i arăta cum facem. Am fost un pic stânjeniţi, dar în final ne-am dat seama că avem de-a face cu un om extraordinar”, au mărturisit soţii Bulboacă.
După câteva zile de la întâlnirea cu avocaţii suceveni am primit vizita lui Konrad Hafner. Fără nici un fel de pretenţie, a fost de acord să-l vizitez la noua locuinţă, de la Dorneşti, unde s-a mutat încă de anul trecut împreună cu soţia şi cele trei fete.

 

Prima zi în România: au intrat cu maşina într-un copac

Când a venit în România împreuna cu soţia Brigitte, în 1994, nu ştia prea bine ce-l aşteaptă. Prima zi a fost şi primul şoc. Brigitte, care conducea autoturismul, a adormit şi au intrat într-un copac de pe marginea drumului.
„A fost bine, pentru că soţia nu a avut mirosul prea bun şi nu a simţit mirosul de mucegai în casa unde am locuit la început”, face haz de necaz Konrad Hafner.
Accidentul a marcat-o serios pe Brigitte. Iar Elveţia pe care o lăsase în urmă era la ani lumină de România.
„Totul era în gri şi praf. Era o imagine dezolantă. Cu timpul însă m-am învăţat”, a mărturisit Brigitte.

 

Prima zi de producţie: o cutie de ciocolată vândută

Nici fabrica nu s-a dovedit afacerea de succes pe care şi-o închipuiau. Împreună cu alţi doi prieteni, Massimo Palumbo şi preotul Hans Koller, s-a gândit să pună pe picioare o fabrică de ciocolată. Şi-a pus la bătaie întreaga agoniseală, vreo 200.000 de franci elveţieni, şi s-a pus pe muncă. Totul s-a dovedit extrem de dificil, mai ales că până atunci nu avusese nici o afacere.
Entuziasmul i-a fost tăiat încă din prima zi de funcţionare a fabricii. Primul produs ieşit pe poarta Heidi Chocolate România a fost o cremă de ciocolată. Au vândut în prima zi doar o cutie de cremă, deşi se aşteptau ca întreaga producţie să se epuizeze.
„Credeam că o să fie coadă la poarta fabricii din Pantelimon şi nu o să putem face faţă comenzilor”, a precizat Konrad Hafner.
Dezamăgit de acest eşec, nu a dezarmat. A luat borcane cu cremă de ciocolată şi o lingură, iar apoi a mers din magazin în magazin.
„Le dădeam oamenilor să guste, să-i conving că e un produs bun, mai ales că în România crema de ciocolată nu era prea întrebată”, şi-a amintit fostul director al Heidi Chocolate România prima acţiune de marketing.

 

1999, prima reclamă tv

În următorii ani, până în 1997, firma a produs doar un singur sortiment, crema de ciocolată Heidi. Pe parcurs, acţionarii s-au gândit să diversifice produsele şi aşa a apărut ciocolata albă cu cremă de capucino.
„Nu aveam o instalaţie automată şi totul se lucra manual. În 24 de ore reuşeam să scoatem pe poarta fabricii 3.000 de bucăţi de ciocolată. Am luat legătura cu un partener din Elveţia. Pentru 80.000 de euro acesta ne-a vândut o maşină automată şi aşa a crescut producţia la 20.000 de bucăţi în 24 de ore. Chiar şi la această producţie nu reuşeam să acoperim întreaga cerere”, a povestit Konrad Hafner.
Şi pentru că fabrica se dezvolta, iar cererea de ciocolată era în creştere, au apărut şi primele reclame. Heidi Chocolate România a fost vizibilă pentru prima dată într-un spot publicitar la televiziune în 1999.

 

Au început cu un paznic şi au ajuns la o producţie de 10 tone pe zi

Primii muncitori ai fabricii au fost chiar cei trei asociaţi, cărora li s-a adăugat un paznic. Cu timpul, fabrica s-a dezvoltat, iar în 2005 a atins cel mai mare număr de angajaţi, 350. Pe parcursul anilor, acţionariatul a suferit şi modificări. Cel mai important a fost în 2000, când 50% din acţiunile Heidi Chocolate România au ajuns în portofoliul firmei elveţiene Laderach.
În 2008, când şi celelalte 50 de procente deţinute de oamenii care au pus bazele afacerii au fost vândute către Laderach, firma comercializa 35 de sortimente diferite şi avea o capacitate de producţie de 10 tone de ciocolată la zi.
„Anul trecut am considerat că a venit vremea să facem altceva. Mi-a fost extrem de greu să mă desprind de afacere. Era ca un copil pe care-l abandonam, dar trebuia s-o fac”, a oftat Konrad Hafner.

 

Cum au ales să vină la Dorneşti

Despre Dorneşti, familia Hafner nu ştia mai nimic. Primele indicii au apărut în toamna lui 2007, când a aflat că reprezentanţii unei misiuni căutau să vândă o clădire. În decembrie 2007 au venit în judeţul Suceava pentru a lua pulsul locului.
„Când am ajuns în Suceava era ceaţă şi nu arăta prea bine. La Dorneşti însă era soare şi zăpadă. Am considerat că acesta este un semn. În plus, ne-a plăcut şi ce am găsit aici, aşa că nu ne-a fost greu să ne hotărâm să plecăm din Bucureşti”, a rememorat Konrad Hafner prima experienţă la Dorneşti.
Nici Brigitte nu a avut de obiectat nimic, mai ales că zona îi aduce aminte puţin de locurile natale din Elveţia.
„E un nou început pentru noi. Avem atât de muncă încât nu mai avem timp să ne gândim la ce am lăsat în urmă”, a mărturisit Brigitte Hafner.

 

De la ciocolată, la nămol

Nici începuturile la Dorneşti nu au fost sub cele mai bune auspicii. Cu vreo două săptămâni înainte de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, Konrad Hafner a venit aici şi a decis să se mute în cel mai scurt timp cu întreaga familie, adică soţia Brigitte şi fetele Christine, de 16 ani, Caroline, de 12 ani şi Heidi, de 10 ani.
Soarta le-a fost din nou potrivnică. În august, când fostul director al Heidi Chocolate România a venit la Dorneşti, imobilul în care locuieşte în prezent arăta ca după apocalipsă.
„Era o mizerie de nedescris. În beci nămolul avea peste 30 de centimetri. Am lucrat două luni să-l scot de acolo, doar cu roaba, găleata şi lopata. Cred că au fost vreo 400 de tone de nămol. Am lucrat doar eu şi m-au ajutat uneori nişte copii, dar în final am reuşit să curăţ totul”, a povestit Konrad Hafner.
Nici pentru celelalte treburi zilnice necesare la imobilul de 7.000 de metri pătraţi nu are prea multe ajutoare. Chiar şi când a schimbat o parte din ferestre nu s-a bizuit prea mult pe muncitori, iar tot ceea ce face e din inimă şi plăcere.

 

„Să câştigi un milion de euro nu este o fericire”

Chiar dacă are încă mult de lucru la imobilul în care vrea să-i ajute pe oameni să se îndrepte spiritual, Konrad Hafner spune că va face tot ce-i stă în putere pentru a-şi duce la îndeplinire idealul.
„Să ajuţi alţi oameni, alte suflete, să-şi pună ordine în viaţă e cel mai frumos lucru. Să câştigi un milion de euro nu este o fericire, bucuria e să fii alături de oameni. Am văzut foarte mulţi oameni bogaţi, dar nefericiţi. Să fii misionar, e un privilegiu”, a mărturisit fostul director al Heidi Chocolate România.
Dacă totul va merge conform planificării, misiunea care are ca scop îndreptarea păcătoşilor îşi va deschide porţile din toamna acestui an, din septembrie cel mai probabil.
Konrad Hafner nu ştie exact cum se vor derula acţiunile misiunii, dar spune că Dumnezeu îi va da gândul cel bun şi are credinţa că lucrurile vor fi pe făgaşul normal.

 

Heidi, fetiţa desculţă

Cel mai bine în noul cadru de la Dorneşti pare să se fi adaptat Heidi, fiica cea mică a familiei Hafner. Au numit-o Heidi, semn că ţara-mamă Elveţia şi fabrica de ciocolată de aici din România vor rămâne mereu în sufletele soţilor Konrad şi Brigitte Hafner.
Heidi s-a încadrat perfect situaţiei. Am găsit-o desculţă în timp ce alerga prin curtea de la Dorneşti şi trăgea după ea un cărucior în care se afla un băiat din vecini. Spune că-i place noua locuinţă, dar mai ales că are cu cine se juca şi pe unde alerga. Lunca râului Suceava, aflată la doar doi paşi de casă, a devenit locul unde Heidi îşi pierde ore întregi din zi. Poate că părinţii i-au transmis câte ceva din nostalgia munţilor Elveţiei.

 

Brigitte, prietenă cu vecinii din Dorneşti

Nici pentru Brigitte, schimbarea mediului nu a însemnat un capăt de lume. Şi-a făcut prieteni în sat şi spune că oamenii sunt foarte primitori şi prietenoşi.
„Dacă rămâi fără zahăr sau ulei, orice vecin te ajută cu plăcere. Pentru mine este un lucru deosebit că oamenii de aici au încredere în noi”, a spus Brigitte Hafner.

 

Misiunea are origini în Africa de Sud

Misiunea pe care o va conduce Konrad Hafner la Dorneşti îşi are rădăcinile în Africa de Sud. Are legături cu triburile zulu şi se numeşte KwaSizabantu, adică „locul unde sunt ajutaţi oamenii”.
„Misiunea este deschisă pentru orice persoană, pentru toţi cei care caută ajutor, indiferent de rasă sau religie”, se arată într-o broşură de prezentare a activităţii misiunii KwaSizabantu. În Africa de Sud funcţionează din 1966, iar în România mai există ceva asemănător la Voiteg, în Timiş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A abandonat o afacere de câteva milioane de euro şi s-a mutat la Dorneşti.
 Vizualizări articol: 2500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.16/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 45 voturi
A abandonat o afacere de câteva milioane de euro şi s-a mutat la Dorneşti4.2545

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos articolu trimis de
(14 iul 2009, 16:45:40
dar ce legatura are ciocolata cu avocatul??? sau ce treaba au muraturile cu ciocolata? hug heffner asta a avut o revelatie cand avocatu o punea la murat pe nevasta-sa? sau nevasta il mura pe avocat cand acesta avea o revelatie cu heidi???

sau muraturile previn diabetu? nu cumva avocatu e bolnav de diabet?
2.   Nu trimis de
(14 iul 2009, 16:49:23
avocatu a avut revelatia cu HE-IDI incoa, nevasta il mura, si hug admira...si uite asa e gata reclama...sau ???
2.1  RE: Nu trimis de
(15 iul 2009, 02:14:27
wtf?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei