Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2008 - Anul XIII, nr. 305 (3986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărăcie

Aproape 1.000 de pensionari s-au împrumutat înainte de sărbători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Aproape 1.000 de pensionari din municipiul Suceava şi comunele din împrejurimi au făcut împrumuturi înainte de sărbători la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Oamenii au solicitat şi primit, în medie, câte 2.000 de lei, însă norocoşi au fost numai cei care au depus cereri din timp, asociaţia fiind în imposibilitatea de a onora toate solicitările, din cauza numărului lor foarte mare.

Numai pensionarilor din municipiul Suceava le-au fost acordate 450 de împrumuturi, în timp ce pensionarii din mediul rural (din cele 23 de comune din jurul Sucevei în care asociaţia are membri) au intrat în posesia a 404 împrumuturi.

„Cei care au solicitat împrumuturi în ultimele zile au fost programaţi pentru luna februarie, deoarece nu mai există fonduri suficiente. Excepţie fac doar situaţiile speciale, mă refer aici la împrumuturile pentru tratamente medicale costisitoare, operaţii sau decese. Aceste cazuri se discută în consiliul de administraţie, iar împrumuturile se acordă imediat”, a explicat Dumitru Savu, preşedintele CARP Suceava.

El a arătat că în această perioadă a anului, împrumuturile cresc în procente semnificative, pe lângă problemele de zi cu zi oamenii fiind „înghesuiţi” de plata facturilor la încălzire sau de cheltuielile necesare unei mese decente de Crăciun şi Anul Nou.

 

Din împrumut în împrumut

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava are 21.600 de membri care plătesc lunar cotizaţie. Pe baza acestor depuneri oamenii pot achiziţiona produse mai ieftine de la magazinele asociaţiei, pot obţine împrumuturi cu dobânzi avantajoase şi primesc un ajutor de înmormântare.

În jur de 7.000 de membri au împrumutat cel puţin o dată bani de la asociaţie, iar o parte dintre ei trăiesc de la un împrumut la altul.

„Iau acum bani pentru sărbători, dar aşa fac tot anul. Iau bani cam cât o pensie, îmi plătesc datoriile, iar până să achit creditul rămân iar cu datorii, şi tot aşa”, ne-a spus o bătrână venită la ghişeele CARP Suceava.

„Am luat 20 de milioane, nevasta a împrumutat şi ea 20 de milioane, luăm pentru nevoi personale. Am luat bani să ne ajutăm copiii, ne-am pus gresie şi faianţă, ne descurcăm cum putem”, ne-a spus Constantin Bejan, care s-a recomandat membru vechi al asociaţiei. 

 

Masă de sărbători, facturi, izolaţii la bloc

Dumitru Savu ne-a explicat că pensionarii împrumută bani pentru cele mai diverse probleme. În afara necesităţilor de sezon (masa de sărbători, factura, achiziţionarea de lemne de foc) în ultima vreme pensionarii solicită în număr mare sume pentru lucrările de izolare a blocurilor.

Conform regulamentelor CARP Suceava, suma maximă care poate fi împrumutată pensionarilor este de 8.000 de lei. Dacă cer împrumut echivalentul sumei pe care o au depusă la asociaţie, li se percepe o dobândă de 3%, dacă solicită o sumă dublă faţă de cât au în cont dobânda este de 6%, în timp ce un împrumut triplu faţă de valoarea depunerii se acordă cu o dobândă de 9%.

CARP Suceava este o organizaţie independentă care rulează banii membrilor săi, fiind organizată ca o formă de ajutor social între pensionari.     

 

Revelion pentru pensionari

Pe 3 ianuarie, CARP Suceava organizează Revelionul pensionarilor, pentru membrii săi. Pentru doar 50 de lei, într-o sală cu peste 300 de locuri, la Colegiul Tehnic Petru Muşat Suceava, pensionarii pot petrece având asigurată masă, băutură şi muzică, cu o formaţie profesionistă. Biletele sunt deja în majoritate rezervate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 1.000 de pensionari s-au împrumutat înainte de sărbători .
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 1.000 de pensionari s-au împrumutat înainte de sărbători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei