Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2009 - Anul XIV, nr. 125 (4111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reglementări

Moldovenii pot depune cereri de recunoaştere a cetăţeniei române la Prefectura Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Românii din afara graniţelor ţării care din diverse motive şi-au pierdut cetăţenia română o pot redobândi mai uşor ca urmare a unor modificări legislative aprobate de Senat.
Astfel, în noua formă a legii se spune că persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor (n.r. - menţiune la pactul Ribbentrop-Molotov) precum şi descendenţilor acestora până la gradul trei, la cerere li se acordă cetăţenia prin recunoaştere cu posibilitatea păstrării acesteia atât pe teritoriul ţării de domiciliu, cât şi al României. Până acum, Legea 21/1991 a cetăţeniei române vorbea doar de foştii cetăţeni români care, înainte de data de 22 decembrie 1989, şi-au pierdut cetăţenia sau le-a fost ridicată fără voia lor şi de descendenţii până la gradul doi. Dacă până acum cei care voiau să redobândească cetăţenia română puteau depune cererile doar la oficiile consulare din ţările respective, de acum înainte aceste documente pot fi depuse şi la prefecturile din orice judeţ al României.

 

„Trebuie să ne apărăm cetăţenii români din afara graniţelor”

„Cum se proceda până acum? Mergeai la un Oficiu consular, făceai o cerere, cererea era înregistrată şi ajungeai la peste 300.000 de cereri. Aşteptai ani de zile să-ţi dea un răspuns că cererea a fost luată în evidenţă şi poţi să vii să ceri să obţii cetăţenia sau să se ţi se recunoască cetăţenia după noua formă aducând un număr de documente. A doua modificare pe care am făcut-o spune că persoanele care potrivit legii pot solicita recunoaşterea cetăţeniei pot depune cererile la Instituţia Prefectului din orice judeţ sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente ale României. Deci, pentru prima dată, permitem cetăţenilor din Republica Moldova să vină pe teritoriul României să meargă la Prefectură să depună aceste cereri”, a explicat senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan, care a lucrat la modificarea Legii cetăţeniei române.
În fine, ultima modificare a legii, făcută cu scopul fluidizării procedurilor de recunoaştere a cetăţeniei române, vizează comisia specială din cadrul Ministerului Justiţiei. Componenţa comisiei a fost mărită de la şase la 13 membri, persoane de specialitate juridică asimilate magistraţilor şi nu magistraţi ca până acum, persoane numite prin ordin al ministrului Justiţiei, nu al Consiliului Suprem al Magistraturii.
„Modificările vor permite ca cetăţenii care sunt pe teritoriul României sau sunt cu domiciliul în Republica Moldova să poată obţine cetăţenia română. Trebuie să ne apărăm cetăţenii români din afara graniţelor pentru că nu este nimeni vinovat că nu mai este cetăţean român prin acel pact Ribbentrop-Molotov, ce a făcut ca o parte a României să treacă în altă zonă”, a conchis Prodan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moldovenii pot depune cereri de recunoaştere a cetăţeniei române la Prefectura Suceava .
 Vizualizări articol: 996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Moldovenii pot depune cereri de recunoaştere a cetăţeniei române la Prefectura Suceava2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei