Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2009 - Anul XIV, nr. 69 (4055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Depozite neutorizate

Locuinţele a patru ofiţeri de frontieră şi a doi vameşi, percheziţionate de DNA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Acţiune în forţă, ieri dimineaţă, în mai multe localităţi din zona Siret. Aproape 200 de jandarmi şi poliţişti, coordonaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au scotocit în zeci de gospodării în căutarea de ţigări şi băutură de contrabandă. Printre locuinţele percheziţionate au fost câteva care aparţin unor vameşi şi poliţişti de frontieră.

 

Percheziţiile efectuate la primele ore ale dimineţii de ieri au vizat 46 de locaţii, atât în judeţul Suceava, cât şi în judeţul Botoşani. Toate localităţile unde oamenii legii au descins se află în apropiere de Siret, zonă cunoscută drept rai al contrabandiştilor de ţigări şi băuturi alcoolice.

„Existau informaţii că mai multe grupuri de persoane introduc în ţară în mod periodic ţigări şi alcool de contrabandă cu sprijinul unor persoane din cadrul Poliţiei de Frontieră Siret şi a Vămii Siret. Ţigările şi băuturile alcoolice erau achiziţionate din Republica Ucraina şi din magazinele duty-free de pe teritoriul României sau al Ucrainei şi introduse în ţară prin PTF Siret, cu sau fără înţelegerea prealabilă între transportatori şi poliţişti de frontieră sau vameşi”, au precizat reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Din primele informaţii se pare că este vorba de mai multe filiere care se ocupau cu introducerea şi comercializarea ilegală a ţigărilor şi băuturilor de contrabandă.

Marfa era adusă şi depozitată în diferite locaţii din judeţele Suceava şi Botoşani, iar de aici era încărcată în microbuze şi trimisă în ţară pentru a fi revândută.

 

Sprijiniţi de poliţişti

Pentru ca traficul să se poată derula fără impedimente, între Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi depozitele clandestine, contrabandiştii erau bine organizaţi şi aveau antemergători pentru a se asigura că nu există patrule ale poliţiei.

„De multe ori, transportatorii au fost sprijiniţi şi de lucrători ai Poliţiei de Frontieră sau ai IPJ Suceava, care, în schimbul unor sume de bani, permiteau trecerea acestora fără aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la confiscare şi sancţionare contravenţională”, se arată în comunicatul DGA Suceava.

Interesant este că unii transportatori efectuau şi câte 4-5 transporturi pe aceeaşi tură, iar cantităţile de ţigări introduse ilegal în România erau importante.

Potrivit anchetatorilor, afacerea era foarte profitabilă, iar ţigările cumpărate cu preţuri între un leu şi 1,4 lei pachetul erau vândute la prima mână depozitarului cu preţuri duble, de 2,2-2,6 lei per pachet.

 

Cine sunt poliţiştii de frontieră şi vameşii percheziţionaţi

Contrabanda cu ţigări şi alcool nu s-ar fi putut derula fără ajutorul unor oameni puşi să se ocupe cu stoparea fenomenului, respectiv poliţişti de frontieră şi vameşi.

Aşa se face că la percheziţiile efectuate la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră s-au descoperit ţigări şi sticle cu băuturi de contrabandă. În unele cazuri este vorba de zeci de sticle de băuturi şi sute de pachete de ţigări, toate provenite din traficul ilegal.

Poliţiştii de frontieră ale căror locuinţe au fost scotocite de oamenii legii sunt şefi de tură la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Printre aceştia se numără subcomisarul George Călinescu, inspectorul principal Octavian Cuzenco, subinspectorul Lucian Stoica şi agentul Sorin Puşcaşu, în timp ce vameşii care au fost treziţi ieri la ora 6 pentru percheziţii sunt Nicolae Cojocaru şi Lucian Mureşan.

 

Acuzaţi de abuz în serviciu

Anchetatorii au adus ieri la audieri un număr de 30 de persoane, dar până aseară nu se luase măsura reţinerii vreunuia dintre cei implicaţi în ceea ce poate fi numită cea mai mare acţiune împotriva contrabandiştilor de ţigări şi alcool.

„În această fază se efectuează cercetări faţă de poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în aceea că în exerciţiul atribuţiilor de serviciu nu şi-au îndeplinit acte ce le intrau în competenţă, respectiv constatarea de contravenţii şi infracţiuni referitoare la comerţul ilicit cu produse accizabile, ci, dimpotrivă au sprijinit diverse persoane să introducă în ţară, prin PTF Siret, bunuri accizabile achiziţionate fie din Ucraina, fie din magazinele duty-free, fapte ce au cauzat atât un prejudiciu bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale aferente acestor bunuri, cât şi o tulburare însemnată bunului mers al autorităţilor cu atribuţii de control în PTF Siret şi în zona adiacentă acestuia, respectiv Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Autoritatea Naţională a Vămilor”, se arată în comunicatul DGA Suceava.

Persoanele implicate în acest fenomen au fost audiate în cursul zilei de ieri, dar procurorii DNA Suceava nu au stabilit încă dacă se impune reţinerea vreunei persoane dintre cele implicate, o decizie urmând a fi luată cel mai probabil astăzi.

 

Calculatoare şi documente ridicate din Punctul de Trecere a Frontierei Siret

În urma percheziţiilor la cele 46 de locaţii au fost ridicate mii de pachete de ţigări şi sute de sticle de băuturi de contrabandă. Numărul pachetelor de ţigări şi al sticlelor de băutură a variat de la un loc la altul, dar cert este că şi la casele celor patru poliţişti de frontieră şi ale  celor doi vameşi s-au găsit mărfuri ilegale.

În afara acestor percheziţii, procurorii DNA Suceava au dispus şi ridicarea unor calculatoare şi documente de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Anchetatorii vor să afle date despre intrările şi ieşirile din ţară ale persoanelor implicate în aceste reţele, precum şi dacă aceste acţiuni aveau loc pe anumite ture.

Atât calculatoarele, cât şi sacii cu documente au ajuns la sediul DNA Suceava şi urmează să fie analizate în perioada imediat următoare.

 

Percheziţiile, spectacol pentru vecini

Percheziţiile de la domiciliile suspecţilor au reprezentat un adevărat spectacol pentru vecini. La Bălineşti, de exemplu, jandarmii şi ceilalţi membri ai echipelor de control au descins la ora 6 dimineaţă la locuinţa lui Ion Hacman. Unul dintre vecini nu s-a putut desprinde de gard şi s-a tot întrebat ce au găsit oamenii legii la percheziţie.

„Păi la ora asta se vine la percheziţie, la 6? Ţigările vin ziua, aduse cu maşini cu număr de Botoşani, şi pleacă la ora 1 noaptea, când poliţaii dorm. De când vinde ăsta ţigări, cei de la magazine aproape că nu mai au clienţi. Cine e nebun să dea 5 sau 6 lei la magazin, când ăştia le vând la juma’ de preţ”, a povestit unul dintre vecinii lui Ion Hacman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuinţele a patru ofiţeri de frontieră şi a doi vameşi, percheziţionate de DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 11029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 20 voturi
Locuinţele a patru ofiţeri de frontieră şi a doi vameşi, percheziţionate de DNA Suceava4.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De rasul curcilor... trimis de
(25 mar 2009, 14:19:09
Cineva nu si-a primit portia cuvenita la timp de i-a trimis artileria anti-tero versiunea de film americana? Auzi la 6 dim?!laughing Fratilor nu va mai uitati la filme.Undercover nu a fost nimeni?
1.1  RE: De rasul curcilor... trimis de
(25 mar 2009, 14:32:54
auzi, bai cetatene, poate nu stiai, dar pe timpul noptii sunt interzise perchezitiile in mod normal, doar cu unele exceptii. In acceptiunea legii, la ora 6 dimineata se termina noaptea. Asa ca, i-a luat la intrebari de la prima ora, pe odihinte si stomacul gol.
1.2  RE: De rasul curcilor... trimis de
(26 mar 2009, 09:49:41
"Tigarile vin ziua, aduse cu masini cu numar de Botosani, si pleaca la ora 1 noaptea, c�nd politaii dorm."

Ce-ti spune asta dragul meu DORNADO?!?! Dar poate esti si tu unul din politaii aia care dormtongue !!! Toti ne trezim la 6 dimineata! Ne lasi u textele tale, te rog...ne plictisesti...6 cai laughing)
2.   Ptr PUSCASU trimis de
(25 mar 2009, 14:47:09
In cel priveste pe Sorin Puscasu va pot spune sigur ca a mai fost denuntat odata primind chiar si o amenda penala in valoare de 1000 Ron pentru o spaga care a pretins si primit cuiva. Asa ca dute frate la racoare ca deja esti recidivist. Hotilor ce sunteti. Cu munca cinstita nu puteti trai
3.   Cuvinte, cuvine dar cifre ioc... trimis de
(25 mar 2009, 15:16:24
La un asa titlu pompos, m-asteptam si eu la niste cifre insa nimic. E bun si exercitiu asta la ceva... gimnastica, verificare, si material de prima pagina pe ziar...
4.   Lol trimis de
(25 mar 2009, 19:50:16
Parca ar fi cei mai criminali cu trupele de mascati. Ideea e ca in tara asta cam toata lumea fura. Chiar si cu aceste evaziuni fiscale statul face o multime de bani, dar fiind prost administrati e si normal sa nu ajunga. Toata lumea trebuie sa traiasca, iar in judetul botosani cred ca e singura sursa de venit. Cat timp nu dau in cap si nu omoara pot sa faca contrabanda. Cat despre vamesi....... e in indatoririle lor sa ia spaga.
5.   ... trimis de
(25 mar 2009, 22:01:38
Si ce au rezolvat cu aceste perchezitii ?

Au gasit ceva ? Si chiar daca au gasit... la ce "foloseste", stiut fiind faptul ca respectivii vor ajunge in instanta unde... li se va da drumul (chestie de chichite avocatesti).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei