Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Se construieşte mult

Extindere imobiliară formidabilă, pe terenurile limitrofe Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un segment din ce în ce mai important de locuitori ai Sucevei se mută în case noi, în zona limitrofă a oraşului, alegând, pentru ceva bani în plus, avantajele unei case încăpătoare în detrimentul traiului de la bloc.
Numărul foarte mare de case noi apărute în localităţile limitrofe Sucevei, confirmat şi de statistici, este vizibil cu ochiul liber. Fie că vorbim de fostele terenuri virane de la intrarea sau ieşirea din Ipoteşti, de cele din satul Plopeni, de terenuri din Moara, ori de fostele imaşuri din Şcheia, casele răsar una după alta.

Terenurile de la intrarea şi ieşirea din Ipoteşti, la mare căutare
În comuna Ipoteşti, pe terenurile de la intrarea şi ieşirea din localitate, din apropierea drumului judeţean, se construiesc din ce în ce mai multe case.
Terenurile din zona Tătăraşii noi, de după Casa de Oaspeţi, au devenit un adevărat lux, cu preţuri care s-au dublat într-un an de zile. Şi la ieşirea din comună, pe ambele părţi, se găsesc zeci de case, multe construite una după alta, în linie, de firme sau persoane autorizate care au simţit mirosul acestei afaceri.
Autorităţile locale din comună au scos din extravilan majoritatea acestor zone, transformându-le în suprafeţe intravilane. Parte dintre acestea au deja toate utilităţile asigurate, în timp ce altele sunt în curs de branşare la gaz metan sau apă potabilă. Experţii imobiliari spun că marele avantaj în Ipoteşti este că stadiul introducerii utilităţilor în noile zone rezidenţiale este foarte avansat, condiţii în care şi preţurile terenurilor sunt foarte mari.
Ioan Senciuc, de la Biroul de Urbanism al primăriei Ipoteşti, ne-a declarat că, anul trecut, în comună au fost finalizate 84 de case noi, în timp ce în 2006 numărul acestora a fost cifrat la 95, faţă de doar 54 în 2005. În 2006 şi 2007 primăria a emis un număr de 232 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (de locuit), în timp ce în acest an, în mai puţin de şase luni, au fost eliberate alte 85 de autorizaţii.
„Se construieşte foarte mult, mai ales în zonele de la drumul judeţean. Avem contracte şi cu firme sau persoane fizice care ridică vile în sistem de complex. În ultimii ani, cel puţin 50% din autorizaţiile pe care le-am emis au fost acordate unor persoane venite din afara comunei, care şi-au ridicat vile aici”, a declarat Ioan Senciuc.

Fostele imaşuri din Şcheia, adevărate cartiere de lux
În comuna Şcheia, numărul de construcţii noi este impresionant. Încă din anul 2000, fostul imaş de la Şcheia, ori cel din Sf. Ilie, au devenit zone intravilane, pe fostele terenuri virane fiind ridicate sute de case. Anul trecut, zona Bâlc din Sf. Ilie a fost trecută, de asemenea, în intravilan, la fel şi zona de teren de lângă DEDEMAN.
„În zona Bâlc va fi ridicat un cartier rezidenţial unde se vor găsi vile, duplexuri, triplexuri. Firma constructoare a scos deja autorizaţii, şi urmează să înceapă lucrările. PUZ-uri pentru extindere avem şi la Mioveni, unde vor fi terenuri de casă pentru tinerii căsătoriţi”, a declarat Angelica Polocoşer, de la Serviciul de Urbanism al Primăriei Şcheia.
Foarte mult s-a dezvoltat în ultima vreme şi zona Sf. Ilie Nou, drumul spre Frumoasa pe partea dreaptă. Aici, şi pe fondul preconizatei construcţii a unui campus universitar, preţurile terenurilor au crescut foarte mult, deşi în zonă la capitolul utilităţi s-au făcut puţine progrese.  
De la începutul acestui an, în Şcheia au fost emise 190 de autorizaţii de construire, iar anul trecut în jur de 250, extinderea imobiliară fiind în plină expansiune.

Vile răsărite printre terenuri agricole
La ieşirea din Suceava spre Botoşani, înainte de intrarea în Plopeni, dar şi pe raza localităţii, extinderea imobiliară este mai lentă, foarte mult construindu-se în zone unde existau case de zeci de ani.
Aici însă procesul de extindere este abia la început. Recent, Consiliul Local din Salcea a aprobat un PUZ în zona denumită Fântâna Dedului 2, în timp ce un alt teren extravilan, dintre Salcea şi Plopeni, este şi el pe cale de a fi trecut în intravilan.
În zona unde a fost admisă trecerea în intravilan, s-a început deja construirea a trei case, pentru altele, de ordinul zecilor, fiind scoase autorizaţii de construire.
Deocamdată zona este extrem de „pitorească”, vilele fiind ridicate printre terenurile agricole, însă situaţia se va schimba cu siguranţă în scurt timp. După cum a precizat Elena Stanciu, de la Biroul de Urbanism al Primăriei Salcea, utilităţile sunt în imediata apropiere a zonei, condiţii în care, după ridicarea mai multor case, racordurile vor fi făcute cu destulă uşurinţă.
În Plopeni, foarte mult s-a construit pe terenurile din apropierea drumului ce duce spre Aeroport.   
În Salcea, anul acesta, în primul semestru,  au fost emise 48 de autorizaţii de construire, în timp ce anul trecut au fost acordate 98 de autorizaţii.   

Case noi pe 98 de hectare de teren în Moara   
În comuna Moara extinderea imobiliară este încă la început. Anul trecut, o suprafaţă de 98 de hectare de fost teren extravilan, din zona numită Tinoasa, în satul Moara Nică, a fost trecută în intravilan, intenţia fiind ca acolo să se dezvolte un cartier de vile. Casele au început deja să se ridice, zona fiind considerată de mare potenţial.
Vasile Sasu, referent pe probleme de urbanism în cadrul Primăriei Moara, ne-a spus că reţeaua electrică a fost extinsă în Tinoasa, în timp ce gazele şi apa vor fi aduse în viitor, după ce zona se va dezvolta.
Numai în primele şase luni ale acestui an la primărie au fost înregistrate 87 de case finalizate, în timp ce anul trecut şi în 2006 au fost ridicate câte 104, respectiv 116 construcţii noi, din care mai bine de 80% reprezintă case.  

Preţurile terenurilor, creştere de la 20 la 100% într-un an
Experţii imobiliari spun că terenurile s-au scumpit foarte mult, în unele zone artificial, iar preţul de construire al unui metru pătrat de casă nu este tocmai mic.
„La Ipoteşti, în privinţa terenurilor de după Casa de Oaspeţi, s-a ajuns la un preţ de 8.000 de euro pe ar, dublu faţă de cel din urmă cu un an de zile. În cazul celorlalte terenuri din localităţile limitrofe municipiului reşedinţă de judeţ, aproape fără excepţie, putem vorbi de creşteri de 20-30% a preţurilor terenurilor”, explică Mihael Avărvăroaei, de la AITI Imobiliare. Pentru Plopeni, acesta spune că terenurile din zonele cu utilităţi se vând cu 2.500-3.000 de euro arul, în timp ce în zonele mai puţin dezvoltate se găsesc suprafeţe ce pot fi achiziţionate şi cu 700-800 de euro arul.
Şi în cazul terenurilor din zona Aerodromului de la Şcheia, preţurile aproape s-au dublat într-un timp foarte scurt.
„De la 2.500 de euro arul s-a ajuns la 4.000 de euro, preţul scăzând proporţional cu rândul în care este amplasat terenul în raport cu drumul. Problema cu locurile situate mai în spate este că acolo încă nu sunt utilităţi”, a precizat Marina Pişta, de la agenţia OK.
În ceea ce priveşte terenurile din zona Sf. Ilie Nou, specialiştii din imobiliare vorbesc de o creştere artificială a preţurilor, asta datorită zvonurilor cu privire la campusul universitar care ar urma să se deschidă acolo. Proprietarii de teren din zonă cer în jur de 2.500 de euro pe ar.

Probleme la capitolul drumuri şi utilităţi
„În ultima perioadă mai puţini sunt cei care construiesc în regie proprie, preferând să achiziţioneze vilele ridicate de firmele de construcţii, care s-au orientat mult pe acest segment. Lucrând la mai multe construcţii, aceste firme obţin reduceri la materiale şi vând apoi locuinţele la preţuri destul de bune”, a explicat Mihael Avărvăroaei.
În prezent, în funcţie de zonă şi confort, o locuinţă într-un duplex (vilă delimitată pentru două familii), poate fi achiziţionată cu 70.000-90.000 de euro. În regie proprie, un metru pătrat de construcţie costă în jur de 400-450 de euro la roşu şi 700 de euro la cheie.
La un calcul simplu, construirea şi amenajarea unei case de 130-160 mp. atinge sau chiar depăşeşte 100.000 de euro, fără a lua în considerare zecile mii de euro ce trebuie daţi pe teren, dacă proprietarul nu îl deţine deja.  
În opinia experţilor din imobiliare, două probleme ar mai fi de rezolvat pentru ca numărul de vile din Suceava să crească şi mai mult. Utilităţile, încă puţin asigurate în majoritatea zonelor limitrofe Sucevei, şi căile de acces, multe zone în care se construiesc vile nefiind asfaltate.

Sucevenii, fruntaşi în ţară la ridicarea de vile
În ultimii ani, judeţul Suceava a fost constant în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii de construire emise şi al locuinţelor finalizate.
În ceea ce priveşte numărul de autorizaţii, judeţul a fost constant pe primele trei locuri. Potrivit  celor mai recente cifre, conform Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în luna aprilie a acestui an în judeţ au fost emise 276 de autorizaţii de construite pentru clădiri rezidenţiale (de locuit), ceea ce ne plasează pe locul doi pe ţară, devansaţi doar de Ilfov.
Conform aceloraşi statistici, în primul trimestru al acestui an în judeţ au fost finalizate 372 de locuinţe.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Extindere imobiliară formidabilă, pe terenurile limitrofe Sucevei.
 Vizualizări articol: 1736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Extindere imobiliară formidabilă, pe terenurile limitrofe Sucevei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo suceveni! trimis de
(21 aug 2008, 11:35:55
Sa tot citim articole pozitive despre Suceava. Eu sunt tare curios de unde are atat de multa lume bani de vile.
1.1  RE: Bravo suceveni! trimis de
(21 aug 2008, 13:56:33
munca si iar munca pina la nesfirsit..,stau sucevenii in strainatate iar parintii,rudele construiesc vile iar romanii nostri stau in alte tari cite 7 intr-o casa,asta fiind sacrificiul pentru a construi vile...
2.   Adevar graitai... trimis de
(21 aug 2008, 16:26:57
...ai dreptate,cel cu numele fl ori nu stie pe ce lume traieste ori e rupt de realitate.Ca sa nu spun citi din bosanci au acolo teren si construit case(unu sint eu) mergeti la bosanci sa vedeti ce e acolo ca mi se pare ca acest trend de acolo vine.Hai recolta bosanci.
3.   Bravo suceveni trimis de
(21 aug 2008, 21:06:38
suceava se face auzita prin tara ca are cele mai multe masini si case pentru ca sunt muncitori si au plecat afara asa cum spun cei de la pdl datorita psd istilor dar nu isi dau seama ca o sa-i coste electoral faza asta . acuma 4 ani base dorea sa aduca romani acasa si se opreau documentele in vama si cind si-au dat seama ca toata lumea il ura pe chelos au revenit si se lu-a bani in vam daca stateai mai mult de 3 luni afara

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei