Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mai 2009 - Anul XIV, nr. 118 (4104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Secetă

Agricultura din judeţ, la un pas de dezastru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Seceta care ameninţă cea mai mare parte a ţării creează mari probleme şi în judeţul Suceava, specialiştii din domeniu apreciind că, dacă nu cad precipitaţii semnificative în două, cel mult trei săptămâni, culturile vor fi calamitate.

„La momentul actual nu putem vorbi încă de la calamităţi, însă etapele de vegetaţie sunt întârziate. Marea problemă este că regimul hidric este mult sub cel normal pentru această perioadă, în sol abia dacă se mai găsesc 6-20 de litri de apă pe metrul pătrat, de cinci până la zece ori sub limita normală”, a declarat Ionuţ Şandru, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava.

Pe suprafeţe întinse de terenuri agricole din judeţ nu a plouat deloc după ce culturile au fost puse în pământ, situaţia fiind caracterizată drept una dintre cele mai îngrijorătoare din anii de după Revoluţie.

Cum meteorologii anunţă o perioadă de secetă de trei luni de zile, care abia a debutat, prognozele pentru agricultură sunt pesimiste.

Ionuţ Şandru ne-a explicat că cele mai afectate de secetă sunt culturile de grâu şi orz, în timp ce cartoful şi porumbul sunt mai rezistente la secetă, însă în nici un caz nu pot rezista unei lipse de precipitaţii prelungite.

 

Zona de munte, mai puţin expusă secetei

Pe lângă secetă, agricultura din judeţ se mai confruntă şi cu o altă problemă: alternanţa foarte mare dintre temperaturile din timpul zilei şi cele de pe parcursul nopţii, total neobişnuită zonei noastre şi perioadei, fapt care afectează grav dezvoltarea culturilor.

„Faţă de alte judeţe avem însă un avantaj, zona montană de la noi este întinsă, iar aceasta este mai puţin afectată de secetă. Avem de a face cu o puternică schimbare a climei şi va fi foarte greu să ne adaptăm. Din păcate, în acest an se va resimţi mai mult ca oricând lipsa sistemelor de irigaţie”, a avertizat Şandru.

În cadrul campaniei de însămânţări de primăvară din acest an, în judeţ s-au înfiinţat culturi pe o suprafaţă de 90.247 de hectare de teren agricol. Cultura cea mai răspândită este porumbul, însămânţată pe aproape 24.000 de hectare, urmat de cartof, cultivat pe aproape 23.000 de hectare. 

 

Pregătiri pentru secetă extremă

În cursul zilei de ieri, mai multe firme din judeţ care dispun de cisterne pentru transportul laptelui au fost invitate la Prefectură, unde reprezentanţi ai mai multor instituţii au realizat un inventar al mijloacelor de stocare şi transport al apei potabile.

În condiţiile prognozelor meteorologice pesimiste, autorităţile judeţului se pregătesc pentru varianta cea mai proastă.       

„Este posibil să avem zone în judeţ care se vor confrunta cu o criză de apă potabilă şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a avertizat acum câteva zile prefectul Sorin Popescu.

Dacă seceta se va accentua, este luată în calcul şi reducerea graduală a consumului de apă, dar nu mai mult de 15% faţă de normal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultura din judeţ, la un pas de dezastru .
 Vizualizări articol: 1498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Agricultura din judeţ, la un pas de dezastru5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei