Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iul 2009 - Anul XIV, nr. 162 (4148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul ia în calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, îngheţarea pensiilor mari

Îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii 19 şi păstrarea în plată a nivelului obţinut sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea noii Legi a pensiilor, au declarat ieri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Potrivit surselor citate, există mai multe variante care trebuie analizate pentru elaborarea noii Legi a pensiilor, punerea lor în aplicare însemnând "tratamente speciale" pentru pensiile speciale aflate în plată.
Printre variantele analizate se numără îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau stabilirea unui nou nivel de plată, prin recalcularea acestor pensii în baza Legii privind sistemul public de pensii.
De asemenea, grupul de expeţi care lucrează la elaborarea noii legi analizează şi posibilitatea impozitării anumitor sume, până în prezent nefiind stabilit nivelul de impozitare sau un anumit plafon de la care să se aplice impozitarea.
"Legea este foarte complexă pentru că trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, dar şi de condiţiile impuse prin acordul de împrumut, care prevede finalizarea acestui proiect de lege până la sfârşitul anului", au declarat sursele citate.
De asemenea, în vederea elaborării noi legi, trebuie rezolvată şi problema pensiilor de invaliditate, care au crescut cu 50 la sută din 2000 până în prezent, de la circa 600.000 la 900.000 de beneficiari.
Stabilirea pensiei strict în funcţie de contribuţia plătită la bugetul de asigurări sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordată prin legi speciale şi care depăşeşte valoarea contribuţiei plătite în timpul activităţii sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor.
Ambele variante sunt discutate la nivelul Executivului pentru stabilirea modului de calcul al pensiilor care vor fi acordate pe baza viitoarei legi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
"Pentru stabilirea unui sistem unitar şi nediscriminatoriu al pensiilor publice se discută despre plata unei pensii calculate în raport cu nivelul contribuţiei sociale plătite de-a lungul întregii perioade de activitate sau despre un impozit care să fie aplicat la diferenţa de sumă dintre pensia calculată pe baza contribuţiei şi suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost încă luată o decizie finală, deoarece în prezent sunt căutate soluţiile tehnice, dar şi juridice", au afirmat sursele citate.
Potrivit acestora, pensia acordată prin legi speciale este, în unele cazuri, de zece ori mai mare decât pensia calculată strict în funcţie de contribuţia plătită.
Conform acordului încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, legislaţia privind pensiile trebuie revizuită până la sfârşitul anului.

 

Principii de bază pentru sistemul unitar de pensii

În luna mai, Executivul a aprobat un set de şapte principii pe baza cărora va fi elaborată legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotărând ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale să fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.
Primul dintre acestea este cel al unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public bazat pe aceleaşi norme de drept. Acest principiu propune, practic, existenţa unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care realizează venituri din câştigurile salariale, iar pensiile vor fi calculate în funcţie de contribuţia fiecărui angajat şi de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
Al doilea principiu este cel al obligativităţii, care stabileşte că persoanele fizice şi juridice au obligaţia să participe la sistemul public, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor.
Un alt principiu se referă la contributivitate şi prevede că fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoane fizice şi juridice, participante la sistemul public.
La acestea se adaugă principiul egalităţii, care va asigura tuturor participanţilor la sistemul public, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile şi susţine ideea că toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toţi angajaţii, principiul repartiţiei, pe baza căruia fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public, principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor sociale prevăzute de lege.
Ultimul principiu este cel al autonomiei, care se bazează pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public, având în vedere conformitatea acestuia cu legislaţia referitoare la legile privind informaţiile clasificate, prin folosirea unor case de asigurări separate structurilor aflate sub incidenţa acestor legi.
Principiul ocupaţional, care va fi stabilit de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale. Acest nou principiu va permite oricărei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii, iar modalitatea de contribuţie la acest sistem suplimentar de pensii, modul de calcul şi de administrare vor fi stabilite ulterior prin lege.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul ia în calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, îngheţarea pensiilor mari .
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Guvernul ia în calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, îngheţarea pensiilor mari1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PENSII NERUSINATE trimis de
(14 iul 2009, 16:58:33
Pensiile alea de zeci de milioane trebuie impozitate la singe.Iar pensiile alea de boala(greata la stomac) si de invaliditate(s-a curabat coloana vertebrala de puturosenie)trebuie reverificate de alte comisii medicale si o sa vedeti ce gramada de bani o sa vina buget.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei